5 nagy tévhit az allergiáról

5 nagy tévhit az allergiáról

Címlap / Életmód / Egészség / 5 nagy tévhit az allergiáról

Tudd meg mi okozza és kezeli a szezonális tüsszentést, asztmás lélegzést, zihálást és viszketést.

Az elmúlt tíz évben az allergiától szenvedő emberek száma drámaian nőtt, ezért ne csodálkozz azon, hogy egyre több ismerősöd tűnik allergiásnak. Miért? Az egyik elmélet szerint a „tisztább” élet az oka. Hiszen egyre kevesebben élnek vidéken, farmokon, ahol az ember számos baktériummal való találkozásnak van kitéve, amely azonban segít egy erős immunrendszer kialakításában.

Tehát, immunrendszerünk túlreagálja az allergén anyagokkal való találkozásokat, mivel nem kerül annyi időbe a védekezés azok ellen a baktériumok ellen, melyek valóban megbetegítenek. Az allergia legyengíthet és hajlamosabbá tehet bennünket homloküregi- vagy fülgyulladásokra, fejfájásra, alvászavarokra, fáradtságra és ingerlékenységre. A tünetek enyhítéséhez vezető első lépés azonban nem más, minthogy szembe kell nézned allergiáddal. Olvasd tovább cikkünket, hogy megtudd, hogyan érezheted magad jobban.

1. tévhit: Minél tisztább, annál jobb.

Tény: Amint azt már említettük, a piszok és a baktériumok segítenek az immunrendszer erősítésében, tehát nem kell állandóan port törölni és fertőtleníteni. Azonban a szakértők szerint van néhány alapelv, melyet nem árt követni. Először is, próbálj meg hetente egyszer-kétszer porszívózni. Válassz olyan porszívót, melynek kiváló filtere van és magába zárja a pollen részecskéket és az egyéb irritáló anyagokat. A dupla zsák is nagyon jól működik és a legtöbb porszívóhoz terveztek már egy ilyet.

Ha teheted, tartsd zárva az ablakokat, hogy megakadályozd a pollen szemcsék bejutasát, valamint cipőidet hagyd mindig az ajtó mellett, hogy ne hord be a lakásba az allergén anyagokat. Ágyneműdet hetente mosd ki forró, 60°C vízben, és használj olyan antiallergén huzatokat, melyekkel körbe cipzározhatod a matracot és a párnákat. Ne felejts el minden este zuhanyozni, hogy az ágyba egyáltalán ne vigyél pollen szemcséket.

2. tévhit: Addig nem kell gyógyszerhez nyúlni, amíg a tünetek nem súlyosbodnak.

Tény: Az allergiára adott gyógyszerek többsége akkor használ a legjobban, ha még a tünetek megjelenése előtt elkezded szedni őket. Így felkészíted szervezeted az „első találkozásra”. Amikor először kerülsz kapcsolatba az olyan allergénekkel, mint a pollen, a füvek és a gazok, a légcsöved sejtjei hisztamint és olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, mint a leukotriének, melyek viszketést, tüsszentést és egyéb tüneteket váltanak ki.

Ha az első ilyen alkalomkor szervezeted már megkapta a szükséges gyógyszert, meggátolja az allergiás reakciót. Ha minden évben ugyanakkor jelennek meg a fenn említett tünetek, kezd el szedni a gyógyszert egy-két héttel a pollen szezon előtt. Ha ez mégsem használna, és nem jössz rá az okára, kérj tanácsot orvosodtól és menj el egy allergológushoz és kezdj el tesztelni. Ha állandóan üregi vagy légcsövi megbetegedések gyötörnek, rá kell jönnöd mi okozza azt és így a jövőben könnyebben elkerülheted.

3. tévhit: Az immunoterápia csak a gyerekeknek ajánlott.

Tény: Bármilyen korban működhet. A kutatások szerint az immunoterápia az emberek 85%-ánál csökkentette a szénanátha tüneteit. Maga a terápia nem más, mint a különböző allergének kis mennyiségű keveréke, melyekre a szervezet reagál.

Az elmélet szerint, ha szervezeted fokozatosan kiteszed ezeknek, növeled az ellenálló képességed és csökkented az érzékenységed, így amikor a valóságban is találkozol az allergén anyaggal, szervezeted már nem reagál rá. Gyakran, a kezdeti fázisban heti egy-két alkalommal adják be az allergén anyagokat, majd növelik a dózist 6 vagy több hónapra.

Ezután következik a karbantartás fázisa (dózisok minden két-négy hétben a következő néhány évre). Ha nem viseled el a tűt, kérdezd meg allergológusod a nyelv alatti immonoterápiáról, mely során cseppeket helyeznek a nyelved alá naponta. Ez a módszer természetesen nem annyira hatékony, azonban kényelmesebb.

4. tévhit: Ha gyerekkorodban nem voltál allergiás, felnőttként sem leszel az.

Tény: Ez a téveszme gyakran meggátolja a felnőtteket abban, hogy rájöjjenek mi áll valójában a viszkető torkuk és a folytonos tüsszentés mögött, mely nem csupán egy egyszerű megfázás. Bár az allergiák többsége 30 éves kor előtt alakul ki, nem kizárt később sem. Ráadásul sok fiatal beteg allergiája megszűnik, de évek múltán újból kialakul. Ha gyerekkorodban volt ekcémád vagy voltak asztmás családtagjaid, bármikor, bármire allergiás lehetsz.

Ha még soha sem voltál allergiás, de mostanában folyton tüsszögsz és csorog az orrod, íme hogyan különbözheted meg a megfázást az allergiától. Ha allergia kezdi felütni a fejét viszket az orrod, szemed és a torkod, az orrváladékod tiszta és vékony és ezek a tünetek már több, mint két hete tartanak.

5. tévhit: Ha csak egy dologra vagy allergiás, másra már nem leszel.

Tény: Ha valamire már allergiás vagy, nagy a valószínűsége, hogy másra is az leszel. Például, azok az emberek, akik bizonyos pollenekre allergiásak, hasonlóképpen reagálhatnak a növényi alapú ételekre és italokra. Tehát, ha a birsalma pollenjére vagy allergiás, a nyers alma, körte, cseresznye, répa, mogyoró vagy mandula is viszkető érzést okozhat a szádban vagy a torkodban, főleg a pollen szezonban.

Hasonlóképpen, ha allergiás vagy a parlagfűre esélyes, hogy a sárgadinnyére, banánra, uborkára, cukkinire, napraforgómagra és a kamilla teára is az vagy. Ez a reakció nem mindenkinél jelentkezik, tehát nem kell elkerülnöd ezeket az ételeket, ha eddig nem volt problémád velük, de jó ha észben tartod. Az is segíthet ha meghámozod a gyümölcsöt vagy a zöldséget, esetleg megfőzöd.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!