A munkanélküliség átvészelése

A munkanélküliség átvészelése

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A munkanélküliség átvészelése

Hogyan bírkózz meg a munkahelyed elvesztésével? Tudnod kell, hogy a munka elvesztésével járó negatív hozzáállás semmit nem segít a depressziós, szorongó lelkiállapotodon.

Tanuld meg, hogyan kell megbírkózni a munkahely elvesztésének problémájával, mert csak ez vezethet a jövőbeli sikerekhez, és egy új karrier kialakulásához.

Kezdeti lépések:

1. Próbálj meg nem pánikba esni és szétzuhanni. Lásd benne a lehetőséget és lépj tovább.

2. Hagyd, hogy természetes érzelmeid a felszínre törjenek, mint a düh és a szomorúság.

3. Fogadd el, ami történt. Ez is csak egy munkahely volt, nézz a jövőbe és lépj tovább.

4. Örülj a kényszerű vakációdnak. Nyugi, rengeteg feladatod van a ház kürül is, amelyet elhanyagoltál az utóbbi időben. Látogasd meg családtagjaidat és szánj több időt barátaidra. Az emberi kötelékek rengeteg támogatást, vígaszt és örömet jelentenek.

5. Ne költekezz feleslegesen. Egy időre el kell felejtened a ruhavásárlást, éttermeket, filmeket és egyéb luxusnak számító tevékenységeket.

6. Gondolkozás nélkül kezdj el újra munkát keresni. Frissítsd önéletrajzodat, ha kell tudásodat is és készülj fel egy újabb munkára.

7. Kezdd el az álláskeresést. Lépj kapcsolatba munkaközvetítőkkel, keresgélj az interneten, ellenőrizd az apróhírdetéseket.

8. Legyen türelmed. Az állás megtalálása ritkán megy egyik hónapról a másikra. Várj türelemmel és ne vedd személyesen, ha visszautasítanak egy-egy interjún.

Stresszkezelés

Próbáld meg a benned levő negatív energiákat valami pozitívvá változtatni, ez segít legyőzni a benned levő stresszt. Íme néhány kíváló módszer a stresszkezelésre.

– végezz valamilyen kellemes mozgást, mint a séta, jóga vagy pilates
– segíts másokon, légy önkéntes
– legyen részed egy masszázsban, akár a párodtól, akár professzionális kezektől
– menj el a templomba, gyakorold hitedet
– beszélgess másokkal
– vezess naplót, írj egy folyóiratnak, hátha megjelentetik írásodat
– meditálj, lélegezz mélyen és szakadj el gondolatban a gondoktól
– játssz és nevess
– hallgasd kedvenc zenéidet, relaxációs zenéket
– ültess növényeket
– táplálkozz kiegyensúlyozottan, egészségesen
– csökkentsd a koffein- és alkoholfogyasztást
– ne légy lusta, a ház körüli munka boldogít

A pánik kezelése, saját magunk megnyugtatása

Erre a leghatékonyabb módszer a mély légzés. A következő gyakorlatok fizikailag és szellemileg is megnyugtatnak. A fő hangsúly a légzésen van, amely eloszlatja a bennünk levő szorongást:

– lélegezz az orrodon keresztül, az egész tartson 3 másodpercig; tartsd benn a levegőt 3 másodpercig; fújd ki lassan a levegőt, tartson ez is 3 másodpercig
– állítsd le nyugtalanító gondolataidat és cseréld ki egy nyugtató gondolattal (hétvégi tervek, családi kirándulás)
– ha van melletted valaki, akiben megbízol, beszélgess vele mindenről, ami foglalkoztat
– feszítsd meg izmaidat egész testedben pár másodpercig, majd lazulj el teljesen
– ne zárd be az állkapcsokat, ez növeli a hányinger ézetedet pánikroham alatt
– relaxáld az arcizmaidat

