„Mindig én vagyok a hibás és nekem kell bocsánatot kérnem!” – Jelek, hogy a párod nárcisztikus

„Mindig én vagyok a hibás és nekem kell bocsánatot kérnem!” – Jelek, hogy a párod nárcisztikus

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / „Mindig én vagyok a hibás és nekem kell bocsánatot kérnem!” – Jelek, hogy a párod nárcisztikus

Egyszerűen nem fér a fejedbe, hogy lehet egy kezdetekben végtelenül sármos, elbűvölő emberből egy egocentrikus személy, aki bekorlátoz és szétrombolja az önbizalmad. Amikor benne vagy egy kapcsolatban, rendkívül nehéz felismerni, hogy baj van – hiszen valamennyire minden kapcsolatban természetesek a súrlódások. Honnan tudjuk, hogy az illető igazán nárcisztikus, vagy csak élünk ezzel a divatos csengésű jelzővel, és kijelentjük, hogy bizony ő az?

Biztosan te is ismered az ifjú Narcissus történetét, aki egy tó vízében megpillantva saját tükörképét, beleszeretett önmagába. Még sohasem látott ennél szebbet. Beszélni kezdett önmagához és azt hitte, hogy a szerelme szól vissza hozzá. Mivel beteljesületlen szerelem volt ez, annyira elfogta a sóvárgás, hogy virággá változott. 

Nem mindenki az

Természetes dolog, hogy egy egészséges nárcizmus mindenkiben van, hiszen mindannyian vágyunk arra, hogy elismerjenek, szeressenek és figyelmet fordítsanak ránk. A mai internetes, posztolós világra pedig ez fokozottan igaz. Büszkén hirdetjük azokat az anyagi dolgokat, amik fontosak számunkra: tárgyainkat, sikereinket, utazásainkat.

Mindezektől persze még nem biztos, hogy nárcisztikusak vagyunk, csak éppen az önbecsülésünk nem elég erős és mások elismeréséből próbáljuk azt táplálni.

Miért alakul ki?

Ahhoz, hogy valakiben kialakuljon, egészen vissza kell menni a gyermekkorig, és átgondolni azt, hogy milyen volt a családi légkör, hogyan bántak a gyermekkel a szülei. Az a gyermek, aki nem kap kellő szeretet, odafigyelést, törődést, az nagy valószínűséggel elakad az érzelmi fejlődésében. Hogy jobban érezze magát, alkot egy fantáziavilágot és kreál egy hamis ént, ahol ő a legjobb, a legszerethetőbb, és a legkülönlegesebb. Ezzel védi önmagát.

Majd a felnőtt életében ezt a mintát követve, feltételhez köti majd a szeretetet, kihasznál bárkit, manipulál embereket, azért, hogy életben tarthassa azt az önképet, amit megalkotott magának, amiben ő tökéletes, nagyszerű, hibátlan, gyönyörű és zseniális. És ezzel szemben mindenki más körülette csak egy alacsonyabb szinten van. Az empátia számára teljesen ismeretlen fogalom. A munkahelyén ezzel a személyiségmintával nem ritka, hogy egészen magas pozícióig eljutatja magát. Ami külön szomorú, hogy nincs ez másként a párkapcsolataiban sem.

FG Trade/istockphoto.com

Honnan tudod, hogy nárcisztikus a párod?

A párkapcsolat kezdeti szakaszában, figyelmes, kedves, csodálatos személy, akivel az az érzésed, hogy álomvilágba repített téged. Rendkívüli személyisége és elbűvölő jelleme van.  Majd elkezd változni, és azt veszed észre, hogy kevesebb teret enged neked, nem mehetsz el bárhová, és nem barátkozhatsz bizonyos emberekkel. Ezzel szemben neki bármit szabad, bárhová mehet, a tetteit te nem kérdőjelezheted meg.

Ha veszekedésre kerül a sor, a te hibád lesz minden, neked kell majd bocsánatot kérned és ki kell engesztelned, és ha ő úgy dönt, nagy kegyesen megbocsát neked.

Elkezdi leépíteni az önbizalmadat. Elhiteti a szeretteiddel is, hogy neked vannak mentális zavaraid, te vagy a beteg. És egy idő után, ha te egy bizonytalan, önfeláldozó személy vagy, akkor már te is elhiszed, hogy a hiba csakis benned van, és mindent megteszel, hogy a kedvében járhass. A te személyiséged alakul át úgy, hogy szolgálhasd őt. És ezt elhúzhatod évekig vele, de ha nem kapja meg a szolgálatot, a törődést tőled, akkor egyszerűen eldob, és tovább áll.

Óvatosan azzal, hogy kire húzod rá a jelzőt, hogy nárcisztikus, de ha felmerül a gyanú, hogy a párod túlzottan az lehet, akkor ne egyedül oldd meg, kérj szakértői segítséget.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!