Meg fog lepni a válasz. A zsírszegény vagy a zsíros tej az egészségesebb?

Meg fog lepni a válasz. A zsírszegény vagy a zsíros tej az egészségesebb?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Meg fog lepni a válasz. A zsírszegény vagy a zsíros tej az egészségesebb?

Szegény tejről mostanában inkább több rosszat hallani, mint jót, pedig alapvetően azoknak, akik nem érzékenyek rá, egyáltalán nem egészségtelen.

Ha fogyasztani szeretnéd, akkor viszont könnyen összezavarodhatsz a rengeteg információ között: most akkor a zsírszegény, vagy a teljes tej az egészségesebb? Ha hiszed, ha nem, a zsíros tejtermékek a nagy visszatérők.

Egy időben minden a zsírszegény élelmiszerekről szólt, annak ellenére, hogy rendszerint ezeket a zsírszegénység mellett telenyomták cukorral. Az 1990-es években a zsírfogyasztást démonizálta a diétatársadalom, hirtelen az lehetett csak igazán egészséges, ami keveset tartalmazott ebből az egyébként elkerülhetetlen makrotápanyagból. A zsírszegény tej is ilyenkor kezdett el felfelé szállni, és azóta sem csökkent a népszerűsége. Kivéve mostanában, amikor egyáltalán a tejfogyasztás is egyre kevésbé népszerű, ha pedig valaki tejet iszik, egyre gyakrabban nyúl inkább a zsírosabb verzió felé. De melyik tesz jobbat az egészségnek?

Ha nem csak a tejről, hanem alapvetően a tejtermékekről beszélünk, akkor egyértelmű, hogy mi a válasz: a teljesen zsíros változatok sokkal egészségesebbek.

Ez éppen az előbb említett probléma miatt van így: a zsírszegény termékeket általában legalább cukorral, de inkább cukorral ÉS mindenféle egyéb mesterséges hozzávalóval is megtámogatják a gyártók, hogy a jó ízük megmaradjon. Mivel a teljes tejtermékek esetében ez egyáltalán nem jellemző, ezért nem is csoda, hogy sokkal egészségesebb ez a verzió.

Kép forrása: AndrewLozovyi/Depositphotos.com

Kutatások is vannak arra, hogy a tej esetében mennyivel jobban járunk a zsírosabb változattal: az European Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent kutatás arról számolt be, hogy a rendszeresen zsíros tejet ivóknak magasabb volt a vérükben található jó koleszterin aránya a zsírszegény változatot fogyasztókhoz képest. Ugyanígy a zsíros tejet ivók vérében magasabb volt a D-vitamin mennyisége is. Utóbbi kutatás ráadásul gyerekekkel készült – a szakértők úgy gondolják, hogy a tejben található zsír hozzájárul ahhoz, hogy a D-vitamint a szervezet jobban dolgozza fel.

Persze itt is figyelni kell arra, hogy nem érdemes ész nélkül fogyasztani a zsíros tejet sem – hiszen annak ellenére, hogy ma már tudjuk, hogy nem kell félnünk a zsíroktól, nem szabad túl sokat bevinni belőlük, mert a hízás mellett más egészségügyi problémákat is magával hozhat.

A kutatások tanulsága leginkább az, hogy nem kell minden esetben a zsírszegény változathoz ragaszkodni: ha belefér az étrendbe, és egyébként nem eszel túlságosan zsírosan, nyugodtan nyúlj a teljes tejért a kávédhoz, nem fogsz tőle elhízni.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!