Otthon / Szórakozás

Októberi időjárási megfigyelések

Októberi időjárási megfigyelések

Októberben már nagyon változó az időjárás, és sok jelből következtethetünk a várható időjárásra a jövőben. Vajon őseink mi mindent figyeltek meg október hónappal kapcsolatban a világ különböző tájékain?

Angolszász megfigyelések

Az angolszászok azt figyelték meg, hogy ha októberben sokat esik az eső, akkor viharos, szeles és esős lesz a december.
Napos, szélcsendes napokat pedig csak annyit vártak decemberre, amennyi napsütéses nap előtte októberben volt.
Ha meleg volt az október, akkor viszont arra következtettek, hogy a következő február fagyos, különösen hideg lesz.

Magyar időjóslások

A magyar megfigyelések is párhuzamot véltek felfedezni a természet változása és az időjárás között.
Sokan máig esküsznek arra, hogy ha októberben az erdőkben és a mezőkön nagy, a szokásosnál kövérebb nyulakat látnak, akkor arra lehet következtetni, hogy hosszú és különösen hideg tél várható, amire a nyulak vastag bundával és táplálékraktározással készülnek fel.  

Október-március

Hosszú évek megfigyelése alapján a népi időjósok azt állítják, hogy az októberi és az azt követő márciusi időjárás között komoly összefüggés van.
Ha tehát már most programot szervezünk jövő márciusra, csak figyeljük meg, hogy napos vagy inkább viharos a jelen hónap és annak függvényében kalkuláljunk a márciusival is, mivel várhatóan nagyon hasonló lesz a most októberihez.

Fák, bokrok

Több népnél is találkozhatunk azzal a megfigyeléssel, hogy ha a fákról nehezen és sokára hullanak le a levelek, akkor hosszú, fagyos, hideg tél várható.
Hasonló összefüggést tapasztaltak a vadon termő csipkebogyó és a galagonya között is: minél élénkebb pirosak a növények, annál nagyobb hóra, sokáig tartó fagyra számítottak.

Dömötör-nap

Minden év október 26-án, Dömötör napján a népi időjárásjósok érdemesnek tartották megfigyelni az aznapi időjárást.
Minél hidegebb és erősebb volt ugyanis a szél aznap, annál keményebb, fagyosabb télre számítottak. Az erős, viharos időjárásból pedig különösen kegyetlen, szélviharos időjárásra volt komoly kilátás.

19 nap

A keltáktól ered az a megfigyelés, amelyet később sokan átvettek tőlük, miszerint októberben általában 19 szép, napsütéses nap van. Ezeket el is nevezték második nyárnak, mivel úgy fogták fel, mint egy rövidebb ráadást a tényleges nyár után.
Amerikába érve ez az elnevezés már indián nyárként ment át a köztudatba, amely kifejezést ma már az egész világon használják.

Szent Lukács

Hisszük vagy sem, az októberi jó időt Szent Lukácsnak köszönhetjük. Úgy szól ugyanis a fáma, hogy Szent Lukácsnak rosszul esett, hogy Szent János és Szent Mihály több figyelmet kap nála, ezért azzal hívta fel magára a figyelmet az emberek körében, amivel a legnagyobb örömet szerezte nekik: napos, meleg idővel októberben.

Utolsó napok

Bárhogyan is van, az időjárást nem tudjuk befolyásolni, mégis érdemes és érdekes dolog nekünk is követni a népi megfigyeléseken alapuló jóslatokat.
Akár beválnak ezek, akár nem, annyi biztos, hogy a legjobb, ha örülünk az idén talán utolsó meleg, napsütéses napoknak. Függetlenül attól, hogy kihez köthető és hogy hívják azokat a világ különböző helyein.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást