Van, akire nem hat a koronavírus-fertőzés: ezt tudja meg tőlük a tudomány

Van, akire nem hat a koronavírus-fertőzés: ezt tudja meg tőlük a tudomány

Címlap / Életmód / Egészség / Van, akire nem hat a koronavírus-fertőzés: ezt tudja meg tőlük a tudomány / 2. oldal

Egy ilyen kutatás korábban éveket vagy évtizedeket vehetett igénybe, de a modern kor kínálta eszközök felgyorsítják a folyatamot. Bobe például kapcsolatba lépett Facebook csoportok adminjaival, így azonnal rengeteg olyan embert tudott elérni, akik túlélték a koronavírust.

Bobe ötlete az volt, hogy megpróbáljon olyan családokat találni, ahol több generáció szenvedett súlyos Covid-19 tünetektől, de egy személy tünetmentes volt. „Ha egy egész család együtt van, megkönnyíti a genetikai tényezők megértését és a genetikai tényezők azonosítását az ellenálló képesség mögött” – mondja.

Koronavírus eltérő lefolyása
Inside Creative House/istockphoto.com

Néhány nyom már most is van

A kutatók összefüggést állapítottak meg a 0 típusú és a rhesus negatív vércsoportok, és a súlyos tünetek alacsonyabb valószínűsége között. A tudósok feltételezik, hogy bizonyos vércsoportú emberekben természetesen lehetnek olyan antitestek, amelyek képesek felismerni a vírus bizonyos aspektusait. A kapcsolat pontos jellege viszont továbbra sem világos.

Mayana Zatz, a São Paulo Egyetem Humán Genomkutató Központjának igazgatója 100 olyan párt azonosított, ahol az egyik fél elkapta a Covid-19-et, de partnere nem fertőződött meg. Csapata most tanulmányozza őket az ellenállóképesség genetikai markereinek azonosításának reményében.

„Az ötlet az, hogy megpróbáljuk kideríteni, miért nem alakul ki Covid-19 olyan emberekben, akik erősen ki vannak téve a vírusnak, és antitest nélkül maradnak-e negatívak” – mondja. „Eddig úgy tűnik, hogy ez viszonylag gyakori. Körülbelül 1000 e-mailt kaptunk olyan emberektől, akik azt mondták, hogy ilyen helyzetben vannak.”

Zatz 12 száz év fölötti páciens genomját is elemzi, akiket csak enyhén érintett a koronavírus. Köztük egy 114 éves recife-i nőét, akiről úgy véli, hogy ő a világ legidősebb embere, aki felépült a Covid-19-ből.

Míg a Covid-19 különösen halálos volt az idősebb generációk számára, a rendkívül ellenálló idős emberek genetikájának feltérképezése új módszereket kínálhat a sérülékenyek túlélésére a jövőbeli járványok idején.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • Forever Blue
    2021.04.26., 20:10

    Én egy rakás olyan embert ismerek, akik autoimmun betegek és egyéb krónikus betegek, nem 0-ás vércsoportúak, enyhén vagy túlságosan elhízottak, és a koronavírus járvány idején többször műtötték őket, mégsem kaptak el semmiféle koronavírust sem. Az egyikük én magam vagyok. Engem is érdekelne, miért van ez egy. Olvastam már alapból T-sajtes immunitásról, de ugye mivel anno adott volt egy autoimmun beteg szervezet, akkor az koronavírus idején miért lenne ellenálló. Na, ez mindenhol kiveri a biztosítékot. Remélem lesznek majd a jövőben kutatók, akik erre választ tudnak adni.

    Válasz

Írj egy hozzászólást