Életmód / Táplálkozás

Mérgezésveszély! 6 étel és ital, amit túladagolhatsz

Mérgezésveszély! 6 étel és ital, amit túladagolhatsz

Az ünnepek közeledtével sokan előre viccelődnek azzal, hogy étel-túladagolásban fognak szenvedni. Míg a sokadik adag halászlé, töltött káposzta, rántott hús vagy bejgli tényleg emésztőrendszeri panaszokat okozhat, vannak olyan kaják is, amelyek a szó orvosi értelmében tényleg mérgezést idézhetnek elő. Készülj fel, némelyik ugyanis meglepő!

Sárgarépa

Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, tehát kifejezetten egészséges zöldség. A benne lévő béta-karotin – amelyből a szervezet A-vitamint állít elő – azonban túladagolható. A carotenemia nevű betegség meglehetősen ritka, de annál látványosabb.
Az érintettek bőrének külső rétegében ugyanis felhalmozódik a béta-karotin, és narancssárgává teszi. Különösen a tenyeret, a sarkat, a térdet és az orr környékét érinti a baj. A kórkép elsősorban a kisbabákat fenyegeti, ha kizárólag répás bébiételt kapnak, de felnőtteknél is diagnosztizálták már.

Tonhalas szusi

Bár a szusi a világ egyik legegészségesebb ételének tűnik, a benne lévő nyers hal igazából higanyt tartalmazhat. Nem arról van szó, hogy időnként ne élvezhetnéd a könnyed keleti falatokat, ám túlzott fogyasztás esetén károsodhat az idegrendszered, továbbá várandósság során a magzatod egészsége is.
A veszély olyannyira valós, hogy az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hivatal 2004-es ajánlása szerint a terhes nőknek és a kisgyermekeknek érdemes heti kettő alatt tartani a tonhal-adagok számát, ami a konzervhalat illeti.

Kombucha tea

A kombuchát csodagombaként tartják számon, amely természetes élesztőtartalmának köszönhetően még a Candidával is fölveszi a harcot, immunerősítő hatását pedig széltében-hosszában hangoztatják.
Az Amerikai Rákkutató Társaság figyelmeztetése alapján viszont a savas ízű ital olyan szennyeződéseket tartalmazhat, mint például a penész és az egyéb gomba, s ennek révén betegséget okozhat. A Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központban egyszer például ápoltak egy 22 éves HIV-fertőzött pácienst, aki a tea fogyasztása után 12 órán belül rosszul lett.

Kávé

Divat azzal viccelődni, hogy a reggeli első kávé életmentő infúzióval ér fel, a szintén amerikai Mayo Klinika javaslata szerint nem szabad naponta 5-600 milligrammnál több koffeint bevinni. Egy átlagos csésze feketekávé 200 mg-ot rejt, ugyanannyi fekete tea pedig 120-at.
A fogyasztásba mindenképpen érdemes beszámítani a kakaót, a csokoládét és a kólát is. A svéd Acta Anaesthesiologica Scandinavica című szakfolyóiratban három évvel ezelőtt megjelent egy 21 éves lány esete, aki napi 10 000 mg koffein bevitele után szívrohamot kapott, majd három nap múlva meghalt.

Csillaggyümölcs

A karambolaként is emlegetett finomság okozta mérgezést először 1980-ban említette meg a szakirodalom. Az eset Malajziában történt. Kiderült, hogy a gyümölcsnek tompító hatása van a központi idegrendszerre.
Normális mennyiségben fogyasztva ugyan semmilyen kockázatot nem jelent az egészséges emberekre, de a vesebetegeknél fennáll az akut veseelégtelenség veszélye. 2006-ban publikáltak egy esetet a Journal of Nephrology-ban, amelynek során egy páciens maradandó vesekárosodást szenvedett tőle.

Víz

Lépten-nyomon ajánlják, hogy igyál több vizet: a szervezet egészséges működéséhez szükséges 1,5 litert ugyanis az emberek nagy része csak elvétve viszi be. A kiszáradás sokkal gyakoribb ugyan, mint a hypoatremiának nevezett állapot, magyarul a „vízmérgezés”, de utóbbi is létezik.
A New England Journal of Medicine egyik 2005-ös számában közzétettek egy kutatási eredményt, miszerint a 2002-es bostoni maratonon résztvevő 488 futó 13%-ánál kialakult a probléma, miután túl sok vizet ittak.
2007-ben pedig egy nő bele is halt ebbe, amikor egy kaliforniai rádióállomás vízivó- és vizelet-visszatartó versenyt rendezett.
Fontos szem előtt tartanod, hogy a felsorolt ételek és italok tényleg csak a említett körülmények között okoznak mérgezésveszélyt, tehát egyáltalán nem szükséges őket mindig elkerülni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást