Stílus / Test

Melyik köröm mennyit bír? Válassz alapanyagot a szakértő segítségével!

Melyik köröm mennyit bír? Válassz alapanyagot a szakértő segítségével!

Sokan tévesen ítélik meg a körömre kerülő anyagok minőségét és tartósságát, ezért csalódottan tapasztalják, hogy a manikűr nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. De vajon mennyit lehet várni a különféle alapanyagoktól? Széles Noémi kézápoló és műkörömépítő árulja el a legfontosabb tudnivalókat a témáról.

A népszerű körömlakk

A körömlakkozás a legtöbb nő számára elérhető, sokan választják ezt a lehetőséget akkor, ha nem akarnak manikűröshöz menni.

A kereskedelemben több árkategóriában megtalálhatod ezeket a termékeket, de általában csak 1-4 napig ragyognak – mindez a márkától és a szakszerű használattól függ. Minél hosszabb a körmöd, annál kevésbé lesz tartós a lakkod, hiszen annál többször feszül a napi használat során a felülete.

A két szembetűnő hátránya tehát az, hogy nem megbízhatóan tartós és kevés kivételtől eltekintve hosszú a száradási ideje. Manikűrösként megemlíteném, hogy bár sokan hiszik ennek az ellenkezőjét, valójában nem könnyű szépen lakkozni. Részben ez az oka annak is, hogy egyre többen térnek át a tartósabb megoldásokra.

Gél lakk

A gél lakk manapság igazán népszerű, sokan otthon is szívesen használják, aminek a veszélyeiről már korábban írtunk. Sokan a gél lakktól ugyanazt várják el, mint a műkörömtől, pedig a 3-4 hét tartósság itt valójában irreális.

Amellett, hogy nem esztétikus egy ilyen hosszú lenövés a teli színeknél (a hibrid lakkok esetén a francia nem „divat”, a gyártók sem erre fejlesztenek), ezt az anyagot 10-14 napra fejlesztették. Sajnos a gél lakkok világában is tény, hogy a hosszú körömre felvitt anyag nem feltétlenül bírja ki a két hetet, de a valós eredmény függ a felkenéstől, a munkakörtől, illetve a saját köröm minőségétől.

Ha a trendeket nézzük, a gél lakkot nem szokás túldíszíteni, csak minimális dekor jellemző rá. Az alapokat tekintve ez egy letisztult, a természetesség, változatosság híveinek készült körömdíszítési lehetőség.

Műköröm és gél lakk

Ez a lehetőség pontosan azért adott, hogy a gél lakkok életidejét megnövelje, illetve, hogy az élénk színek hosszú körmön is tartósak legyenek. A kombináció előnye, hogy gyorsan elkészíthető és tartós, 3-4 hétig is mutatós tud lenni, feltéve, hogy nem zavar a lenövés.

A díszítésnek itt csak a képzelet szabhat határokat, ráadásul az alapanyag akár a változatosságot is biztosíthatja. Ha a manikűrösöd az alapot műkörömmel biztosítja, akkor gél lakk helyett kérhetsz rá körömlakkot, ami így 7-10 napig is hibátlan lehet.

Amikor meguntad a színt, otthon aceton mentek lemosóval letörlöd, és felkened rá a következő szimpatikus árnyalatot, a teljesen megszokott módon. A porcelán, vagy a zselé megadja a megfelelő tartást a körmödnek, ami így kevésbé lesz rugalmas és nem fog lepattanni róla a lakk, ráadásul a zsírtalan felületen sokkal tartósabb az eredmény.

Műköröm zseléből

Ezt a kategóriát három csoportba oszthatjuk: a saját köröm megerősítésére, a mini építésre, illetve az S/M/L építésre.

A saját köröm erősítése megfelelő azoknak, akiknek körömminőségük, vagy munkavégzésük miatt a gél lakk nem túl ideális választás, illetve nem tudnak kéthetente manikűröshöz járni. A mini építés akkor megfelelő, ha nem vagy elégedett a körömágyad formájával, hiszen ilyenkor sokkal esztétikusabbá varázsolja a manikűrös a kezedet. Az S/M/L köröm pedig ideális akkor, ha a hosszú, szabályos vagy akár extrém formákat kedveled.

A zselét rágott köröm esetében 2-3 hetente ajánlott tölteni (egyénfüggő), vagy újraépíteni, egyébként 3-5 hét között ideális a műkörmöt cserélni.

Porcelán

Végül, de nem utolsó sorban a kevésbé ismert, vagy talán közkedvelt anyaghoz érkeztünk, a porcelánhoz. Ezt az alapanyagot tulajdonképpen ugyanúgy három kategóriába tudnánk sorolni, mint a zselét, a különbség mindössze annyi, hogy nagy általánosságban tekintve tartósabbak lehetnek a porcelánból készült körmök – feltéve, hogy olyasvalaki építi meg neked, aki igazán érti a dolgát.

Sokaknál tapasztalom, hogy míg a zselé rugalmasabb, addig a porcelán keményebb, ridegebb anyag, emiatt pedig időtállóbb tud lenni. Azonban fontos szempont az is, hogy az adott manikűrös, műkörmös mihez ért a legjobban, hiszen a zselé és a porcelán teljesen más technikát követel meg.

Egyesek nem is vállalnak porcelánt, de ez nem baj, hiszen a zselével szintén tökéletes eredményt lehet elérni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást