Nyolc módszer, amivel közelebb kerülhetsz önmagadhoz

Nyolc módszer, amivel közelebb kerülhetsz önmagadhoz

Címlap / Életmód / Egészség / Nyolc módszer, amivel közelebb kerülhetsz önmagadhoz

Ha az elmúlt időszakban azt vetted észre, hogy sokkal türelmetlenebb, bizonytalanabb és feszültebb vagy, mint máskor, akkor érdemes egy kicsit megállnod és mérlegelned. Nem biztos, hogy mindig a külső körülményekre kell fognod azt, ha valami nem úgy megy, ahogy szeretnéd, lehet, hogy érdemes néha magaddal is elszámolnod. Ha távol érzed magad saját magadtól és sok szituációban már szinte magadra sem ismersz, akkor ne hanyagold a kérdést, minél előbb próbáld inkább megoldani! Segítünk, hogyan!

Légy önmagad legjobb barátja

Akárhányszor sorra veszed az előtted feltornyosuló akadályokat, a gyengeségeidet vagy a kudarcaidat, akkor gondolj arra, hogy mit mondanál, mit tanácsolnál, ha mindez a barátnőddel történne.

Valószínűleg első dolgod lenne felvidítani, elterelni a figyelmét és kiemelni, hogy miért nincs igaza, miért a legszuperebb és legügyesebb ember, akit ismersz. Mi lenne, ha ez esetben megpróbálnád ezt a taktikát saját magaddal is alkalmazni?

Játszd le a fejedben a saját magad mellett szóló érveket, majd térj át a következő nagy feladatra – próbálj meg hinni is magadnak. Így nem csak jobb kapcsolatba kerülhetsz saját magaddal, de az önbizalmad is gyorsan javul majd!

Hiszen miért ne működne ez a taktika saját magadon is, ha mások esetében olyan szuperül megy?

Énidő, a rutinod része

Lehet, hogy manapság már elcsépeltnek tűnik az énidő, de valójában nélküle nem mész messzire a mindennapokban.

Ahhoz, hogy összhangban legyél saját magaddal, hogy magabiztosabb, pozitívabb és a legjobb önmagad legyél, elengedhetetlen.

Kicsit ugyan megfoghatatlan fogalom, hiszen mindenkinek mást és mást jelent, nehéz általánosságban beszélni róla, hiszen ez lehet egy fél óra az aktuális könyveddel, lehet tíz perc a reggeli kávéd fölött és lehet a hazafelé csak a saját gondolataiddal töltött néhány perc is.

A lényeg, hogy ha úgy érzed, hogy mostanában kevesebb időd volt ilyesmire, akkor állíts be egy emlékeztetőt a telefonodba a hét minden napjára ÉNIDŐ jeligével és próbáld meg úgy betartani, mintha csak egy fontos meetingről lenne szó! Nincsenek kifogások!

Töltsd fel magad pozitív gondolatokkal

Manapság nehéz pozitívnak maradni, hiszen a világ tele van rossz dolgokkal, a híradóból és a tévéből csupa negatív hír árad, így ugyanis hajlamos vagy a saját életedet is sokkal rosszabbank látni, mint amilyen valójában.

Ha neked az segít, hogy beállítod, hogy a laptopod és a mobilod háttere valamilyen pozitív üzenet legyen, amire naponta akár több százszor is rápillantasz, akkor legyen az, ha az csal mosolyt az arcodra, hogy a hűtődön vannak postitek, amik inspirálnak, akkor tedd ezt, ha ehhez rendszeresen meditálnod kell, akkor csináld azt.

A lényeg, hogy mindig törekedj arra, hogy a rossz pillanatokban is találj valami jót, amibe kapaszkodhatsz!

 

Fókuszálj a miértekre

Ha már odáig eljutottál, hogy időnként csak úgy egyedül vagy és egyszerűen élvezed saját magad társaságát, akkor csak biztatni tudunk, jó úton haladsz.

Egy szinttel azonban továbbléphetsz, ha a megfigyelésen túl aktívan is próbálsz tenni azért, hogy közelebb kerülj önmagadhoz. Ha megfigyelted, hogy stresszes vagy türelmetlen vagy, akkor próbáld meg megkeresni az okát.

