Az agyunk több problémát lát, mint amennyi valójában van

Az agyunk több problémát lát, mint amennyi valójában van

Címlap / Életmód / Egészség / Az agyunk több problémát lát, mint amennyi valójában van

Vajon miért nem tudunk túllenni minden problémán, miért tűnik úgy, mintha a megoldandó feladatok egyszerűen ragaszkodnának hozzánk? Olyan, mintha az emberi agy a jól ismert jelenségekből többet látna, mint amennyi reálisan van.

Ilyen jelenség az, amikor valaki elválik: úgy tűnik számára, mintha a világ tele lenne válással és szakítással, a jó párkapcsolatokat pedig kevésbé veszi észre.

Vagy gondoljunk csak az önkéntes szomszédfigyelő szolgálatra, akik minden gyanús esetben rendőrt hívnak. Egy új önkéntes a súlyos esetekben, rabláshoz vagy betöréshez hívják a rendőrséget. Miután minden ilyen esetben kijönnek a rendőrök, idővel kevesebb rablás és betörés történik a környéken.

Ilyenkor az lenne a normális, ha az önkéntesek sem hívogatnák a rendőrséget, hiszen nem történik komolyabb bűncselekmény.

Mégis, a legtöbb önkéntes ilyenkor az olyan kisebb bűncselekményeket, szabálysértéseket is észreveszi, amelyek azelőtt nem érdekelték, és az is gyanússá válik számára, ami azelőtt nem volt az.

Számos más példát hozhatnánk arra, hogy a problémák nem tűnnek el, mert az emberek másképp gondolkoznak róluk. Hogyan is tűnhetnének el, ha folyton mást tartunk problémának.

Az agyunk szeret hasonlítgatni dolgokat

Egy kísérletben néhány embernek különböző – pszichológusok által kiválasztott, jól megtervezett – arcokat mutattak véletlenszerűen a félelmetestől az ártatlanig. Aztán egyre kevesebb félelmetes arc villant fel, a kísérletben szereplő személyek viszont ekkor a kevésbé félelmetes arcokat is ugyanolyan félelmetesnek találták, mint a korábban látott arcokat, azaz befolyásolta őket az, hogy legutóbb hány félelmetes arcot láttak.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást