Az alábbi 2 dolog alapján alkotnak rólad véleményt mások

Az alábbi 2 dolog alapján alkotnak rólad véleményt mások

Címlap / Életmód / Lélek / Az alábbi 2 dolog alapján alkotnak rólad véleményt mások

Amikor megismerkedsz valakivel, ez a személy rögtön az első néhány másodpercben véleményt alkot rólad, méghozzá két dolog alapján. Gondoltad volna, hogy ezek ennyire sokat számítanak?

A Harvard Üzleti Iskola egyik professzora, Amy Cuddy már 15 éve foglalkozik azzal, vajon mitől függ, hogy milyen lesz az első benyomás, és egyáltalán mi alapján alkotnak rólunk véleményt mások. A szakértő két pszichológussal együtt vizsgálta a különféle reakciókat, és felfedezte, mi az a két aspektus, amin rengeteg dolog múlik. Amy szerint amikor egy addig számodra ismeretlen személlyel találkozol, ő tudat alatt az alábbi két kérdést teszi fel magának:

  • Megbízhatok én ebben az emberben?
  • Tudom tisztelni ezt az embert?

A szakértő úgy véli, ez a két kérdés lényegében a megbízhatóság és a professzionalizmus kérdéskörébe tartozik. Evolúciós szempontból pedig érthető, hogy miért olyan jelentősek. Gondolj csak bele; az ősemberek idejében az, hogy a csoportok tagjai mennyire számíthattak egymásra a vadászatban, és hogy ténylegesen tisztelték-e egymás tulajdonát, a túlélést is jelentette. Azonban úgy véli, a kettő közül elsősorban a bizalmi rész a fontosabb.

Ha valaki már az első pillanatban úgy érzi, hogy kedves vagy, barátságos hozzáállásod van, és segítőkész természettel rendelkezel, hamarabb tekint rád barátként.

Ez hosszú távon többre visz, mint ha azt bizonygatnád, hogy mennyire profi vagy a szakmádban. Ez még akkor is fontosabb, ha egy állásinterjúra érkezel, ahol egyébként a kompetencia nagyon fontos! 

ElenaMist/istockphoto.com

Sőt, a szakértő szerint az, hogy a saját erősségeinkre próbáljuk felhívni a figyelmet, még ronthat is az esélyeinken, akár randiról, akár egy munkahelyi megbeszélésről van szó. Az emberek ugyanis rögtön távolságtartóbbá válnak azzal szemben, aki kisebbségi érzést kelt bennük. A túlzott önfényezés hatására pedig azt gondolják, a másik fél manipulatív, ergo nem lehet megbízni benne. Márpedig ha nincs meg a bizalom, a tisztelet önmagában kevés egy jó kapcsolat kiépítésére.

Nem véletlen, hogy sokszor egy állásinterjú után nem azt veszik fel, aki tapasztalat tekintetében a legjobb választás lenne, hanem azt, aki a személyisége alapján (is) passzol a csapatba!

A pozitív benyomás érdekében

Ezek után valószínűleg te is kíváncsi vagy arra, mit tehetsz, hogy az első benyomás jól sikerüljön, és gond nélkül köss új ismeretségeket, barátságokat. A titok valójában néhány apróságon múlik. Ezek közül az első, és egyben legfontosabb, hogy mindig legyen nyílt és őszinte a testbeszéded. A pozitív kisugárzás óriásit dob a latban, ahogy egy mosoly és a gyakori szemkontaktus is. Ezáltal rögtön azt érezteted másokkal, hogy téged minden érdekel, és hátószándék nélkül szeretnél nyitni feléjük. 

Sokat számít az is, ha próbálsz közös nevezőre jutni velük, azaz találsz valamit, amit mindketten szerettek. Az emberek automatikusan jobban bíznak abban, akivel hasonló érdeklődési körük van, hiszen magukra ismernek benne, ezáltal nagyobb bizalmat tanúsítanak felé. Ha csak lehet, inkább tereld át a figyelmet magadról arra, akivel beszélgetsz, és éreztesd vele, hogy neked igenis fontos, amit épp mesél. Az emberek többsége ugyanis egy beszélgetés után nem arra emlékszik vissza, hogy mit mondtál, hanem arra, hogy milyen érzéseket váltottál ki belőlük! Ez az egyik legfontosabb részlet egy állásinterjún vagy egy baráti találkozón. Így érheted el azt, hogy a későbbiekben ismét keressenek téged, és megjegyezzék a neved.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!