Előnyök már 8 óra alatt: így hat a testedre, ha elhagyod a cigarettát

Előnyök már 8 óra alatt: így hat a testedre, ha elhagyod a cigarettát

Címlap / Életmód / Egészség / Előnyök már 8 óra alatt: így hat a testedre, ha elhagyod a cigarettát

8 órán belül

A szervezet elképesztően hatékony öntisztító folyamatát bizonyítja, hogy az utolsó szál cigaretta után mindössze nyolc órával már eltűnik a felesleges szén-monoxid a véredből. Érdekes, hogy ez több évtizedes füstölést követően is ugyanennyi időt vesz igénybe.

A dolog legfőbb haszna, hogy több friss oxigén jut majd minden egyes szervedhez és sejtedhez, magyarán jobb minőségű és „táplálóbb” lesz a véred. Észreveheted, hogy javul a szíved és az érrendszered teljesítménye – különösen, ha elmész edzeni egyet.

Újbóli rágyújtás esetén azonban sajnos ismét megemelkedik a szénmonoxid szintje, tehát addig folytatódik az ördögi kör, amíg le nem állsz a cigivel.

Még ma

Növelheted a teherbeesés esélyét, s egyúttal csökkentheted a kockázatát annak, hogy koraszülött babát hozol a világra. A dohányfüstben lévő méreganyagok sajnos nemcsak a petesejtjeid minőségét rontják, hanem annak beágyazódását is gátolhatják a méhfalba. Sőt, kutatások bizonyítják, hogy az anya szervezetében lévő méreganyagok a magzati DNS-re is hatással vannak, így növelhetik a születési rendellenességek kockázatát.

Olyan tanulmányok is léteznek, amelyek a gyermeknél később jelentkező magatartászavarokat hozzák összefüggésbe a nikotinnal. Ha a fogantatás pillanatában már a nemdohányzók táborához tartozol, az ilyen komplikációknak lényegesen kisebb esélyük van!

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást