Ha ilyen a személyiséged, a nárcisztikus férfiakat vonzod be

Ha ilyen a személyiséged, a nárcisztikus férfiakat vonzod be

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ha ilyen a személyiséged, a nárcisztikus férfiakat vonzod be

Seth Meyers, pszichológus és párkapcsolati szakértő szerint az egyik leggyakoribb probléma, amivel az emberek megkeresik az, hogy stresszesek és zavartak – de vajon mi áll ennek a hátterében?

Amikor Meyers felgöngyölíti a szálakat, gyakran kiderül, hogy a páciensek olyan emberrel élnek együtt, vagy tartják rendszeresen a kapcsolatot, aki nárcisztikus, mérgező személyiség. 

Tekintettel arra, hogy a nárcisztikus személyiségzavar milyen összetett fogalom, az avatatlan szem egyáltalán nem ismeri fel könnyen, ha ilyen emberrel tölti a mindennapjait. A nárcisztikus emberek tökéletesen el tudják rejteni mások előtt valódi énjüket, gyakran pedig maguk sincsenek tisztában azzal, milyenek a valóságban. Igényeik nagyon mélyen gyökereznek és a pszichológiai túlélés érdekében automatikusan keresik azokat az „áldozatokat”, akik a testreszabott feltételeiket képesek kielégíteni. 

De mi vonzza a leginkább a nárcisztikus embereket?

Általánosságban igaz, hogy a nárcisztikus embereket leginkább azok a partnerek vonzzák, akik a legnagyobb figyelemmel tudnak adózni számukra. Ez egy nagyon logikus dolog, hiszen a nárcisztikus személyek számára alapvető, hogy ők állnak a középpontban, róluk szól minden.

Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, Meyers szerint a nárciszták pszichológiai szükségletei túlságosan kiterjedtek ahhoz, hogy egyetlen, ilyen jellegű személyiségvonással megelégedjenek. Ők sokkal inkább bizonyos személyiségjegyek halmazára vadásznak – a megfelelő figyelem megadása mellett.

Nárcisztikus férfiak számára vonzó tulajdonságok
milanvirijevic/istockphoto.com

Felelősségteljes gondoskodás

A nárciszták vonzódnak azokhoz, akik képesek felelősséget érezni mások iránt. Az alapvető feltételezés ellenére, miszerint a nárcisztikus embereknek hatalmas az egója, valójában éppen az ellenkezője igaz. Bizonytalanok, ezért folyamatosan felsőbbrendűségük és az erejük fitogtatásával próbálják kompenzálni a hiányosságukat.

Mivel a nárcisztikus ego ilyen törékeny, a nárciszták romantikus partnereikre támaszkodnak, hogy folyamatosan fontosnak, értékesnek és különlegesnek érezhessék magukat. Azok a partnerek, akik felelősséget éreznek mások érzéseiért, gyakran többet tolerálnak, mint ami pszichológiailag egészséges – ez a tulajdonság tehát tökéletes táptalajt jelent a nárciszták számára. 

A saját érzelmi igényeik megtagadása vagy feláldozása

A nárciszták azokhoz a partnerekhez vonzódnak, akik inkább mások szükségleteire összpontosítanak, kizárva saját igényeiket.

Ezek az emberek gyakran beszámolnak arról, hogy elveszítik önmagukat a kapcsolataikban, idővel azt veszik észre, hogy az egész viszonyban semmi sem szól róluk, a szakítás után pedig gyakorlatilag a nulláról kell kezdeniük az életet.

Mivel egy nárciszta tényleg minden figyelmet és energiát kisajátít, ez az igény egyértelműen jogos: egyszerűen nincs elég hely a kapcsolatban ahhoz, hogy a partner a saját szükségleteit is kielégítse.

Különösen empatikus

Azok, akik magas szintű empátiával rendelkeznek, rendkívül vonzóak a nárciszták számára, mert ők elismerésre és saját maguk, személyiségük érvényesítésre vágynak. A különösen empatikus emberek tökéletes célpontoknak bizonyulnak, hiszen ők törődnek mások érzéseivel, igényeivel, mellettük mindenki (főleg egy nárciszta) értékesnek, megbecsültnek és különlegesnek érezheti magát. 

Bűntudatra való hajlamosság

A nárciszták gyakran vonzódnak olyan egyénekhez, akik hajlamosak bűntudatot érezni. Azok, akik érzékenyek, kételkednek magukban, vagy háttérbe szorítják saját igényeiket, nehezebben reagálnak az érzelmileg összetett helyzetekben.

Márpedig ilyenkor egyszerűen előnyhöz juthatnak a nárciszták, akik játszi könnyedséggel tudják manipulálni, ellenőrzésük alatt tartani a környezetükben élőket. A bűntudatra hajlamos egyének ráadásul sokszor elfogadják sorsukat, úgy érzik, nem érdemelnek mást, vagy jobbat, kevésbé nyitottak arra, hogy kilépjenek a rossz kapcsolatból.

Nárcisztikus férfiakat vonzó tulajdonságok
fizkes/istockphoto.com

Alacsony önértékelés

Meyers szerint a nárciszták áldozatai gyakran mutatnak alacsony önértékelést, dacára annak, hogy ennek ellenkezőjét sugárzzák a külvilág fel. A nárciszták ugyanis a dinamikus, vonzó partnerek után ácsingóznak, de pontosan tudják, hogy a háttérben ott lapul az önbizalom-hiány, vagy valamilyen lelki sérülés.

Ez sokszor fiatalkori tapasztalatokból fakad, a lényeg, hogy az illető mélyen azt érezze: nem elég jó. Ekkor berobban a képbe egy önmagát eladni képes nárciszta, és tökéletes táptalajra bukkan egy vonzó, érdekes, ám lelke mélyén félénk személy formájában.

A nárciszták olyan partnerekre vágynak, akik visszatükrözik saját „nagyszerűségüket”, közvetítik azt a képet, amit a világ felé magukról szeretnének mutatni.  Bár ennek az ellenkezőjét tudják elhitetetni, valójában a partnerüket tárgyként, extra „bónuszként” kezelik. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!