Vérrögöt okozhat a nikotintartalmú e-cigaretta is

Vérrögöt okozhat a nikotintartalmú e-cigaretta is

Címlap / Életmód / Egészség / Vérrögöt okozhat a nikotintartalmú e-cigaretta is

Sokan váltottak e-cigarettára az elmúlt években, és talán ennek is köszönhető, hogy egyre több és több tanulmány foglalkozik az esetleges mellékhatásokkal.

A hagyományos cigarettákkal kapcsolatosan már alighanem senkinek sem jelent újdonságot, hogy milyen káros hatást gyakorolnak a szívre, a tüdőre és úgy általában az egész szervezetre. Bizonyított tény, hogy a dohányzás gyakran vérrögképződéshez, szívrohamhoz és agyvérzéshez vezet, nem beszélve a rákos megbetegedésekről. Azonban egy új jelentésből kiderült, hogy ugyanezek a „mellékhatások” az e-cigaretta számlájára is írhatóak.

Az e-cigaretta hatása a vérre

Gustaf Lyytinen, a Karolinska Intézet kutatója és munkatársai 22 olyan egészséges férfit és nőt vizsgáltak 18 és 45 között, akik alkalmi dohányosnak vallották magukat. A kísérlet során 30-szor kellett beleszívniuk egy nikotint tartalmazó e-cigarettába, majd 30-szor egy nikotin nélküli e-cigarettába. A két teszt között 1 hét telt el.

A kutatók vérmintákat vettek mindegyik kísérlet előtt és után, tehát összesen négy alkalommal. Közben tesztelték a véráramlást, a vérkeringést az apró ereken keresztül.

Vérrögöt okozhat a nikotintartalmú e-cigaretta is
licsiren/istockphoto.com

Mi lett az eredmény?

A tanulmány szerzői átlagosan 23%-os növekedést fedeztek fel a vérrögök kialakulását tekintve, mindössze 15 perccel azután, hogy a résztvevők elszívták a nikotinnal töltött e-cigarettát. A szintek kb. 1 órával normalizálódtak a dohányzás után. A kutatók azt is látták, hogy a vizsgált személyek pulzusszáma megnőtt, 66-ról 75-re, továbbá a vérnyomásuk is emelkedett, 108 higanymilliméter/Hgmm-ről átlagosan 117 Hgmm-re. Ez alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményét, amik összefüggést találtak a nikotinbevitel és a hormonok, például az adrenalin emelkedése között – ami szintén vérrögképződéshez vezethet.

Jó hír, hogy a tanulmányban nem találták meg ugyanezt a reakciót a szervezet részéről akkor, amikor a résztvevők a nikotin nélküli e-cigarettát használták. 

A nikotintól egy az egyben érdemes búcsút venni

„Eredményeink azt sugallják, hogy a nikotint tartalmazó e-cigaretta használata hasonló hatással van a szervezetre, mint a hagyományos cigaretta.” – mondta Dr. Lyytinen. „A vérrögökre gyakorolt hatás bizonyítása fontos volt, hiszen tudjuk, hogy ennek eredménye lehet az erek beszűkülése, eltömődése, ami természetesen agyvérzéshez és szívrohamhoz vezethet.”

A hagyományos cigaretták elszívása által okozott károk nyílt titoknak számítanak, beleértve a nikotin szervezetre gyakorolt hatását. Az elektronikus cigaretta viszonylag új találmány, ezért sokkal kevesebbet tudunk arról, hogy mit tesz a testünkkel. 

„Vannak, akik e-cigarettát használnak a dohányzásról való leszokás megkísérlésekor, mert úgy forgalmazzák őket, mintha biztonságos alternatívák lennének. Azonban ez a tanulmány is alátámasztja, hogy az e-cigarettával szemben levő aggályaink nem alaptalanok.” – tette hozzá Jonathan Grigg, az Európai Légzőszervi Társaság Dohányzásellenőrző Bizottságának elnöke.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!