Nézz szembe a tényekkel: ez történik az állatiparban – és te így ehetsz egészségesebben

Nézz szembe a tényekkel: ez történik az állatiparban – és te így ehetsz egészségesebben

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Nézz szembe a tényekkel: ez történik az állatiparban – és te így ehetsz egészségesebben

A tudatos életmód, táplálkozás hívei lassan joggal érezhetik azt, hogy már szinte semmit nem lehet jó ízzel és nyugodt lélekkel elfogyasztani. Mindenkinek más szempontok fontosak a táplálkozás, vásárlás során, de semmiképpen sem az a megoldás, hogy nem veszel tudomást azokról a tényekről, amik az élelmiszeriparban, különösképpen az állatiparban zajlanak.

A tyúk és a tojás

A két legfontosabbnak kikiáltott fehérjeforrásunk, amiknek fogyasztására minden egészséges életmód hívő buzdít bennünket. Tény és való, hogy az egészséges tyúktól származó hússal és tojással nincsen semmi gond, más kérdés, hogy vannak, akik elvi kérdésekből a szabadtartású állatok húsát sem fogyasztják. Azonban át kell látnia mindenkinek, hogy a nagyiparban csak akkor van pénz egy tyúkból, ha az már a húspultra került. A cél tehát az, hogy nagyon gyorsan megnőjön, vágásra alkalmas legyen, lehetőleg kis helyen éljen, és minél kevesebbet kelljen rákölteni (ez természetesen a többi állatra is igaz).

Ennek eredménye, hogy a csirkék nagyüzemi tartásban élnek, iszonyúan kis helyre összezsúfolva, gyakran egész életükben miniatűr ketrecekbe zárva. A csibékből akár 60 darab is élhet egy négyzetméteren, kifejlett tyúkokból pedig 18 darab lehet ugyanekkora helyen összezsúfolva. Napfényt sosem látnak, nincs lehetőségük a normális pihenésre, vagy csupán arra, hogy természetes életkörülményeiket élvezhessék arra a rövidke időre, ami adatott nekik.

Az állatok csőrét a legtöbb esetben visszavágják, hogy a közelség miatt ne okozzanak komolyabb sérülést egymásnak. Ez – mivel sok idegvégződés található a csőrben – iszonyúan fájdalmas az állatok számára.

A tojótyúkok egy olyan 40 centiméter magas, fél méter alapterületű ketrecben élnek, ami lejt, így a tojás le tud gurulni a ketrec alján levő gyűjtőbe. Képzeld el, mennyire természetes élete túlnyomó részében lejtőn állnia, feküdnie… Nem ritka, hogy a tyúkketreceket egymásra pakolják, így az alul levő állatok kénytelen tűrni, hogy a többiek rájuk ürítenek.

De kanyarodjunk vissza kicsit a csibékhez! Tudtad, hogy a hím csibéket azonnal elpusztítják, miután kikeltek? Vágószalagon válogatják, dobálják őket, a kakasnövendékeket pedig – mivel nem tudnak tojni, aprítóba küldik.

Nézz szembe a tényekkel: ez történik az állatiparban - és te így ehetsz egészségesebben

A tehenek és a sertések

A mai élelmiszerfogyasztás talán leginkább megkérdőjelezhető alapanyag a tehéntej. Három táborra oszlottak a véleményezők: vannak, akik szerint egyáltalán nem kellene tejet fogyasztanunk, mások úgy vélik, nagy szüksége van a szervezetünknek a friss tejre. A harmadik tábort azok alkotják, akik a tehéntej fogyasztását nem, de a tejtermékek étrendbe való beiktatását preferálják. Az biztos, hogy senki sem szeretne olyan tejet, tejterméket magához venni, ahol a tehén kevesebb, mint egy 5 négyzetméternyi, téglalap alakú „ólban” éli az életét. Pedig egész pontosan erről van szó a nagyiparban.

A legelők szóba sem jöhetnek ott, ahol az állat megfordulni sem tud, csak állni és lefeküdni. Olyan, mint egy gép: elől eszik, hátul ürít, mindeközben megfejik. Így éli egy átlagos tehén a teljes életét, azaz kb. 4 évet a zsúfolt istállókban. Na és honnan a magas tejhozam? A mesterséges szerek mellett a kulcs az, hogy ellés után azonnal elválasztják a borjút az anyjától. Talán az így megélt traumát, fájdalmat, nem kell külön ecsetelni.

Hazánkban a leginkább népszerű húsféleség a sertés, hiszen gyakran a legolcsóbb és sokak szerint a legízletesebb hús is egyben. De hogyan élnek a malacok? 10 kilónyi súly alatt 0,15 négyzetméterre jut egy malac, 10 kg felett 1 négyzetmétert számolnak a sertésekre. Az állatok 6 hónap alatt érik el a vágósúlyt, azaz a 110 kilogrammot. Ez elég gyors, de nekik sincs más dolguk, mint enni és túlélni a mindennapokat.

Ezt segítendő – a csirkékhez hasonló módon – a malacok fogait és farkát a legtöbb esetben visszavágják. Így kisebb eséllyel okoznak egymásnak maradandó sérülést, amit kezelni kellene.

Mivel ez profitveszteség lenne, nyilván megengedhetetlen. A vágóhíd szörnyűségeibe ezek után bele se mennénk… Mindenesetre tény, hogy ha valamilyen intézmény ilyen gondosan el van rejtve a szemünk elől, akkor annak oka van.

Nézz szembe a tényekkel: ez történik az állatiparban - és te így ehetsz egészségesebben

Mi lehetne a megoldás?

A legjobb megoldás az lenne, ha áttérnél a vega, vagy a vegán életmódra, ezzel 100%-ban kizárhatnád a húsipar rád eső felelősségét. Mivel sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy többet ne fogyasszanak állati eredetű termékeket, a másik lehetőség a források ideális megválasztása.

A legtöbbet a kistermelők tudnak segíteni a tudatos vásárlóknak, hiszen ők nem a nagyiparnak próbálnak megfelelni, hanem a jóval kisebb, de igényesebb vevőkörüknek.

Persze ezek a jól bejáratott rendszerek, piacok sokkal jobban működnek vidéken. Itt nem ritka, hogy a szomszédos faluban emberséges körülmények között működik egy istálló, ahonnan tejet, tejtermékeket és húst is lehet vásárolni.

A városokban sokkal inkább a tudatos válogatás a kulcsszó. Minden nagyáruházban vannak már biotermékek, de bio webáruházakból is jelentős már a kínálat. Ugyancsak nem lehetetlen, hogy a húspultban ne nagyiparban felnőtt és feldogozott húst válassz, hanem tanyasi, vagy legalább kifutón nevelt állatokat, állati eredetű termékeket vegyél.

Az unióban a „bio” jelzést csak szigorú feltételek mellett kaphatják meg a gyártók, ezért ezeket a termékeket nyugodtan vásárolhatod. A világháló pedig a te oldalon áll: minden gyártónak, cégnek utána tudsz már nézni. Igen, ez macerás, ráadásul a bio és kistermelői élelmiszerek jóval drágábbak. Azonban éppen az állati eredetű termékek azok, amikből az egészségünk jegyében kevesebbet kellene fogyasztanunk.

A jelenlegi ajánlások alapján messze nem minden nap, hanem hetente legfeljebb egy-két alkalommal lenne ildomos húst fogyasztanunk. Ez a kiváltságos étkezés miért ne épülhetne valóban minőségi alapanyagra? Ha csökkented a húsfogyasztásodat, akkor anyagilag egyáltalán nem fog feltűnni, hogy ritkábban, ám akkor jó minőségű, egészséges állattól származó húst eszel. Nem utolsó sorban a lelkiismereted is tiszta lehet annak következtében, hogy nem csak személyesen, hanem közreműködőként sem támogatod az állatkínzást.

Nézz szembe a tényekkel: ez történik az állatiparban - és te így ehetsz egészségesebben

Forrás: Sashakalabuzar/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást