Nagyon veszélyes lehet, ha forró teát iszol

Nagyon veszélyes lehet, ha forró teát iszol

Címlap / Hírek / Nagyon veszélyes lehet, ha forró teát iszol

Az Amerikai Rákkutató Egyesület kétségbeejtő tanulmányt hozott nyilvánosságra: egy kutatás bebizonyította, hogy a túl forró tea akár 90 százalékkal is megemelheti a nyelőcsőben kialakuló rák esélyét.

Megállapították, hogy mi az a hőmérséklet, ami már veszélyesnek számít, és amit kerülni kellene – rossz hír azoknak, akik az italaikat igazán forrón szeretik.

A hideg időben nincs jobb egy forró kávénál vagy teánál, de vannak olyanok, akik még a legforróbb nyári napokon is kívánják a gőzölgő, szájpadlást égető italokat. Ha te is ilyen vagy, akkor van egy rossz hírem számodra: egy friss kutatás kimutatta, hogy korántsem tesz jót, ha ilyen nagyon meleg folyadékot fogyasztasz, sőt, még egy adott ráktípus kialakulását is elősegítheti, méghozzá nem is kicsit.

A mágikus határ a 60 Celsius-fok – ez már tényleg forró, de nagyon sokan szeretik ennyire melegen az italukat. Az egyesület kutatása teaivást vizsgált csak, de valószínűsítik, hogy nem az ital, hanem maga a hőmérséklet okozza azt, hogy a nyelőcsőrák kialakulásának esélye 90 százalékkal magasabb azoknál, akik ilyen forrón szeretik a teájukat.

Kép forrása: unsplash.com

A kutatók 50 ezer iráni embert figyeltek meg, mindegyikük 40 és 75 év között volt. A kutatás 10 éven át zajlott, ami alatt kiderült, hogy azoknál, akik naponta legalább 700 milliliter, 60 Celsius-fokos vagy annál melegebb teát fogyasztottak, 90 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki a nyelőcsőben rákos elváltozás.

Az International Journal of Cancer tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatás ideje alatt összesen 317 új ilyen betegséget diagnosztizáltak, ami arányaiban elég sok, tekintve, hogy nem egy nagyon gyakori ráktípusról beszélünk.

Dél-Amerika, Ázsia és Afrika egyes területein hagyománya van az ilyen nagyon forró teafogyasztásnak, ezért itt fontos lehet ez a kutatás.

A fejlett európai és észak-amerikai országokban nincs ennek kulturális vonatkozása, csak egyéni preferencia, hogy ki hogyan issza a teáját – a tanulmány alapján inkább hidegebben szerencsés, mint forrón.

A kutatók szerint nem a teával, hanem a hőmérséklettel van baj, és ez igaz minden más forró ételre és italra is: a forróság enyhe égési sérüléseket okoz, a trauma pedig hozzájárul ahhoz, hogy a rák nagyobb eséllyel alakuljon ki. A pontos mechanizmus még nem derült ki, de az biztos, hogy a hőmérséklethez van köze a problémának.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!