Minden 10. ember balkezes! – Meglepő tények a balkezességről

Minden 10. ember balkezes! – Meglepő tények a balkezességről

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Minden 10. ember balkezes! – Meglepő tények a balkezességről

A tudománynak még nem sikerült egyértelmű választ találnia arra a kérdésre, hogy miért van mindenkinek domináns keze. Az emberek 10 százaléka balkezes. A balkezesség örökölhető: ha mindkét szülőnek a bal keze ügyesebb, akkor nagyon valószínű, hogy ez a tulajdonság a gyerekre is átöröklődik.

Érdekességek  

1. Nagyon sok gyerek balkezesnek születik, de aztán jobbkezessé fejlődik. A cselekvéses folyamatok során jobbkezes szüleiket utánozzák, így ők is tudatosan a jobb kezüket használják, elnyomva az ösztöneiket. Pár évvel ezelőtt a gyerekeket még átszoktatták a jobb kéz használatára, ha korai mozdulataikban a balkezesség jeleit észlelték.  Ma már tudjuk, semmit sem számít, hogy valaki jobb- vagy balkezes.   

2. A balkezesek közül sokan tükörírással is tudnak írni. Ennek oka még nem tisztázott. Leonardo da Vinci, aki még diszlexiás is volt, szintén tudott tükörírással írni.  

3. A balkezesek átszoktatása a jobb kéz használatára megváltoztatja az agy szerkezetét, ami a mozgásra is kihat. Máskor az átlagostól eltérő mozgásfejlődés váltja ki a balkezességet, ami semmilyen kóros elváltozást nem jelent.  

4. Az élsportolók között nagyon sok balkezes van. A balkezesek kiválóak a térbeli tájékozódásban, valamint a mozgásos folyamatokban gyakrabban viselkednek kiszámíthatatlanul, mint a jobbkezesek, és ezzel a sportban adódó helyzetekben előnyöket szereznek.   

5. A számítógép billentyűzetén a balkezesek gyorsabban írnak. Ez azzal magyarázható, hogy az A, az E, az S és a T betűket használjuk a leggyakrabban, és ezek mindegyike a bal oldalon van.   

6. A balkezeseknél nemcsak a bal kéz és a bal láb, hanem az egész bal oldali testfél a domináns. Például bal szemmel néznek a távcsőbe, és a telefont is a bal fülüknél tartják.   

7. Számos országban a balkezeseket kiközösítik. Például Ghanában nem választanak balkezes királyt. Sokfelé pedig brutális módszerekkel szoktatják át a gyerekeket a jobbkezes írásra.  Ranschburg Jenő kutatásai 

Ranschburg Jenő pszichológus szintén balkezes volt, és az “oldalasság” kérdésével sokat foglalkozott. Megállapította, hogy az oldal-dominancia az állatvilágra is jellemző: egyes állatok a bal, mások a jobb végtagjaikat használják bizonyos mozdulatoknál, és ennek megoszlása 50-50 százalékos, míg az emberek túlnyomó többsége jobboldalas. Erre sokféle feltételezés létezik, valódi magyarázat azonban nincs.

Sokáig érvényben volt az a hipotézis, hogy abban az időben, amikor az ember még védtelenebb volt, a harcos a bal kezével védte magát, és a jobb kezével támadott, és így lett ez a  manipuláló, az ügyesebb kéz. Szintén érdekes megfigyelés, hogy az anyák, függetlenül attól, hogy jobb- vagy balkezesek, többnyire a bal karjukon tartják csecsemőjüket. 

A gyerek kiválasztja azt a kezét, amelyet használni fog, és ez nem feltétlenül az eleve ügyesebb keze. A vizsgálatok is azt mutatják, hogy a jobbkezes embernek nem biztos, hogy a jobb keze az erősebb. Kísérletek igazolják, hogy gyakran a bal kéz alkalmasabb bizonyos finom mozgások kivitelezésében, és ez fordítva is igaz. Később mindenkinél az a kéz lesz ügyesebb, amelyiket gyerekkorában kiválasztott és sokat használt, de ez már sok éves gyakorlás következménye. 

Az egész világ a jobbkezességre rendeződött be: jobb kézre tervezték a telefont, a hajszárítót stb. A balkezesség viszont az alacsonyabb színvonal érzetét kelti, erre utal például a “kétbalkezes”, de ugyanúgy a “balsejtelem”, a “balszerencse” stb. szó is. Az idegen nyelvekben is megfigyelhető, hogy a bal valami rosszat jelent. Ezért a balkezes gyerekek is hátrányban vannak a jobbkezesekhez képest. Pedig a kevert oldalas ember (például jobbkezes, ballábas, balszemes) még tehetségesebb is lehet az egyoldalashoz képest, mert a különféle helyzetekben mindig a jobban működő oldalát használja.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!