Ez történik, ha naponta csak egyszer mosol fogat

Ez történik, ha naponta csak egyszer mosol fogat

Címlap / Életmód / Egészség / Ez történik, ha naponta csak egyszer mosol fogat

Mindenkivel megesett már, hogy a nagy rohanásban az egyik fogmosás kimaradt, de nem is gondolnád, milyen következményei lehetnek annak, ha naponta csak egyszer kerítesz rá sort!

Amikor étkezel, elkerülhetetlen, hogy a fogaid közé bekerüljenek apró, szemmel talán alig látható ételmaradékok. Amiről viszont azt hiszed, hogy nem okoz túl nagy bajt, valójában a baktériumok melegágya lesz. Ezek a kórokozók azonnal rávetik magukat, és minél hosszabb ideig van lehetőségük „étkezni”, annál több lesz belőlük. Amikor úgy döntesz, hogy átugrod például a reggeli fogmosást, valójában több millió baktériumot kell magad elé képzelned, amelyek a fogaid körül „utaznak”.

Ha eszel valamit, majd iszol mellé egy cukros üdítőt, ez a keverék ragacsos baktériumréteget képez a fogaidon, amit plakknak hívnak. Az itt lévő baktériumok olyan savat hoznak létre, amelyek azonnal támadni kezdik a fogzománcot, ez előbb-utóbb pedig elgyengül, majd megjelennek rajta a kis lyukak. Ezzel az a baj, hogy ha már elkezdődött egy folyamat, magától nem tud meggyógyulni, így hiába húzod-halasztod, muszáj fogorvoshoz menned.

De itt még mindig nincs vége a történetnek. Amikor fogat mosol, önmagában a fogkefével a baktériumoknak körülbelül csak 25%-át tudod eltüntetni. Az összes többi ott marad a nyelveden, szájpadlásodon, és a fogak közötti résekben. Ezért mondják azt, hogy maga a szájhigiénia este és reggel is három lépésből kellene, hogy álljon: az első a fogmosás, a második a fogselyem, majd végül jöhet a szájvíz.

A fogselyem nagy szerepet játszik abban, hogy eltüntesd az ételmaradékokat a fogaid közül, de a szájvíz az, ami segít eljutni a nehezen elérhető területekre, arról nem is beszélve, hogy bejut a plakkba, és lebontja a struktúráját.

South_agency/istockphoto.com

Még a fogínyedet sem kíméli

Azon túl, hogy a napi egy fogmosással a rossz fogak sorra jelennek meg, a rossz lehelet is garantált, ahogy egyéb, idővel visszafordíthatatlan problémák is kialakulhatnak. Ilyen például a fogínygyulladás, ami kezelés nélkül eleinte „csak” vörös, duzzadt és fájdalmas. Mivel nem feltűnő, sokan csak legyintenek miatta.

Azonban egy idő után elválik a fognyaktól, szabadon hagyja azt, és megkeződik egy ínyvisszahúzódási folyamat. Ha ezzel sem foglalkozol, akkor előbb-utóbb fogínysorvadás, valamint a fogak elvesztése is bekövetkezhet, ami már sokszor visszafordíthatatlanná válik.

Ezt olvasva lehet, hogy te is azonnal rohannál a fürdőbe fogat mosni étkezés után, de valójában naponta maximum háromszor szabad, és az sem mindegy, hogy mikor ettél. Aranyszabály ugyanis, hogy közvetlenül étkezés után nem szabad fogkefével súrolni a fogakat! Nagyon sok étel magas savastartalommal bír (például a gyümölcslevek, paradicsomos ételek, de még a péksütemények is ártalmasak).

Amikor pedig rögtön fogat mosol, a felületükön még ott vannak ezek a savas összetevők, amelyek miatt érzékenyebb a fogad, és a súrolással megsértheted a zománcot. Ha nagyon zavar, inkább öblögess egy keveset vízzel. Egyébként mindig várj körülbelül fél órát, és csak utána menj ki fogat mosni.

Bármennyire is lustának érzed magad a fogmosáshoz, mindig emlékezned kell arra, hogy valójában ezzel csökkenthetsz a fogorvosi látogatások gyakoriságán. Egy-egy alkalom látszólag nem jelent semmit, de sokszor a legkomolyabb dolgok a felszín alatt zajlanak. Ráadásul minél többször hagyunk ki egy alkalmat, annál valószínűbb, hogy legközelebb ismét így teszünk.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!