A negatív érzelmek kezelése

Bármilyen érzéseket is váltana ki belőled a munkahely elvesztése, tudnod kell kezelni őket. Ha nemrég vesztetted el munkádat, akkor könnyebben felfigyelsz más emberekre is, akik hasonlóképpen munkanélküliek, ez pedig még több szomorúsággal tölt el. Tudnod kell, hogy a munkahely elvesztése gyakori dolog, csak senki sem szeret róla beszélni, és főként megtapasztalni. Hagyd figyelmen kívül a többi munkanélküli ismerősödet, maradj Te fókuszban. A legsikeresebb emberek is életük bizonyos pontján elvesztették legalább egyszer munkahelyüket.

A munkanélkülivé válás pillanatában választanod kell: siratod önmagadat vagy tovább lépsz. Hát lépj tovább, de ez nem azt jelenti, hogy eltusolod érzelmeidet. Ha fájdalmat érzel, add ki magadból! Lehet, hogy életed bizonyos pontján rá fogsz jönni, hogy ennek a munkának az elvesztése áldás volt számodra, hisz nélküle nem lennél ott, ahol.

Átvészelési stratégiák

– Ha a munkahelyed elvesztésének oka az volt, hogy gyenge teljesítményt nyújtottál, tanulj belőle, és ne kövesd el ugyanazt a hibát a jövőbeli munkahelyeden. Ha viszont személyzetcsökkentés volt, akkor abszolut nem tehetsz róla, hisz a fejed fölött döntöttek. A vállalati átszervezések is vezethetnek állásmegszüntetésekhez.

Ismerd el érzéseidet, ne rejtsd el őket. Eltarthat néhány napig, amíg kigyógyulsz a sebekből, de aztán ideje továbblépni.

– Fogadd el a barátaidtól, családtagjaidtól, kollégáidtól jövő lelki támogatást. Az emberi kapcsolatok megóvnak attól, hogy elizoláld magad.

– Szokj rá az egészséges étrendre, kerüld az alkohol- és kábítószerfogyasztást, mert ezek súlyosbítják a depresszív tüneteket.

– Tartsd fenn pozitív hozzáállásodat mert ez pozitív eredményeket von maga után. Ez a fajta magatartás segít a jobb jovő felé. Ha ma nem kaptál munkát, akkor talán majd holnap, vagy a jövő héten!

Az álláskeresés most a teljes munkaidős foglalkozásod. Ha meg is kaptál egy munkát, mindig tartsd nyitva a lehetőségeket és keresd a további lehetőségeket, hisz soha nem tudod, jelenlegi állásod mennyi időre szól.

– Ha egy hétnél tovább depressziósnak érzed magad (fokozott düh, alvás/evés problémák, reménytelenség, szomorúság) akkor kérj szakmai segítséget.

– Ma már léteznek olyan szakmai internetes hálózatok, ahol könnyen kapcsolatba léphetsz hasonló doméniumban dolgozó emberekkel, akiktől érdeklődhetsz állásügyben is. (pl. LinkedIn.com)

– Mialatt munkát keresel, szervezd meg mindennapjaidat és bizonyos ütemterv szerint dolgozz. Jelöld ki azokat az órákat, amikor csak álláskereséssel foglalkozol, oszd be feladataidat és szánj időt szeretteidre.

Erősségeid váljanak előnyödre

Kérdezd meg magadtól “Melyek a szakmai erősségeim, miben vagyok én több, mint a hasonló végzettségűek?” Gondolj szakmai tapasztalataidra, készségeidre. Az is lehet, hogy elkezded megalapítani saját vállalkozásodat!

Ne feledd, a munkanélküliség egy átmeneti állapot. A munkakeresés sok szempontból izgalmas, hisz új lehetőségek és távlatok nyílnak meg számodra. Lehet, hogy anyagilag meg kell húznod a nadrágszíjat, de kit érdekel? Bízz saját képességeidben és indulj úgy intrjúra, hogy te is elhidd, hogy ideális alkalmazott lennél!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást