Módszerek a fogcsikorgatás ellen

Módszerek a fogcsikorgatás ellen

Címlap / Életmód / Egészség / Módszerek a fogcsikorgatás ellen

A fogcsikorgatás számtalan hátránnyal járhat a fogak egészségére, nem utolsó sorban pedig a pihentető alvását is megakadályozhatja annak is, aki csikorgat és annak is, aki mellette aludni próbál.

Rágóizmok

Az éjszakai fogcsikorgatások erősen megviselik a rágóizmokat, mivel ilyenkor azok a szokásos igénybevétel sokszorosának vannak kitéve.
Éppen ezért nem ritka, hogy a fogcsikorgatók reggel erős izomfájdalommal ébrednek, amely egész nap komoly kellemetlenségeket jelenthet.

Ízületek

Az erős rágó és csikorgató mozgás következménye, hogy nem csak az izmok, de az állkapocs ízületei is a kelleténél lényegesen gyorsabban használódnak el.
Ha valaki rendszeresen csikorgatja a fogait, akkor gyakori, hogy az állkapcsa idővel kattogni és ropogni fog akár étkezések közben is.

Fogzománc

Nem csak a csontokat és az ízületeket viseli meg a fogcsikorgatás, de az erős mozdulatok tönkretehetik a fogzománcot is.
A fog felszíne ugyanis a csikorgatás hatására elkopik, a fogzománc erősen károsodhat, ami sok kellemetlen fogbetegségnek az első lépésének számíthat.

Alvás

A fogcsikorgatásnak természetesen nincs jó hatása az alvás minőségére sem.
Az érintett emberek nem képesek eleget aludni, ezért könnyen kialvatlanok, így ingerültek és feszültek is lehetnek. A fogcsikorgatás hátterében sokszor épp a stressz áll, így a kialvatlanság ezt csak tovább fokozza.

Hálótársak

A fogcsikorgatók hálótársai sincsenek túl jó helyzetben, hiszen az ő alvási szokásaikat is megváltoztatja az éjszakai zaj.
Gyakran felébrednek rá, így ők sem képesek megfelelően kialudni magukat. Mindez feszültséghez és konfliktusokhoz vezethet, ami a párkapcsolatra sincs túl jó hatással.

Harapásemelő

A harapásemelő használata sok esetben megoldást jelenthet erre a problémára, segítségével a későbbi kellemetlenségek, elváltozások is megelőzhetőek.
Mindenképpen érdemes erről megkérdeznünk a fogorvosunkat, aki ellát bennünket minden olyan információval, ami segítségünkre lehet.

Lelki okok

A fogcsikorgatás hátterében gyakran frusztráció, stressz vagy más lelki problémák állnak. Több embernél előfordul, hogy a mindennapok feszült helyzetében született agressziót is így élik ki.
 
Mivel azonban a fogcsikorgatás nem oldja meg a problémát, ezért érdemes inkább tünetként kezelni és a hátterét feltárni.

Okok felkutatása

Ha tehát bennünket is érint ez a kellemetlen éjszakai szokás, akkor a legjobb, amit tehetünk az, ha megkeressük ennek hátterét.
Először kezdjük mindig az egyszerűbbel, és látogassunk el a fogorvoshoz, hogy ő ellenőrizze, hogy a fogaink okozzák-e mindezt. Ha nem, akkor pedig sporttal, stresszoldással érdemes leginkább próbálkozni.

Teendők

Érdemes kipróbálni ilyen esetben például a jógát, ami oldja a stresszt és segít ellazulni.
Ezzel párhuzamosan figyeljünk oda, hogy este ne fogyasszunk nehéz ételeket, és próbáljunk meg nyugodt feltételeket teremteni az alváshoz. Vezessünk be új rutinokat a lefekvési szertartásokba, ami előkészítheti a nyugodtabb alvást.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást