Veszélyes otthoni körömkárosítás, vagy hosszú távú haszon? Ilyen a gél lakk

Veszélyes otthoni körömkárosítás, vagy hosszú távú haszon? Ilyen a gél lakk

Címlap / Stílus / Test / Veszélyes otthoni körömkárosítás, vagy hosszú távú haszon? Ilyen a gél lakk

Az elmúlt évek egyik legkedveltebb technikája a gél lakk, amit otthon is egyre többen próbálnak elkészíteni, köszönhetően azoknak a könnyen beszerezhető készleteknek, amiket akciósan hirdetnek a márkatulajdonosok. De vajon mennyire jó ötlet a gél lakkozással otthoni körülmények között foglalkozni? Széles Noémi kézápoló és műkörömépítővel beszélgettünk a témáról.

Mint minden akcióval, úgy az induló gél lakk készletekkel sem árt vigyázni. Noémit arról kérdezem, egész pontosan mire kell ügyelnünk, ha szeretnénk egy ilyen speciális garnitúrára szert tenni.

A kedvező áron meghirdetett készletek csalókák lehetnek, ahogy a legtöbb esetben, itt is gyanakodjunk, ha túlságosan jelentős az akció. Az ilyen szettekben jellemző módon nincsenek meg hiánytalanul azok az eszközök, amikre a tökéletes munkához szükség van. Valóban tartalmaznak olyan lakkokat, oldatokat, amik kellékét képezik a gél lakkozásnak, de ettől készlet még nem lesz teljes. Általában igaz, hogy az olcsó szettekhez még sok mindent be kell szereznünk, tehát a kedvező árat alaposan ki kell egészítenünk, ha valóban tartós és minőségi munkára szeretnénk szert tenni.

Egy átlagembernek sajnos fogalma sincs arról, pontosan mire van szükség a készlethez, sokan bedőlnek a reklámoknak és elhiszik, hogy a tízezer forintos kezdőcsomagnak köszönhetően évekre előre letudhatják a manikűrösük meglátogatását.

Egész pontosan mire van szükségünk az otthoni gél lakkozáshoz?

Az otthoni gél lakkozáshoz először is vásárolnunk kell LED- vagy UV-lámpát, hiszen a gél lakk jelentősrészt azért tartósabb, mert speciális fényre köt meg. Ezen felül a manikűrözés összes lényeges eszközére szükségünk van ahhoz, hogy minőségi eredményt érjünk el. A megfelelő alap elkészítése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a felületre tartósan fel tudjuk hordani az anyagokat. Be kell szereznünk egy bőrvágó ollót, egy körömvágó ollót, egy bőrfeltoló kaparót, legalább egy gyémántporos és egy buffer reszelőt. Ez a manikűr szett nem szokott a kezdő készletben szerepelni, holott alapvetőnek kellene lennie. Szükség van még eszközfertőtlenítőre (akkor is érdemes, ha csak magunknak manikűrözünk), bőrfertőtlenítőre, gombaölőre, és természetesen a lakkokra: alaplakkra, választott színekre és fedőlakkra. Vásárolnunk kell törlésre alkalmas folyadékot, olyan speciális oldatot, amivel a felső, ragacsos réteget letörölhetjük, továbbá szálmentes törlőkendőt (ezt hagyományos papírtörlővel is helyettesíthetjük).

Az eltávolításhoz szükségünk lesz oldó folyadékra, vattára és fóliára. Ezek sem feltétlenül tartozékai az alap szettnek, pedig otthoni használatra az oldás sokkal célszerűbb választás, mint a reszelés. Fontos annak is utánajárni, hogy a megvásárolandó gél lakk oldható-e egyáltalán, mert vannak olyan termékek, amiket csak reszelni lehet, és ilyeneket is árulnak a kezdő készlet szerves részeként.

A nem éppen rövid bevásárlólista ellenére is sokan nekivágnak az otthoni gél lakkozásnak. Ők milyen esetleges hátrányokkal kalkulálhatnak?

Elsődleges hátrány, hogy bár olcsónak tűnik az alapkészlet, mint láthatjuk, a valóban tartós eredmény eléréséhez jó néhány eszközt be kell még szereznünk, tehát végül – legalább – 20 000-30 000 forinttal kalkulálhatunk. Ekkor azonban még csak egy-két színt vásároltunk, csak az adott árnyalatokkal gazdálkodhatunk. Sokan szeretik a változatosságot, így számukra ez hátrány lehet, ahogy az is, hogy a gél lakkoknak szintén van szavatossági idejük, ami után már nem ajánlatos használnunk őket. Ezzel szemben a manikűrösnél nem ritkán sok száz szín közül válogathatunk, tartós, minőségi munkával gazdagodhatunk, ráadásul kockázatmentesen, időt spórolva tehetünk szert szép körmökre. A befektetett pénzért jó néhányszor megcsináltathatjuk körmeinket, és nem fordulhat elő, hogy a drágán megvásárolt készletünk a sarokban porosodik.