Tegyél fel magadnak kérdéseket, próbálj meg rájönni a miértekre, hiszen ezzel lassan, lépésről-lépésre közelebb kerülhetsz önmagadhoz. Ha nem megy egyedül, segítséget is hívhatsz, de már az önmagában sokat segít, ha rendszeresen foglalkozol a saját magadat érintő kérdésekkel. Ez ugyanis előrevisz, ez az, amivel fejlődsz és ami inspirál majd.

Az élet apró örömei

Ha azt vetted észre, hogy az elmúlt időszakban elfelejtetted értékelni azokat az apró pozitívumokat az életedben, amikkel találkoztál, akkor állj meg egy pillanatra, szánj erre egy percet, és gondold végig, mi az, ami ebben a pillanatban boldoggá tesz.

Ez lehet a veled szemben táncikáló hangulatgyertya lángja, az új kanapéd látványa a nappalidban, a szerelmed illata a párnádon, a tavalyi családi nyaralás fotója a falon, a madarak csicsergése vagy a nap melege, ami épp a hátadat simogatja.

A legfontosabb az életben, hogy észrevedd, értékeld és számold ezeket az apróságokat, hiszen ezek azok, amik szebbé, értékesebbé és boldogabbá teszik a mindennapokat!

Vezess be új szokásokat!

Elsőre lehet, hogy úgy tűnik, hogy ez a pont egyáltalán nem illik bele ebbe a listába, de hidd el nekünk, hogy nagyon fontos.

Mivel a napod legnagyobb részét a rutinod és a szokásaid uralják, ezért fontos, hogy olyanokat is kialakíts, amiket imádsz, amikért odavagy, amikre már olyan régóta vágysz. És persze ami a legfontosabb, amik boldoggá tesznek.

Ha te attól jobban érzed magad, hogy minden reggel rendet hagysz magad után a lakásban, akkor szánj rá elegendő időt, ha munka után jól esik akár negyed órára is a kedvenc székedben ülve a teraszodon relaxálni, akkor tedd ezt, ha fontos számodra, hogy értékes időt töltsd egyedül, akkor szervezd úgy a napodat, hogy beleférjen.

Tedd meg ezeket magadért és ne hagyd, hogy az élet fontosabbnak tűnő dolgai eltérítsenek, hiszen ha nem vagy jóban magaddal, senkivel nem lehetsz igazán boldog.

Légy kedves!

A pletyka nem csak akkor káros, ha a hátad mögött zajlik, de akkor is ha benne vagy, esetleg te generálod. Az ugyanis saját magadból származik, ha a környezeteddel kapcsolatban az alapbeállításod negatív, ha egy kedves gesztust is szkeptikusan kezelsz és ha úgy érzed, hogy az, hogy kedves vagy valakivel, az valójában nem te vagy.

Kezdd azzal, hogy saját magaddal is kedvesebb leszel, már a gondolataidban és a kimondott szavaidban is figyelsz arra, hogy pozitív legyél, másokkal kapcsolatban pedig extrán figyelj arra, hogy ne ítélkezz és úgy viselkedj, ahogy te is visszavárnád.

Veled gonosz vagy mogorva volt valaki? Semmi baj, mosolyogj vissza rá, tégy egy kedves gesztust, ezzel ugyanis máris átfordítod a beszélgetést, feldobod a hangulatot, és ha nem is változtatod meg egyből a partnered hozzáállását, te elmondhatod, hogy felülemelkedtél a szituáción és azt adtad, amit a másiktól is elvárnál.

Bízz a sorsban, hogy mindenki azt kapja, amit kifelé közvetít!

Tervezz!

Egy jól működő és egészséges kapcsolatban elengedhetetlen, hogy a felek tervezzenek a másikkal. Rövid-, közép-és hosszútávú célok, közös utak és kölcsönös kompromisszumok kellenek hozzá, és persze sok-sok türelem.

Nincs ez másképp akkor sem, amikor a saját magaddal folytatott kapcsolatról van szó, hiszen miért ne hozhatnál létre célokat saját magad számára, saját magaddal? Miért ne terveznél valamit egyedül erre a hétvégére, karácsonyra vagy az elkövetkezendő öt évre?

A rövidtávú célok mögötti motiváció általában valamilyen jutalomhoz kötött, ami idővel elhalványul és eltörpül. Ha viszont hosszútávon szeretnél elérni sikert, ahhoz minden nap kell egy kis extra befektetés és persze sok-sok türelem. De hidd el, megéri!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!