Ölelgetnivaló nagy ebek: a világ legnagyobb kutyafajtái

Ölelgetnivaló nagy ebek: a világ legnagyobb kutyafajtái

Címlap / Életmód / Család / Ölelgetnivaló nagy ebek: a világ legnagyobb kutyafajtái

Sokan úgy tartják, hogy kutyából nem lehet elég nagyot választani, hiszen minél nagyobb az eb, annál nagyobb felület akad a szeretgetésre. A hatalmas kutyák messze nem feltétlenül vérengző fenevadak, sokan kifejezetten családcentrikusak, gyerekszeretők.

Tibeti masztiff

Ez a hatalmas és ölelgetnivaló kutya már ránézésre is a zord környezeti körülményekhez alkalmazkodott, amit jól mutat hatalmas termete, óriási mancsai és dús szőrzete. Előélete során több fronton is helyt állt, pásztorkutyaként, vadászként és őrzőként is segítségére volt az embernek.
Az akár 80-90 kilót is elérő kutya nagyon családbarát, hűséges társ, mindemellett a vérében van a szabadság, így igen mozgékony állat. Igazi házőrző, magától értetődőnek tartja, hogy ő vigyáz a családra.

Kaukázusi juhászkutya

A kaukázusi juhászkutya sokban hasonlít a tibeti masztiffhoz, testfelépítését illetően hasonlóan masszív, erőteljes, ugyanakkor ezt a fajtát leginkább a pásztorkodás területén vetették be, hiszen nagy termetének köszönhetően fenyegető veszélyt jelentett a nyáj közelébe tévedő medvék, farkasok számára.
A hétköznapi élet területén kevésbé agresszív, kiváló társ lehet a kisgyermekes családok számára is, mivel minden családtagot falkavezérként vesz figyelembe.

Német dog

A német dog hazánkban is sok ember kedvence, amin nincs is mit csodálkozni, hiszen ez a fajta igazi kutyás vonásokkal rendelkezik.
Az akár egyméteres marmagassággal bíró egyedek a legkevésbé sem tekinthetőek apróknak, s csak kevesen tudják róluk, hogy eredetileg harci vadászkutyák voltak, hatalmas állatokra, medvékre, tigrisekre is vadásztak segítségükkel. Családbarát eb, de aktív és nagyon sok figyelmet igényel egy tapasztalt gazdától.

Leonbergi

A leonbergi kutya manapság igazi családbarát kutya lett, egyszerűen imádja a gyerekeket, és egyenesen gyűlöl egyedül lenni. Hűséges, magabiztos kutya, ugyanakkor nagyon nyugodt, ezért is lehet bátran otthagyni vele a gyerekeket.
A kanok súlya könnyen elérheti a 80 kilogrammot, átlagos marmagasságuk is megközelítőleg 70-80 centiméter, ám az irdatlan méretet palástolja a bájos pofi és a szelíd természet.

Ír farkaskutya

Messze nem tűnik annyira morcosnak ez a testfelépítésében nem véletlenül agárra emlékeztető kutya, mint a tibeti masztiff és a kaukázusi juhászkutya, ám mérete annál inkább meghatározó a rangsorban. Jelenleg ez az eb nőtt a legnagyobbra a többi kutyához viszonyítva, legalábbis ami a tényleges méretet illeti.
Az ír farkaskutya meglehetősen könnyed, ruganyos testfelépítésű, ám marmagassága könnyen lehet 80 centi is, így két lábra ereszkedve jóval az átlagos emberek fölé magasodik. Márpedig ez a kedves gesztus könnyen megtörténhet, ugyanis az ír farkaskutya rettentően barátságos, szelíd jószág, még véletlenül sem jut eszébe, hogy bárkinek harapást osztogasson puszi helyett.

Még több hatalmas eb

Bár az ír farkaskutya kivételnek számít, hiszen hatalmas marmagasságához képest meglehetősen alacsony a súlya, az őt megelőző négy eb valóban a leghatalmasabb kutyák közé tartozik.
Sorban szorosan utánuk jönnek az átlagosan 60-75 kilogrammot elérő bernáthegyik, bernipásztorok, nápolyi masztiffok, újfundlandiak, de a gyakran 75 centis marmagassággal bíró magyar komondorok sem lebecsülendőek.

Szomorú hátrány

A hatalmas és legtöbbször barátságos, csodás kutyák nagy hátránya, hogy az átlagosnál jóval több egészségügyi kockázattal kell számolniuk. Az ízületeik gyakran nem bírják az óriási tömeget, s a nagy méret egyébként is kézen fogva jár a rövidebb élettartammal.
Nem ritka, hogy a kiemelkedően nagy kutyák csak 6-8 évet élnek meg, de egyenesen ritkaságnak számít a 12 évnél magasabb időtartam.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást