Ezeket a modern absztrakt festményeket te is elkészítheted

Ezeket a modern absztrakt festményeket te is elkészítheted

Címlap / Otthon / Hobbi / Ezeket a modern absztrakt festményeket te is elkészítheted

Pemzlivel

Igazi klasszikus technika, mikor egy széles festőecsettel dolgozunk és laza csuklósmozdulatokkal visszük fel az akrilfestéket a vászonra. Annyi színt használhatsz, amennyi csak tetszik, csak mutasson jól a szobában, ahova a mű kerül majd. Ha egyszerűbb, letisztult hatást szeretnél elérni, úgy is dolgozhatsz, hogy egy színt használsz, amit rétegenként egyre világosítasz, így egészen biztosan nem túl csicsás a festmény. 

 

Eszköz nélkül, ujjakkal

Ha úgy érzed, semmi affinitásod a festéshez, akkor az a megoldás, hogy az ujjaddal viszed fel a festéket a vászonra. Fehér festékkel vigyél fel egy vékony alapot, ez fontos lépés, mert így könnyen csúszik majd az ujjad a vászon felületén. A kép két oldalára kenj egy bőséges adag festéket, sorban egymás mellé, majd – ahogy a videón – húzd végig a vásznon az ujjad. Ez a technika olyan egyszerű, hogy egy kisgyerek is képen utánozni, az eredmény mégis olyan, mintha egy profi festő alkotását vásároltuk volna meg. Itt is használhatsz kevesebb színt, ha ez a példa túl színes számodra. 

 

A spakli csodája

Az absztrakt festmények legtöbbje nem ecsettel készül, ahogy erre a vagány képre is spaklival kell felvinni a festéket. Nyomj kis a tubusból egy diónyi mennyiséget a vászonra, az ugyanolyan színeket nagyjából átlósan kupacolva, majd fogd a spaklit és kend szét a vásznon a festékpöttyöket. Így olyan vagány átmenetet kapsz, mintha egy híres művész alkotta volna meg a festményt. 

 

Folyékony művészet

Talán ez a technika eredményezi a legprofesszionálisabb eredményt és nem kell hozzá semmilyen eszköz, csak egy pár pohár. Ezekbe keverj össze vízzel különböző színű festékeket. A folyadék lehet sűrűbb vagy vizesebb, a vásznat pedig előre bespriccelheted vízzel, hogy jobban terüljön rajta a festék. Önts rá színeket tetszésed szerint és ha kell, segítsd a festék útját egy vékony eszközzel, így úgy kanyarodik a minta, amerre tereled. Arra készülj fel, hogy a festék le fog folyni a vászon oldalán, illetve arra is, hogy – a festék vastagsága miatt – a száradási idő is hosszabb lesz, mint a többi technikánál. Csak akkor állítsd a művet függőleges helyzetbe, ha már megbizonyosodtál arról, hogy nem folyik el az ábra. 

 

A sokoldalú ragasztószalag

Minden lakberendező és dekoratőr tudja, milyen sok mindenre használható a ragasztószalag és bizony még a festményekhez is remek eszköz. Ragassz egy nagy X-et a képre és húzz csíkokat ecsettel a vászon kimaradt négy „szeletére”. A csíkok legyenek egyre világosabbak, ezt könnyen elérheted azzal, ha hígítod a festéket, vagy fehéret keversz hozzá. Akkor távolítsd el a szalagot, mikor már nem folyós a festék, de még nem is teljesen száraz, nehogy berepedezzen. 

 

Egy pohár csoda

Egy újabb folyékony festéstechnika, ami pofonegyszerű, mégis bámulatos alkotást eredményez. Egy negyed pohár vízbe tegyél többféle festéket – óvatosan, hogy ne nagyon keveredjenek össze – majd tedd a pohár szájára a vásznat, fordítsd meg és emeld le róla a poharat, hogy a festék szépen kifolyjon belőle. Előtte érdemes fehér festéket felvinni a pohár köré, hogy szebben tudjanak eloszlani a színek. Mozgasd addig az anyagot, amíg a vásznat be nem fedte teljesen, majd várd ki türelmesen, amíg megszárad. 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást