Napi 1 órát is spórolhatsz az ételdobozolással. Nem is érted, eddig miért nem csináltad!

Napi 1 órát is spórolhatsz az ételdobozolással. Nem is érted, eddig miért nem csináltad!

Címlap / Életmód / Napi 1 órát is spórolhatsz az ételdobozolással. Nem is érted, eddig miért nem csináltad!

Az életünk egyre rohanóbb tempójúvá válik, és gyakran kapunk magunkon, hogy a napi teendők során nincs elegendő időnk arra, hogy kellő figyelmet fordítsunk a táplálkozásunkra. Ebben a felgyorsult világban a ‘dobozolás’, vagyis az étkezések előre csomagolása megváltást jelenthet mindazok számára, akik szeretnének egészségesen étkezni, de időhiánnyal küzdenek. A dobozolás nem csupán a praktikumával és költséghatékonyságával tűnik ki, hanem számos további előnyt is kínál, amelyeket érdemes részletesebben is megvizsgálni.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

Első ránézésre meghökkentő lehet, hogy a dobozolás mennyi időt takaríthat meg nekünk. Ha heti egy bizonyos napot kijelölünk arra, hogy előkészítsük az összes étkezésünket, akkor a hét többi napján már csak egyszerűen előveszzük a dobozokat a hűtőből vagy táskánkból. Ez nem csupán időt spórol meg, de a napi stressz szintjét is jelentősen csökkenti.

Ha rendezett a hűtőnk, könnyebben átlátjuk, milyen ételek állnak rendelkezésünkre, és nem kell minden nap azon gondolkodnunk, mit együnk ebédre vagy vacsorára.

A dobozolás lehetőséget ad arra is, hogy előre tervezzünk. Megtervezhetjük a teljes heti menüt, ellenőrizhetjük az alapanyagokat, és elkerülhetjük a felesleges vásárlásokat, valamint az esetleges pazarlást. Mindez a szervezettség érzetét kelti, ami pozitívan befolyásolhatja az általános közérzetünket.

Unsplash.com

A Semmelweis Egyetem összefoglalója szerint a klasszikus dobozolásnál akár napi 30–60 percet is megspórolhatsz, amit egyébként főzésre, előkészítésre, takarításra fordítanál.

Egyes amerikai források szerint a heti több órányi főzési idő (például napi 30 perc x 5 nap = 2,5 óra) helyett akár 2–3 óra alatt előkészíthető az egész heti menü, így legalább 1–2 órát nyersz hetente.

Az egészséged látványosan javulni fog

Az elbűvölően színes ételek nem csupán az Instagram fotóinkra nézve kedvezőek, hanem az egészségünkre is jótékony hatással vannak.

Amikor magad készíted el az ételt, pontosan tudod, mit teszel bele. Ezzel nemcsak a makrotápanyagok mennyiségét tudod kontrollálni, hanem azt is, hogy milyen minőségű alapanyagok kerülnek az ételekbe.

Így csökken a gyorséttermi ételek, az előre csomagolt, magas só- és cukortartalmú készítmények iránti igény, amelyek gyakran rejtett kalóriákat és kevésbé kívánatos összetevőket tartalmazhatnak.

A dobozolás lehetőséget ad arra, hogy minden étkezés megfelelő mennyiséget tartalmazzon fehérjéből, szénhidrátból és zsírból. Ráadásul ugyanolyan mennyiségű zöldséget is fogyaszthatunk, ami hosszabb távon az immunrendszerünk javára válik. Ezzel a módszerrel könnyedén elérhetjük az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást, amit a mindennapjainkba is integrálhatunk.

unsplash.com

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!