Szerelem / Párkapcsolat

Az emberek harmada nyitott kapcsolatról ábrándozik

A legtöbb kultúra a monogámiát preferálja és egy megcsalás a legtöbb esetben szakításhoz vagy váláshoz vezet. „Félrelépett, úgyhogy köztünk mindennek vége!” mondjuk, ugyanakkor a hűtlenég fogalma egyidős magával az emberiséggel, de legalábbis a civilizációval, elvégre nem véletlenül került bele a Tízparancsolatba, két pontban is: „Ne paráználkodj!”, illetve „Ne kívánd felebarátod feleségét, szolgáját, szolgálónőjét”.

Habár én képtelen lennék nyitott kapcsolatban élni – ért is már véget kapcsolatom hűtlenség miatt – azonban az ismeretségi körömben több olyan párról is tudok, ahol szinte nyílt titok, hogy a férj olykor félrelép, a feleség pedig „szemet huny” efelett. Valljuk be, ez elég egyoldalú változata az úgynevezett nyitott kapcsolatoknak, de sajnos ez a leggyakoribb.

Mit mond a tudomány?

Egyes kutatók szerint a promiszkuitás belénk van kódolva, hiszen a fajfenntartás annál nagyobb eséllyel valósul meg, minél több egyed kerül szexuális kapcsolatba egymással és nemz utódokat. A vallás és a társadalmi normák viszont ránk erőltették a monogámiát. Ennek ellenére meglepően sokan- és egyre többen – gondolják úgy a nyugati társadalmakban is, hogy a házasság és a vele járó „kizárólagosság” szexuális téren egy elavult teória.

Egy Amerikában végzett tavalyi felmérés szerint az emberek 33 százaléka, azaz egyharmada ábrándozik nyitott kapcsolatról. Legtöbbjük a jövőben tervezi is, hogy kipróbálja. A Millennial, azaz az Ezredfordulós generáció mindössze fele nyilatkozott úgy, hogy szigorúan monogám kapcsolatra vágyik. Egy régebbi, 2016-os kutatás is azt mutatta, hogy 2006 és 2015 között a nem-monogám kapcsolatok száma meredeken emelkedett, jelenleg az amerikaiak 4-5 százaléka él így. Ha csak a 4 százalékkal számolunk, akkor is csaknem 3 millió párról beszélünk.

Természetesen nem meglepő, hogy a férfiak azok (25 százalék) akik jobban vágynak erre, szemben a hűségesebb nőkkel (15 százalék). Az sem, hogy a 20 és 40 év közötti korosztály között a legnépszerűbb a nyitott kapcsolat. A kutatás nem tért ki a résztvevők szexuális hovatartozására, ezért arról egyelőre nincsenek adatok, hogy a meleg, biszexuális vagy hetero párok között gyakoribb-e ez a felállás.

Vershinin/istockphoto.com

Mennyire sikeres ez a felállás?

Azt gondolnánk, hogy a nyitott kapcsolatban élők boldogabbak párkapcsolatukkal, azonban ezen a téren ugyanolyan eredményt produkáltak, mint a monogámok. Sem elégedetlenebbek, sem elégedettebbek nem voltak náluk, hiszen mindkét szegmens az „eléggé” vagy „nagyon” kategória közé sorolta párkapcsolati boldogságát.

Egy 2019-es felmérés alapján a Rochester Egyetem pszichológusai arra jutottak, hogy a nyitott kapcsolat működőképes. Főleg abban az esetben, mikor mindkét fél követi a három fő viselkedési gyakorlatot: Kölcsönösség (azaz beleegyezés), Kommunikáció és Komfort, más néven a Tripla-K modellt.

Ennek ellenére nem minden párnál sikeres ez a felállás, elsősorban azoknál nem, ahol csak az egyik fél vágyik erre. Ahol egyikük monogám maradt, a másik pedig „engedélyt kapott” arra, hogy másokkal is létesítsen szexuális viszonyt, a felmérés szerint háromszor annyi volt a párkapcsolatával elégedetlen résztvevő. Ez nem meglepő, ugyanis ebben az esetben legtöbbször az egyik fél azért bólint rá a másik által erőltetett „nyitottságra”, mert szereti párját és nem akarja elveszíteni azzal, hogy ragaszkodik a monogámiához. 

Annyi bizonyos, hogy a nyitott kapcsolatban élők is szabályokat fektetnek le, ez persze minden párnál különböző. Egyesek nem beszélnek egymásnak kapcsolaton kívüli kalandjaikról, míg másoknál nem probléma, ha szóba kerül. Vannak, akik időnként egy egyéjszakás flörtöt „engedélyeznek”, másoknál több légyott is belefér a házasságon kívüli partnerrel. Amennyiben mindkét fél nyitott a laza felállásra, lefektetik a szabályokat és tartják is magukat hozzájuk, egy nyitott kapcsolat is lehet működőképes. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást