Ezekben az életkorokban van a legtöbb és a legkevesebb önbizalmad

Ezekben az életkorokban van a legtöbb és a legkevesebb önbizalmad

Címlap / Életmód / Ezekben az életkorokban van a legtöbb és a legkevesebb önbizalmad

Azt hinnénk, akkor van a legnagyobb önbizalmunk, mikor a legjobban nézünk ki és még előttünk az élet, pedig nem a húszas éveinkben érezzük magunkat legjobban a bőrünkben.

Tizenéves koromban nagyon nem voltam jóban a kinézetemmel, ahogy a legtöbb barátom, barátnőm sem. Hirtelen nőttünk, nőiesedtünk, a fiúk megnyúltak, sok volt a hirtelen változás. Ez – megspékelve az egyéb szokásos pubertáskori bizonytalanságokkal – aláásta az önbizalmunkat, de mire húszévesek lettünk, ez kezdett elmúlni. Ennek ellenére még akkor is állandóan a külsőnkkel voltunk elfoglalva.

Emlékszem, mikor 22 évesen buliba készülődve egyik barátnőm a frufruját lakkozta lelkesem, hogy „eltakarja túl magas homlokát”, a másik a „nagy orrát” púderezte, én pedig bő felsőket hordtam, mert „kövér voltam”.

Az akkori fotóinkat visszanézve, mai szemmel három kifejezetten bomba csajt látok és fogalmam sincs, miért nem voltunk elégedettek magunkkal, mikor istenien néztünk ki. Senkinek nem volt túl nagy orra, magas homloka vagy különösebb súlyfeleslege. Ezzel az értetlenkedéssel nem vagyok egyedül, ugyanis több kutatást is végeztek már a témában.

Az önbizalom állandóan nő

A svájci Bern Egyetem tudósai azt kutatták, hogyan változik az ember önbizalma élete során, és minek köszönhető az ingadozás. A tanulmány 16.500 embert vizsgált és az eredményt a Psychological Bulletin című tudományos lapban publikálták. Meglepő módon az orvosok arra jutottak, hogy az ember élete során szinte végig nő az önbizalma – csak 11 és 15 éves korunk között és hetven felett stagnál egy kicsit – viszont sosem csökken!

Önbizalom változása életkorral
YacobchukOlena/istockphoto.com

15 éves korunk után az önbizalmunk lassan, de biztosan növekszik, egyre jobban elfogadjuk magunkat. Érdekes, hogy a középkor az az időszak, mikor kifejezetten jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Azt hinnénk, hogy ebben a korban a gyereknevelés nehézségei és az idős szülőkről való gondoskodás csak a stresszt és a szorongást növeli és ez valamennyire igaz is, azonban mindez nincs mérhetően negatív hatással a magabiztosságunkra. A többség által rettegett középkor ugyanis tele van előnyökkel is, mint például a párkapcsolati, anyagi és családi biztonság.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»