Ha eddig nem használtad ezt a gombot a mikródon, ideje elkezdened!

Ha eddig nem használtad ezt a gombot a mikródon, ideje elkezdened!

Címlap / Otthon / Háztartás / Ha eddig nem használtad ezt a gombot a mikródon, ideje elkezdened!

Sokszor jól jöhet, ha kihasználod!

Mi az a teljesítményszint gomb?

Ahogyan a tűzhelyen lévő gombok segítségével beállíthatod a hőfokot az edények alatt, a teljesítményszint gomb a mikrohullámú sütőben az ételek főzési hőmérsékletét állítja be.

Minden mikrohullámú sütő alapértelmezés szerint teljes teljesítményen [10-es fokozat] főz. A teljesítményszint gomb azonban lehetővé teszi, hogy bizonyos ételeket kíméletesebben főzzön. A legtöbb szabványos mikrohullámú sütő esetében a teljesítményszint funkció rövid időre szünetelteti a mikrohullámokat, hogy az étel lassabban süljön meg. Még azt is hallani lehet, hogy a mikrohullámú sütő magnetronja be- és kikapcsol, ha jól figyelsz.

A kikapcsolt időszak alatt az ételben a teljes teljesítményű főzés során keletkezett maradék hő a közvetlen mikrohullámú hő intenzívebb hatása nélkül tovább főzi az ételt. Ez azt jelenti, hogy amikor a mikrohullámú sütőt ötös teljesítményszintre, azaz 50%-os teljesítményre állítod, csak az idő 50%-ában pattognak a hullámok a belsejében, így az étel kíméletesebben főzhető.

Érdemes azonban tudni, hogy az inverteres technológiát használó mikrohullámú sütők kivételt képeznek ez alól a szabály alól.

Milyen ételeket érdemes alacsony fokozaton mikrózni?

Teljesítményszint: 1-4 vagy 10-40%

A mikrohullámú sütő legalacsonyabb teljesítményszintje a legjobb a fagyasztott élelmiszerek felolvasztásához. Bár a mikrohullámok úgy működnek, hogy a vízhez hasonló molekulák rezgésével hőt termelnek, a készülék ezt csak akkor tudja megtenni, ha a víz folyékony formában van. Amikor a fagyasztott ételt kivesszük a fagyasztóból, a legkülső vízréteg azonnal olvadni kezd. A mikrohullámú sütő képes áthatolni ezen a vékony vízrétegen, és felmelegíteni azt. Ez a vékony folyékony vízrétegből keletkező hő aztán felmelegíti a következő jégréteget.

Az alacsonyabb teljesítményszint használata segít abban, hogy ez a folyamat gyorsabban és hatékonyabban történjen. Ha a mikrohullámú sütő teljes teljesítményen működik, akkor túl sokat párologtat el a vízrétegből ahhoz, hogy a mikrohullám hatékonyan behatoljon a jégbe.

A legalacsonyabb teljesítményszintet használhatod a vaj, a sajt és a fagylalt megpuhítására is anélkül, hogy megolvasztanád azt. A kenyér és más pékáruk felmelegítésére is tökéletes, így nem melegszenek túl és nem égnek meg.

AJ-Watt/istockphoto.com

Milyen ételeket érdemes közepes fokozaton mikrózni?

Teljesítményszint: 5-9 vagy 50%-90%

Sok étel egyenletesebben és jobb állagúra sül, ha közepes teljesítményszintet használsz. Ide tartoznak a következők:

  1. Gabonafélék: Az olyan gabonafélék, mint a rizs és a quinoa akkor a legjobbak, ha finoman párolódnak, ezért ezeket alacsonyabb teljesítményszinten kell főzni őket. A keményítőtartalmú gabonafélék teljes teljesítményen a mikrohullámú sütőben is felpezsdülhetnek és megéghetnek, ami ehetetlen ételt eredményez.
  2. Tejalapú élelmiszerek: Akárcsak a tűzhelyen, a tejtermékeket a mikróban is óvatosan kell felmelegíteni, hogy elkerüljük a szétválást vagy az égést. A sajttortát például 4-es teljesítményszinten főzzük, hogy megőrizze fényes, selymes állagát, és a mikró ne perzselje meg a sajtot és a tejszínt.
  3. Állati fehérjék: Ha olyan hús vagy fehérje van a tányérodon, amely könnyen kiszárad, használj alacsonyabb teljesítményszintet a mikrohullámú sütőben való sütéshez. Minél alacsonyabb a teljesítményszint, annál kíméletesebb a hőhatás, így a hús puha és szaftos lesz. Próbáld ki ezt a hal és a csirke esetében, mindkettő remekül sül alacsonyabb teljesítményen. Ez egyrészt segíthet a jobb textúrák kialakulásában, másrészt felgyorsíthatja a főzési időt a tűzhelyen való főzéssel szemben.
FreshSplash/istockphoto.com

Milyen ételeket érdemes magas fokozaton mikrózni?

Teljesítményszint: 10 vagy 100%

Nagyjából bármilyen ételt meg lehet főzni teljes teljesítményen a mikrohullámú sütőben, de nem biztos, hogy a lehető legjobb eredményt fogod ezzel elérni. Valószínűleg még így is elég jó minőségű ételt kapsz, ha szorosan záródó fedéllel főzöl, csakhogy a kisebb teljesítményen való főzés néha a legjobb textúrákat és ízeket eredményezi.

Ha készételeket vagy maradékokat melegítesz, a magas víztartalmú ételek, például a levesek és a zöldségek általában a mikrohullámú sütőben melegednek a legjobban – a száraz ételek csak szárazabbak lesznek.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!