Megkönnyebbülészeti körbeguggolda? Vicces nyelvújítás kori szavak

Megkönnyebbülészeti körbeguggolda? Vicces nyelvújítás kori szavak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Megkönnyebbülészeti körbeguggolda? Vicces nyelvújítás kori szavak / 2. oldal

Gyújtó fácska

A gyújtó fácska igazából a határán van annak, hogy bekerült a mindennapi szóhasználatba vagy sem. Az eredeti formájában ugyan nem maradt meg, de a két szó összeolvadásából kialakult egy olyan szó, amit ténylegesen sokat használunk ma is, és aminek nem csak az elnevezése, de maga a találmány is magyar eredettel rendelkezik: ez a gyufa!

Hosszú kontra rövid

Természetesen nem sikerült a nyelvújítók még oly kreatív csoportjának sem mindig a legkönnyebben kimondható, vagy akár csak nem túl hosszú szavakat kreálniuk.

Többek között ezért is nem mondjuk ma, hogy gőzpöfögészeti tovalöködönc a vonatra és azt sem, hogy nyaktekerészeti mellfekvenc, ha a sálat szeretnénk említeni.

Túl részletes

Bizony nem mindig jó, ha egy szó mindent leír arról a dologról vagy cselekvésről, ami takar. Ez lehetett az egyik oka (a hosszúságon kívül) annak, hogy az orrfuvolászati négyzetrongy helyett továbbra is inkább azt mondjuk, hogy zsebkendő és a megkönnyebbülészeti körbeguggolda szó helyett egy kevésbé leíró kifejezést használunk: inkább csak annyit mondunk: WC.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Agnes Pozsgai
    2021.01.05., 14:09

    Kézösszvissz ugrászati láb nyomattyús hang tartány – zongora, egyensúlyászati körduplázmány – kerékpár,

    Válasz

Írj egy hozzászólást