Mérgező lehet a fogselyem, és nem is tudtunk róla

Mérgező lehet a fogselyem, és nem is tudtunk róla

Címlap / Életmód / Egészség / Mérgező lehet a fogselyem, és nem is tudtunk róla

Egyre többen figyelünk arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, és próbálunk megszabadulni a káros vegyületektől az étrendünkben – de arról fogalmunk sincs, mennyi helyről kerülhetnek még a testünkbe ilyen mérgező anyagok. Az egyik, egy friss tanulmány szerint legalábbis biztosan, a fogselyem – olyan vegyületeket tartalmazhat, amiket sok helyen már a textíliák készítése során sem használhatnak a gyártók.

Amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy kinek a szervezetében milyen forrásból találhatók meg az úgynevezett per- és polifluoralkil-vegyületek (PFAS), amelyek kifejezetten károsak az egészségre, és most már a ruhagyártásban sem lehet őket használni. Ez azért sok mindent elárul – még az sem jó, ha bőrön keresztül érintkezünk velük, hogy a ruhagyárakban dolgozó munkásokról ne is beszéljünk. A 20. század közepe óta gyártják, és gyakorlatilag mindenhez felhasználták már, mivel nagyon jó vízlepergető tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért is olyan nehéz tőlük megszabadulni – mindenhol ott vannak, és csak fokozatosan lehet őket felfedezni, majd betiltani.

De mi bajunk lehet tőlük? Finoman szólva minden: rontják az immunrendszert, károsítják a májat, a magzatfejlődésre is rossz hatással vannak, és néhány kutatás azt bizonyítja, hogy egyes rákfajták kialakulásának esélyét is megnövelik.

A kutatók megmérték az amerikai kísérletekben résztvevők vérének PFAS-szintjét, és utána kikérdezték őket a mindennapi szokásaikról, életstílusukról. Az alanyok mind nők voltak, összesen 178-an, a fél csoport pedig afroamerikai volt.

Mérgező lehet a fogselyem, és nem is tudtunk rólaKép forrása: AndreyPopov/Depositphotos.com

Megállapították, hogy rengeteg forrásból érkezik PFAS-mérgezés az alanyok számára: voltak, akik az otthonuk vízkészletéből kaptak nagyobb dózist, voltak, akik PFAS-tartalmú kartondobozokból fogyasztottak ételt és italt, de akadtak, akiknél a fogselyemből választódtak ki ezek a káros anyagok.

Ez utóbbi volt a legmeglepőbb, mivel a kutatók nem számítottak arra, hogy ilyen forrásból is érkezhet a mérgezés. Kiderült, hogy az amerikai piacon megtalálható fogselymek közül 18 különböző márkában található PFAS-vegyület.

Szerencsére van megoldás a problémára: bár a fogselymekben nem volt annyi PFAS, hogy magában az emberi egészségre ártalmas legyen, a tudatos vásárlással is könnyen kiküszöbölhetjük a problémát. Bárki választhat ugyanis olyan fogselymet, amiben nem találhatók meg ezek a vegyületek, és ezzel is minimalizálhatja azt, hogy annyi méreg kerüljön a szervezetébe, ami már tényleg okozhat egészségkárosodást.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást