Van, akire nem hat a koronavírus-fertőzés: ezt tudja meg tőlük a tudomány

Van, akire nem hat a koronavírus-fertőzés: ezt tudja meg tőlük a tudomány

Címlap / Életmód / Egészség / Van, akire nem hat a koronavírus-fertőzés: ezt tudja meg tőlük a tudomány

Noha vannak ismert kockázati tényezők, látszólag nagyban függ az egyéni, egyelőre nem tökéletesen ismert adottságokon, hogy kit mennyire visel meg a koronavírus. Annyi bizonyosnak látszik, hogy néhány ember szokatlanul ellenállónak bizonyul a koronavírussal szemben. A tudósok most az ő vérmintáikon végeznek vizsgálatokat, hogy génjeik alaposabb megismerésével rábukkanhassanak a járvány Achilles-sarkára.

A gyógymód megtalálásában is segíthet az ellenállóképesség vizsgálata

Az egyes vírusokkal szembeni ellenállóképesség megismerése kulcsfontosságú lehet a gyógymód megtalálásában. Stephen Crohn az ’70-es évek végén sorra veszítette el legjobb barátait egy olyan betegségben, amelynek akkor még neve sem volt.

Amikor 1978-ban partnere, Jerry Green is az AIDS áldozata lett, Crohn biztosra vette, hogy hamarosan rá is ez a sors vár.

Maga is megdöbbent, amikor egészséges maradt, később részt vett egy HIV-vírussal kapcsolatos vizsgálatban. A vérmintájából kiderült: egy ritka genetikai mutációval rendelkezik, aminek következtében gyakorlatilag sebezhetetlenné vált a HIV vírussal szemben.

Ez a mutáció az emberiség mindössze 1%-ában van jelent, a felfedezés azonban kulcsfontosságú volt az AIDS kezelése szempontjából. Részben ennek is köszönhető, hogy rendszeres gyógyszeres kezelés mellett a fertőzöttek ma már hosszú, tünetmentes életre számíthatnak.

Mi a helyzet a koronavírussal?

A New York-i Icahn Orvostudományi Kar genetikusaként Jason Bobe az elmúlt évtized nagy részét azon emberek tanulmányozásával töltötte, akiknek szokatlan a rugalmasságuk a szívbetegségtől a Lyme-kórig terjedő betegségekkel szemben. Amikor a Covid-19 első hulláma beindult, rögtön az jutott eszébe, hogy vajon vannak-e olyan emberek, akiket a vírus nem képes megfertőzni.

„Azonnal Stephen Crohnra gondoltam, és arra, hogy kell valakit keresni hasonlóan szokatlan értékekkel” – mondta a kutató a BBC-nek.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Forever Blue
    2021.04.26., 20:10

    Én egy rakás olyan embert ismerek, akik autoimmun betegek és egyéb krónikus betegek, nem 0-ás vércsoportúak, enyhén vagy túlságosan elhízottak, és a koronavírus járvány idején többször műtötték őket, mégsem kaptak el semmiféle koronavírust sem. Az egyikük én magam vagyok. Engem is érdekelne, miért van ez egy. Olvastam már alapból T-sajtes immunitásról, de ugye mivel anno adott volt egy autoimmun beteg szervezet, akkor az koronavírus idején miért lenne ellenálló. Na, ez mindenhol kiveri a biztosítékot. Remélem lesznek majd a jövőben kutatók, akik erre választ tudnak adni.

    Válasz

Írj egy hozzászólást