További hátrányok abból adódhatnak, ha nincs túl sok fogalmunk az előkészítésről, a felvitelről, mert ennek következményeképpen a gél lakkunk pillanatok alatt le fog jönni a körmünkről, semmivel sem lesz tartósabb, mint a hagyományos lakkok. Ez nem csupán a rossz minőségű, olcsó termékekből adódhat, hanem természetesen a szakértelem hiányából egyaránt.

Mit tapasztalsz, mik a legfőbb hibák az otthoni gél lakkozást illetően?

A legfőbb hibák, amiket általában elkövethetünk, a nem megfelelően alap előkészítésre vonatkoznak. Ilyenkor nem vágjuk ki a bőrt és nem tisztítjuk ki kellőképpen a körömsáncunkat. Elegendő egy egészen aprócska, de rossz helyen megmaradt bőr- vagy körömdarab, ha a gél lakk ezzel a felülettel érintkezik, egy-két napon belül fel fog jönni. A nem megfelelő tapadás szintén gyakori hiba, és főleg abból eredhet, ha a buffer segítségével nem mattítjuk kellőképpen a körmöt, vagy nem az optimális ideig köttetjük az alaplakkot. A gyártók sem könnyítik meg a dolgunkat, nem feltétlenül adják meg pontosan a tájékoztatóban a hatóidőt. Előfordul, hogy 2-4 percet javasolnak, de ez óriási időtartam. Ha ilyet tapasztalunk, számolhatunk vele, hogy nem éppen professzionális minőséggel, termékkel van dolgunk.

Lényegében az alap és a saját köröm tapadásától függ, később mennyire lesz tartós a gél lakkunk, a hibák és a későbbi problémák mind ebből adódnak.

Az ember sokszor hall különféle rémtörténeteket sebészeten kikötő, otthon kísérletezgető hölgyekről. Vannak reális veszélyei a gél lakkozásnak, amikkel számolnunk kell, vagy mindez csak üzletpolitika a manikűrösök részéről?

Bár gyakran riogatnak vele, igazán komoly veszélyek nem jellemzőek az otthoni gél lakkozásra. Tény, hogy egy sérült, elvékonyított köröm már megteremtheti a megfelelő közeget a különféle betegségek megjelenéséhez, de azért tenni kell, hogy ez a probléma felüsse a fejét. Persze azért nem túl nehéz a dolgunk, a nem megfelelő eszközökkel, technikákkal könnyen elvékonyíthatjuk a körmeinket, és ezzel máris olyan problémát kreálunk, amivel nem lenne szabad otthoni körülmények között gél lakkoznunk. Veszélyes lehet az is, hogy belevágunk a körmünkbe, bőrünkbe, de ez ugyebár a hétköznapi manikűrözés során is előfordulhat.

Ennek nyomán mi a személyes véleményed az otthoni gél lakkozásról?

A személyes véleményem az, hogy nem atomfizika a körmös szakma, de nagyon jól meg kell tanulni az alapokat. Nem tartom szerencsésnek, ha valaki megfelelő körültekintés és utánajárás nélkül áll neki a körmözésnek, akkor sem, ha csak saját magáról van szó. Az otthoni gél lakkozást megtanulhatjuk egy rövid tanfolyamon, ahol felhívják a figyelmünket a korábban említett veszélyekre, problémákra, természetesen még részletesebben. Ezzel szerintem sokkal jobban járunk, mintha fórumokat böngésznénk, mert ott is számtalan tévhittel, helytelen tanáccsal találkozom.

Nagyobb probléma akkor léphet fel, amikor már nem csak magunknak, hanem családtagjaiknak, barátainknak, vagy ajánlás által másoknak is készítünk manikűrt, gél lakkot. Így idővel előfordulhat, hogy találkozunk sérült körömmel, vagy speciálisabb betegséggel, amit kellő szakértelem hiányában nem fogunk tudni megfelelően kezelni, ellátni, rossz esetben ugyanúgy járunk el vele, mint ahogy egy egészséges körömmel tennénk. Itt már hatványozódhatnak a gondok, főleg, ha nem csak gél lakkról, hanem műkörömről beszélünk. Ha csupán magunknak csináljuk, az a saját döntésünk, ahogy az is, hogy később szakemberhez fordulunk, avagy sem. Viszont, ha már másnak is elkészítjük a gél lakkot, akkor az hatalmas felelősség, függetlenül attól, hogy ingyen, anyagárban vagy pénzért dolgozunk.

Gél manikűrök
Galéria / Gél manikűrök

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást