Nem tudsz róla, de az okostelefonod 7 egészségügyi problémát is okoz

Nem tudsz róla, de az okostelefonod 7 egészségügyi problémát is okoz

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Nem tudsz róla, de az okostelefonod 7 egészségügyi problémát is okoz

1. Testtartás

Amikor telefonozol (vagy akár laptopozol), többnyire egészségtelen, a gerincedre káros testtartást veszel fel, sokszor órákon keresztül. Összegörnyednek a vállaid, előre tolod a nyakad, sokat nézel lefelé, ezek pedig néhány év elteltével különböző izom- és ízületi fájdalmakat okoznak. Ilyen a nyakfájdalom, vagy az izmok gyengülése, de a nyakadon lévő vízszintes vonalakat is az állandó lefelé nézés idézi elő.

Hogyan előzd meg? Figyelj, hogy egyenes gerinccel ülj, és a telefonodat próbáld meg minél többször szemmagasságban tartani.

2. Telóujjak

Tedd egymás mellé a két kezed, és figyeld meg, hogy állnak a kisujjaid. Azt fogod látni, hogy a dominánsabb kezeden egy kicsit ferdébb, amit az okoz, hogy állandóan ezzel tartod meg a telefont, amikor épp böngészel a neten. Bár szakértők szerint ez az állapot csak ideiglenes, és ha kevesebbet mobilozol, visszaáll az ujjad eredeti formájába, de ne lepődj meg, ha a csukló- és ujjfájdalmaidat az állandó telefontartás okozza!

Hogyan előzd meg? Ahogy a tested többi részének, úgy a kezeidnek sem árt egy kis „bemelegítés”, úgyhogy naponta legalább egy-két alkalommal végezz ujjnyújtó gyakorlatokat.

3. Ínhüvelygyulladás

A túlzásba vitt telefonozás ínhüvelygyulladást okozhat, pláne, ha ezen túl egyébként sokat gépelsz, vagy gyakran végzel olyan házimunkát, amihez meg kell erőltetned a csuklóidat. Van, hogy enyhe mozdulatokra is jelentkezik a fájdalom, de olyan is megesik, hogy csak akkor érzed, ha a könyököd és a felkarod egymáshoz viszonyítva legalább 90°-os szögben állnak (ez a telefonkönyök). 

Hogyan előzd meg? Ne felejts el gyakran pózt váltani, ha telefonozol, és figyelj oda arra, hogy pihentesd a kezeidet!

Moyo Studio/istockphoto.com

4. Könyökízületi alagút szindróma

Ez a fájdalom nagyban hasonlít az ínhüvelygyulladás tüneteire, ám annyi a különbség, hogy az égő, zsibbadó fájdalom az ujjaidban (elsősorban a kisujjban) érződik, és a könyököt ért sérülés váltja ki. Ilyen sérülés lehet az is, ha túl sokat könyököltél, vagy többnyire egy bizonyos pózban használod a telefonodat, ami megerőltető az ízületeidnek hosszú távon. 

Hogyan előzd meg? Itt is az a fontos, hogy ne egyetlen pózt vegyél fel, hanem folyamatosan változtasd, és csökkentsd az igénybevétel mértékét. Ha például telefonálsz, jobb, ha fülhallgatóval beszélsz, így nem kell hosszú ideig a karodat ugyanúgy tartanod.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • szpm
    2021.01.08., 17:31

    :)telefonálsz

    Válasz

Írj egy hozzászólást