VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Az ünnepek közeledtével sokan előre viccelődnek azzal, hogy étel-túladagolásban fognak szenvedni. Míg a sokadik adag halászlé, töltött káposzta, rántott hús vagy bejgli tényleg emésztőrendszeri panaszokat okozhat, vannak olyan kaják is, amelyek a szó orvosi értelmében tényleg mérgezést idézhetnek elő. Készülj fel, némelyik ugyanis meglepő!
Sárgarépa
Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, tehát kifejezetten egészséges zöldség. A benne lévő béta-karotin – amelyből a szervezet A-vitamint állít elő – azonban túladagolható. A carotenemia nevű betegség meglehetősen ritka, de annál látványosabb.
Az érintettek bőrének külső rétegében ugyanis felhalmozódik a béta-karotin, és narancssárgává teszi. Különösen a tenyeret, a sarkat, a térdet és az orr környékét érinti a baj. A kórkép elsősorban a kisbabákat fenyegeti, ha kizárólag répás bébiételt kapnak, de felnőtteknél is diagnosztizálták már.