Túl nagy feladat vár rád? Ezzel az egyszerű trükkel hamar túlleszel rajta

Túl nagy feladat vár rád? Ezzel az egyszerű trükkel hamar túlleszel rajta

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Túl nagy feladat vár rád? Ezzel az egyszerű trükkel hamar túlleszel rajta

Leadandó prezentáció a munkahelyen, lakásfelújítás, szakdolgozat, leszokás a cigiről, 10 liternyi lekvár befőzése, esküvőszervezés, költözködés, egy könyv határidőre történő elolvasása, nagytakarítás selejtezéssel egybekötve és még sorolhatnánk… Hogy mi a közös ezekben? Óriási falatok, amikhez rengeteg elszántság, szorgalom, motiváció, kitartás és -nem utolsósorban- munka kell. Ismerős a helyzet, amikor egy ilyen jó nagy meló előtt állsz, és amint realizálod, hogy szinte nem is látod a teendők végét, legszívesebben kihátrálnál belőle és elmenekülnél, nehogy aztán elússz, vagy ne adj’ Isten, belebukj?

A megoldás egyszerű és kézenfekvő, mégsem alkalmazzuk eleget

Bármi is a megoldandó feladat, ami épp rád vár, legyen az egy szörnyen vastag könyv vagy egy nehéz projekt a melóban, ha nem bontod részfeladatokra a munkát, szinte biztos, hogy a végére elszámolod magad. Gondolj csak bele: nem túl sikeres stratégia egy-két éjszaka alatt megírni egy szakdolgozatot (mind láttunk már ilyet, van, akinek bejött, de próbáljunk a realitás talaján maradni), sőt egyenesen elképzelhetetlennek és ésszerűtlennek tűnik ez a fajta megoldás. Inkább vágj bele a sok kicsi sokra megy-elven alapuló, meglehetősen kézenfekvő, mégis óriási erővel bíró módszerbe!

A siker kulcsa, hogy az apró, szinte észrevétlen tevékenységeket egy idő után, szép lassan automatikussá alakítsd.

Gondolj akár csak a reggeli kávézásra: egyszer, valamikor nagyon régen, még az ártatlan időkben szerettük volna felpörgetni azt az adott reggelünket, ezért ittunk egy jó feketét. Ebből rendszer lett, hiszen minden reggel jólesik egy kis löket – ma pedig már ott tartunk, hogy ha elfogyott (ami szinte lehetetlennek tűnik, hiszen ha valamiből van otthon elég, az a kávé), képesek vagyunk a karikás szemünkkel bármelyik utált szomszédot felverni, vagy bármennyit fizetni a legközelebbi rongyrázós kávézóban egy kiadós lattéért… Mi ez, ha nem a szokás és a tevékenység hatalma?

A kávé példájából okulva bármilyen nagy feladatnak nekiállhatsz úgy, hogy közben szinte észre sem veszed majd, hogy máris végzel vele: szeretnél túllenni az ezeroldalas szakmai könyvön, hogy komolyabb tudást villanthass a következő ügyfelednél? Legközelebb állítsd 10 perccel hamarabbra az ébresztőd, és a reggeli őrület előtt szánj egy kis időt olvasásra – naponta 10 oldallal számolva 100 nap alatt végzel majd a végeláthatatlannak tűnő könyvvel. 100 nap múlva sokkal komolyabb tárgyalásaid lesznek, mint most. Jobban hangzik, mint örökké halogatni, nem?

Túl nagy feladat vár rád? Ezzel az egyszerű trükkel hamar túlleszel rajta

Ugyanezt a módszert alkalmazhatod régi ruhák kiselejtezésénél, a mindennapi sportolásnál, de az óriási, még túl nagy feladatnak tűnő prezentációnál is: csak tűzd ki, hogy mikorra akarsz kész lenni, számolj vissza, tervezz be egy teljesen elfogadható -és teljesíthető- mennyiségű munkát minden napra, és hagyd, hogy a következő szokásod magától kialakuljon! Sajnos elsőre nem lesz olyan egyszerű, hiszen a reggeli kávé-cigi kombót reggeli kávé-olvasásra cserélni elsőre nagyon nehéz, ha dohányzol, de ha le akarsz szokni, van egy jó hírünk: egy londoni kutatás szerint átlagosan 66 napunkba kerül egy szokást felvenni, vagy lecserélni egy jobbra. Ez azt jelenti, hogy nagyjából két hónapig kell napról napra leküzdened magad és a vágyaid, de ha ez sikerül, automatizmussá válik az egészséges döntés – hosszútávon mennyi is az 66 nap? Néhány pillanat, amiért nagyon hálás leszel magadnak!

Íme még egyszer a kéthónapos módszer, pontokba szedve, hogy mindig tudd, hogy gyűrd le az eléd gördülő akadályokat:

Tűzd ki a célod, fogalmazd meg pontosan, mit szeretnél elérni!

Gondold át, hogy reálisan mennyi idődbe kerül teljesíteni a kihívást!

Oszd fel ezt az időmennyiséget összesen 60-70 napra (ha nincs ennyi napod rá, akkor is próbáld a lehető legkisebb szegmensekre szétosztani a teendőket), és határozd meg, hogy egy nap hány percet szánsz rá!

Hajrá a munkához, élvezd az új, egészséges és automatikus szokásaidat!

Túl nagy feladat vár rád? Ezzel az egyszerű trükkel hamar túlleszel rajta Kép: AllaSerebrina/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást