Új év, új munka: de mihez kezdj magaddal, amíg vársz a tökéletes lehetőségre?

Új év, új munka: de mihez kezdj magaddal, amíg vársz a tökéletes lehetőségre?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Új év, új munka: de mihez kezdj magaddal, amíg vársz a tökéletes lehetőségre?

Nem éppen úgy indult az éved, ahogy tervezted? Tavaly azt hitted, ilyenkor már egész biztosan lesz munkád, amit imádsz, és még jól is fizet? Ne kenődj el, ha még mindig az álláskeresők táborát erősíted – hoztunk néhány ötletet, amikkel hasznosan töltheted el az időt, amíg beérkezik a mindent eldöntő hívás!

Ne szigetelődj el

Sokan hajlamosak rá, hogy ha nincs munkájuk, akkor az életkedvük is teljesen elmegy. Ez abszolút érthető, akárcsak az, hogy kicsit talán szégyelled is magadat, és emiatt nincs kedved emberek közé menni.

Pedig muszáj kimozdulnod! Sajnos az elszigetelődéssel még mélyebbre süllyedsz a rosszkedv-mocsárban, és bizony több lehetőségtől is eleshetsz.

Ha rendszeresen kimozdulsz, később sokkal könnyebben állsz majd ismét munkába. 

Sőt az is lehet, hogy éppen az egyik barátod fog neked segíteni, hiszen pont a szombat esti traccspartin tudja meg, hogy állást keresel.

Használd ki az apró lehetőségeket is

Nem mondjuk, hogy minden munkát el kell vállalnod, ha hirtelen munkanélküli lettél, de ha a megtakarításod erősen fogyatkozik, akkor bizony nem igazán van választásod. Nyugodtan élj azokkal a lehetőségekkel, amik nem túl vonzóak vagy testhezállóak! 

Ideig-óráig, amíg kicsit egyenesbe jössz, biztos megfelelnek majd, és legalább addig sem otthon ülsz. Emellett ilyenkor ugyancsak új emberekkel ismerkedhetsz meg, tehát ez is segíti a továbblépésedet.

Egy a lényeg: ne ragadj benne egy rossz munkakörben, mindig emlékeztesd magadat, hogy ez csak átmeneti lehetőség, nem a cél!

Tanulj tovább

Sajnos egyelőre nem mondhatjuk, hogy hatalmas lenne a választék, de a legtöbb munkaügyi központban rendszeresen indítanak különféle képzéseket.

Ezek általában hiányszakmákra építenek, illetve a nyelvtanulásban nyújtanak segítséget.

Persze mielőtt döntesz, alaposan járd körbe, mit is várnak az oktatásért cserébe, de egy plusz papír, amivel esetleg kezdhetsz is valamit, mindig jól jön.

Ha pedig van rá kereted, itt az ideje, hogy azon a továbbképzésen is részt vegyél, amit már rég kinéztél magadnak, csak egyszerűen nem volt időd az elvégzésére.

Ne add fel a keresést

Fontos, hogy rendszeresen érdeklődj az ismerőseidnél, hallottak-e valamilyen munkalehetőségről, hiszen köztudott, hogy sok állást ajánláson keresztül töltenek be. Azért ne várj a sült galambra, minden nap böngészd át a hirdetéseket!

Megkönnyítheted a dolgodat, ha feltöltöd a frissített önéletrajzodat, készítesz magadról egy álláskereső blogot, vagy feliratkozol a hírlevelekre. Zsebelj be némi önbizalmat, még ha ez lehetetlennek tűnik is, és jelentkezz bátran néhány szimpatikus céghez! Igen, akkor is, ha ők nem adtak fel hirdetést, vagy első ránézésre nem feltétlenül felelsz meg a feltételeknek. Mi a legrosszabb? Nem válaszolnak… De akkor is megpróbáltad!

Kösd le magad

A folyamatos álláskeresés fontos, akárcsak az, hogy nyitott füllel járj – ám nem szabad kizárólag erre koncentrálnod egész álló nap. Most végre ráérsz, gondolj csak bele, mit nem adtál volna ezért néhány hónappal ezelőtt!

Itt az ideje, hogy hasznosan töltsd a szabad óráidat: végre rendet rakj a beépített szekrényben, szelektáld a ruháidat, vagy éppen elolvasd az ezer éve félretett könyveket. Ne legyen emiatt bűntudatod! Nem történik semmi, ha egy friss hirdetésre nem fél órán belül, hanem másnap jelentkezel.

Bátran engedj a késztetésnek az új hobbikat, érdeklődési köröket illetően is! Ki tudja, talán egy igazi őstehetség bújt meg benned, és a kedvenc szabadidős tevékenységed lesz a saját vállalkozásod alapja! 😉

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást