A húsfogyasztók körében egyértelműen a belsőségek azok, amik háttérbe szorulnak, gyakorlatilag érthetetlenül.
Persze lehet, hogy nem igazán szereted a pacalt, vagy éppen a szalontüdőt, de ennél jóval hétköznapibb, mégis isteni receptekkel is kísérletezgethetsz.
Pikáns zúzapörkölt
A zúza egy rendkívül sokoldalú belsőség, holott leginkább csak a különféle húslevesekben láthatod, használhatod a leggyakrabban. Pedig pörköltben is isteni!
Hozzávalók:
- 1 kg csirkezúza
- 250 ml zúzott paradicsom (dobozos, vagy konzerv)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Olaj
- Só
- Bors
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál Erős Pista
- Víz
Elkészítése:
Miután a csirkezúzát alaposan megmostad, vágd fel kisebb, egyforma darabokra (minél alaposabb vagy, annál kevesebbet kell főznöd). Aprítsd fel a hagymát, majd kevés olajon pirítsd üvegesre. Tedd félre a tűzről az edényt, szórd bele a pirospaprikát és alaposan keverd el.
A lecsöpögtetett zúzát forgasd össze a paprikás hagymával, sózd, borsozd, öntsd fel vízzel és fedő alatt kezdd el párolni. Kb. 1 óra elteltével öntsd hozzá a paradicsomlét és keverd bele az Erős Pistát (ha nem szeretnéd csípősen, akkor utóbbit bátran hagyd ki), végül pedig reszeld hozzá az ételhez a fokhagymákat.
Ezután még forrald 1-1,5 óráig, míg kellően megpuhul. Tarhonyával, vagy tört burgonyával tálald.
Baconbe tekert csirkemáj falatkák
A csirkemáj már jóval népszerűbb fogás, sokkal több asztalra kerül, mint a zúza. Nem csoda: könnyen elkészíthető, változatos, kalóriaszegény és még olcsó is. Ez a fogás ráadásul party falatka is lehet, miközben főételként egyaránt megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemáj
- 1 nagy csomag szeletelt bacon
- Só
- Bors
- Olaj
Elkészítése:
Tisztítsd meg a májakat az esetleges hártyáktól, majd középen vágd őket ketté. Fontos, hogy az elvékonyodott részen haladj a késsel, ne máshol vágd szét a májat, mert az később könnyen széteshet.
Teríts ki egy-egy szelet bacont a vágódeszkára, majd helyezz rá egy fél májat. Sózd és borsozd meg a húst, esetleg kevés majoránnát szórj rá, majd tekerd fel a baconnel együtt. Nem muszáj túl szorosan, de azért legyél határozott.
Ezután egy edénybe tegyél egy kevés olajat, majd a jöhetnek bele az apró tekercsek úgy, hogy a bacon széle kerüljön alulra (így nem fognak szétesni az apró csomagok).
Alacsony hőfokon süsd meg a tekercsek mindkét oldalát, különben a bacon megég, a csirkemáj viszont nyers marad – azonban ha türelmes vagy, omlós falatok várnak ropogós szalonna köntösben.
Ha nagyon belejöttél, kísérletezgethetsz különböző fűszerekkel, de akár aszalt szilvát is tekerhetsz a máj mellé.
Velős bagett
A velő legalább annyira megosztja a közvéleményt, mint a pacal, sokan egyszerűen képtelenek elvonatkoztatni attól, hogy tulajdonképpen agy került a tányérjukra. Nem baj, ha ez téged is elrettent, de amennyiben nem zavar, az alábbi tartalmas, de nem éppen kalóriaszegény receptet garantáltan imádni fogod.
Hozzávalók:
- 0,25 kg sertés velő
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- Pirospaprika (lehetőleg enyhén csípős)
- Só
- Bors
- Petrezselyem
- Kevés olaj
- Egy bagett
Elkészítése:
A velőt alaposan mosd meg és húzd le róla a hártyát. Vágd fel a vöröshagymát, dinszteld meg kevés olajon, majd keverd hozzá a pirospaprikát.
Ezután forgasd össze a velővel, majd sózd, borsozd az ételt. Nem kell turmixolnod, vagy darabolnod, miközben az étel készül, ugyanis a velő idővel krémessé válik.
Ízesítsd petrezselyemmel, add hozzá a fokhagymát, majd halmozd az elkészült masszát a félbevágott és elnegyedelt, előzőleg kicsit megpirított bagettekre. Sütőben süsd ropogósra, és már tálalhatod is!