Ha ezt a 3 tünetet észleled, hagyd abba a napi hírek olvasását

Ha ezt a 3 tünetet észleled, hagyd abba a napi hírek olvasását

Címlap / Életmód / Lélek / Ha ezt a 3 tünetet észleled, hagyd abba a napi hírek olvasását

Mindannyian ezt csináljuk. Reggel elsőként a telefonunkért nyúlunk, hogy megnézzük a híreket. Nem csoda, az alapján, ami az elmúlt néhány évben a világban és ezzel együtt az életünkben történik. Ám kutatások szerint a hírek folytonos nyomon követése káros lehet az egészségre. Hogy hogyan? Mindjárt kiderül ebből a hírből.

Az elmúlt néhány év számos globális kihívást jelentett, világjárvány, háború, gazdasági problémák. Sokan úgy érezzük, hogy lépést kell tartanunk a körülöttünk zajló eseményekkel, ezért naphosszat csüngünk azokon a hírcsatornákon, amelyeket megszoktunk. Az okostelefonok és a médiumok 24 órás hírszolgáltatása mellett ezt könnyen megtehetjük.

A legtöbb ember számára nem jelent problémát, hogy a helyén kezelje a híreket. Elolvassa  a halálozási statisztikákat, a baleseti híreket, a külpolitikai eseményeket és továbblép. Egy nemrég készült amerikai tanulmány azonban rávilágított arra, hogy egyes embereknél a hírek iránti megszállottság mind a mentális, mind a fizikai egészségre hatással van.

A kutatásról a Medical News Today is beszámolt, melyből kiderül, hogy akire igaz a következő három állítás, az problémás hírfogyasztónak számít:

  • olvasóként elmerül a hírek világában és folyton aggódik az események miatt
  • kényszeresen ellenőrzi a híreket, naponta akár több tucatszor
  • a hírek miatt elkezdi másként, eltorzítva látni a körülötte zajló világot 

A hírek folytonos nyomon követése akkor lesz igazán káros, ha a média szűrőjén keresztül csak azok az információk jutnak át, amelyek negatívak vagy fenyegetőek, az ellenvélemények nem kapnak hangot. 

Az 1100 felnőttből álló vizsgálat során a megkérdezettek csaknem felének volt mérsékelten vagy súlyosan problémás a hírfogyasztása, amely fizikai tüneteket is okozhat. A legjellemzőbb egészségügyi tünetek a stressz mellett a szorongás, az alvási problémák, a fáradtság, a fizikai fájdalom, a rossz koncentráció és a gyomor-bélrendszeri problémák. 

A média a felelős?

A szenzációhajhász hírtartalmakat úgy tervezik, hogy érzelmi reakciókat váltsanak ki a közönségből, és ezáltal növeljék a nézettséget vagy az olvasottságot. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy részben ez a média eszköz okolható, hogy egyre többen szoronganak a negatív hírek hallatán. Az erősen szenzációhajhász címek és tartalmak korábban a tömeges bulvárlapokra korlátozódtak, manapság azonban egyre szélesebb körben terjednek.

Polina Zimmermann/pexels.com

Mit tehetsz ellene?

Ha valami fenyegetőt észlelünk, a stresszhormonok, az adrenalin és a kortizol szintje megemelkedik. Ez egy normális élettani mechanizmus, amely évezredek óta segít nekünk túlélni. Ugyanez a mechanizmus aktiválódik, amikor fenyegető híreket látunk vagy hallunk –  magyarázta a kutatás vezetője.

Az eredmények szerint, ha valaki azt tapasztalja magán, hogy a világ minden pontjáról érkező információk sokasága negatívan befolyásolja a mentális és a fizikai egészségét, tartson szünetet, mert a fenyegető hírek folyamatos követése krónikus stresszt fog okozni. Továbbá a fenyegető információkra való összpontosítás fiziológiai reakciókat aktiválhat a szervezetben, főleg nők esetében, ami fokozza a gyulladást.

Annak, hogy tudjuk, mi történik a világban, vannak előnyei is. Ám, ha felbosszant, elkeserít és minden nap próbára teszi a világba vetett pozitív meggyőződésedet az, amit a hírekben hallasz, próbáld meg 3-4 napig távol tartani magad az információktól. 

Pszichológusok egy része szerint a legnehezebb az egészben, hogy passzív elszenvedők vagyunk. Semmit nem tudunk tenni az ellen a sok rossz ellen, amit látunk, hallunk vagy olvasunk. Ez azonban csak látszólag van így. A kutatás azt is bebizonyította, hogy képes oldani a szorongást, ha önkéntes munkát vállalunk vagy jótékonysági szervezeteket támogatunk.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!