A leonbergi kutya – hatalmas termetben óriási szív

A leonbergi kutya – hatalmas termetben óriási szív

Címlap / Életmód / Család / A leonbergi kutya – hatalmas termetben óriási szív

Sokan ódzkodnak a nagyobb testű kutyafajtáktól, pedig általánosságban elmondható róluk, hogy termetüknél már csak a szívük a nagyobb. Ismerkedjünk meg hát egyik jeles képviselőjükkel, a csodaszép leonbergivel!

Rejtélyes története

A leonbergi –vagy más néven leonberger- története igazán rejtélyes, mivel mind a mai napig nem tudni, kitől, illetve honnan is származik. Sokáig úgy gondolták, hogy Heinrich Essig tenyésztette ki a fajtát, azonban halála utána tenyészete nyom nélkül eltűnt, így többen más következtetésre jutottak kialakulásukat illetően, bár az majdnem biztos, hogy szülőhelye Németország volt.
Sajnos eleinte nem tekintették külön fajtának, ugyanis a bernáthegyi silány változatának tartották, azonban az idő előrehaladtával szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, és egyre nagyobb kereslet mutatkozott irántuk.

Buddhista nyugalom

A leonbergi önmagában is figyelemfelkeltő és félelmetes, így nincs szüksége arra, hogy agresszív viselkedést tanúsítson. Idegei kötelekből vannak, és szinte lehetetlen kihozni a sodrából, így egy végtelenül jámbor fajtáról van szó. Remekül kijön más állatokkal és a gyerekekkel is, nagyon jól tűri – sőt mi több, élvezi is- ha a kicsik túláradó szeretetrohamainak a célpontja.
Erőfölényével sohasem él vissza, tisztában van vele, mekkora kárt tudna okozni játék közben, így ha nálánál kisebb kutyákkal játszik, általában lefekszik eléjük, hogy egy szintben legyenek.

Falka mindenekelőtt

Mivel a leonbergik rajongásig imádják a falkájukat, mindent megtesznek azért, hogy biztonságban tudhassa őket.
Éppen ezért kitűnő házőrzők, bár hatalmas termeténél fogva általában meg sem kísérlik a kerítésen való túljutást. Morgásánál már csak mély, öblös ugatása a félelmetesebb, így az ember kétszer is meggondolja, hogy kikezd-e vele. 

Gazdi, hol vagy?

Való igaz, a leonbergik tartása mindenképp kertet igényel, azonban ez még nem jelenti azt, hogy kizárólagosan ott is van a helye. Vagy amennyiben féltjük a gondosan berendezett otthonunkat, akkor szánjunk rá napi több órát arra, hogy kimegyünk hozzá és foglalkozunk vele, mert ha nagyon elszeparáljuk magunktól, akkor befelé fordulóvá válhat.
Tehát ha tudunk, játszunk vele, vigyünk el kirándulni, vagy egyszerűen fésülgessük hosszú és dús bundáját.

Valódi búvár

Ezek a szelíd óriások egyenesen bolondulnak a vízért, nem hiába van úszóhártya az ujjaik közt. Imádnak úszni, ezért ha meg szeretnénk lepni valamivel, akkor vigyük el egy tisztáshoz, ahol kedvére lubickolhat.
Azonban arra figyeljünk, ha koszos vízbe mártózik, akkor utána mosdassuk meg, vagy legalább fésüljük át jól a már megszáradt bundáját, máskülönben szőrzete könnyen összecsomósodhat. 

Nevelése

A leonbergik nevelése nem nagy ördöngösség, bár kezdő kutyásoknak nem ajánlják nagy termete miatt. Viszonylag későn érő típus, ezért ha komolyabb kiképzésben szeretnénk részesíteni, azt csak hat hónapos kora után tegyünk.
Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az alap parancsszavakkal is – mint például az ül, marad, gyere ide- várnunk kéne.

Élettartam

Sajnos mint az összes nagy testű kutyánál, itt is alacsonyabb a várható élettartam, mint a többi fajtánál, így kb. 9-12 évig maradnak köztünk és édesítik meg mindennapjainkat. Amúgy alapvetően egészséges fajta, és szerencsére csak ritkán jelennek meg rajtuk a többi óriásra jellemző betegségek.
A leonbergi ideális családi kutya mindazok számára, akik szeretik a nagy testű, karizmatikus fajtákat. Megfelelő neveléssel egy könnyen kezelhető, játékos és védelmező taggal bővülhet a család.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!