Életmód / Egészség

A módszer, amivel fertőtlenítheted a házhoz rendelt ételt

Vírus idején az ételkiszállítás a legbiztonságosabb ételbeszerzési lehetőség a többi alternatívához képest az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint. Ezt igazolja az is, hogy a tudósok és a hatóságok világszerte figyelemmel kísérik a vírus terjedését, és eddig nem érkezett bejelentés élelem útján történő fertőzésről. Az ördög persze nem alszik, úgyhogy adunk néhány tanácsot, hogyan teheted még biztonságosabbá a folyamatot.

Lehetőleg válassz hőkezelt és újramelegíthető ételt!

A WHO is azt javasolja, hogy csak olyan élelmiszereket fogyassz, amelyek alaposan hőkezeltek, a nyers hús tehát most mindenképpen kerülendő. Mivel a hőkezelés az ételek esetében a legjobb módja a fertőtlenítésnek, ezért érdemes olyasmit választani, amit otthon aztán újramelegíthetsz magadnak, például főzeléket, pizzát, rizst, főtt krumplit, nem a legjobb választás viszont salátát, nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó ételt rendelni, mert ezeket nem tudod kellőképpen átmelegíteni.

Fizess online!

A WHO egyébként is javasolja a készpénz használatának mellőzését, ételrendelés esetében sem javasolt az érmékkel és papírokkal bajlódni. Ez egyrészt megnöveli a futárral való interakció hosszát, ráadásul azt kockáztatod, hogy vírusok kerülnek a kezedre, mielőtt az ételhez nyúlsz – és vírusok kerülnek a futár kezére is, aki még sok más ember ételét fogja kiszállítani.

Még ha ott is van nála a kézfertőtlenítő, a saját és a közösséged érdeke, hogy csökkentsd a fertőzés esélyét, ezért ha csak egy mód van rá, fizess inkább előre, applikáción vagy mobilbankon keresztül.

Fertőtlenítsd a dobozt!

Ha biztosra akarsz menni, vedd át gumikesztyűben a csomagodat, és még ez étel kibontása előtt hőkezeld mikróban vagy sütőben – javasolja a falatozz.hu.

Pizzásdoboz esetén a sütőt melegítsd elő 160 fokra, és az átvétel után helyezd a dobozt és a tartalmát a sütőbe. A doboz fertőtlenítése kb. 4-5 percet vesz igénybe, ha ezzel megvagy, távolítsd el a tetejét és süsd a pizzát újabb 4-5 percig. Ha műanyag dobozban kapod az ételt, akkor maximum 120 fokra melegítsd sütőt. A habdoboz – amiben például a gyros tálakat szokták kiszállítani – legfeljebb 80 fokot bír ki.

A melegítést mikróban is elvégezheted. Ehhez a doboz mellé helyezz fél pohár vizet és kezdd el melegíteni. Ha felforrt a víz a pohárban, várj 5 percet az ajtó kinyitásával, hogy a forró gőz fertőtleníthesse a dobozt kívülről. Ezután a doboztetőt eltávolítva melegítsd az ételt forrásig.

A szakemberek szerint a sütős fertőtlenítés egy fokkal biztonságosabb, így ha teheted, válaszd azt, de mindkét módszer esetében fontos, hogy ne hagyd magára az ételt és figyelj a tűzveszélyre!

Ha szatyorba csomagolva érkezik az étel, akkor azt rögtön teheted a mosogatótálcába, befújhatod fertőtlenítőszerrel, majd a flakonon feltüntetett hatóidő letelte után bontsd ki az ételt, és a szatyor kidobása után ne feledkezz meg a mosogató fertőtlenítéséről sem!

Nem is kell találkoznod a futárral

Ha online már fizettél, kérheted azt is a futártól, hogy hagyja az ajtónál, a küszöbön vagy a kilincsre akasztva a csomagodat, ehhez elég üzenetet írnod neki a megjegyzés rovatba, vagy ha biztosra akarsz menni, felhívhatod az ügyfélszolgálatot is. Bizonyos ételkiszállítóknál, például a Wolt esetében a rendelésed könnyen nyomon tudod követni az applikációban vagy a weboldalon, így látod, hogy mikor érkezik meg az étel, és ki tudsz menni érte. Ha bekapcsolod a push értesítéseket, akkor jelzik is, hogy megjött az ételed, így nem fog kihűlni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW