„Ezért adattam be a koronavírus elleni oltást” – Egy orvossal beszélgettünk

„Ezért adattam be a koronavírus elleni oltást” – Egy orvossal beszélgettünk

Címlap / Életmód / Egészség / „Ezért adattam be a koronavírus elleni oltást” – Egy orvossal beszélgettünk

Miért döntött úgy, hogy beadatja az oltást?

Mert a koronavírus fertőzés egy veszélyes betegség. Sokan vannak, akik komolyabb tünetek nélkül átesnek rajta, de a halálozási arány 2% körüli, ami egy magas szám. Nagy kockázatnak vagyunk kitéve, és ezt a kockázatot a védőoltás kiiktathatja.

Mit tapasztal, más egészségügyi dolgozók hogyan fogadták a vakcinát?

Az én tapasztalatom az, hogy az egészségügyben dolgozók körében a koronavírus elleni oltás támogatottsága gyakorlatilag 100 százalékos. Akinek volt már rá lehetősége, beadatta, a szűk keresztmetszetet az oltóanyagok és oltási pontok száma jelenti. Persze nem ismerek minden orvost, így nem beszélhetek mindenki nevében, de az én orvos ismerőseim között mindenki beadatta, vagy szeretné beadatni, amint lehetősége lesz erre.

Mit javasol azoknak, akik nem tartoznak a veszélyeztetettek közé, és emiatt nem is tervezik beadatni a koronavírus elleni oltást?

A szervezet általános állapotán is múlik, hogy ki mennyire lesz beteg, de nem tudhatjuk előre, hogy ki hogyan fog reagálni a vírusra, ezt lehetetlen megmondani – nem is beszélve a hosszú távú szövődményekről, amelyekről a nemzetközi szaklapokban már olvasni lehet.

A 2% talán alacsonynak hangzik, de statisztikailag ez igenis komoly veszélyt jelent. Az természetesen igaz, hogy minden oltásnak és minden gyógyszernek, így a koronavírus elleni oltásnak is vannak kockázatai és mellékhatásai: általános igazság, hogy aminek nincs mellékhatása, annak nincs hatása sem.

Egy oltás esetében viszont, ahogyan egyébként minden gyógyszernél is, alaptétel, hogy az esetleges kockázatoknak lényegesen alacsonyabbaknak kell lennie, mint amekkora kockázattal a betegség járna, amitől védenek, vagy amiből gyógyítanak.

Ezt az engedélyeztetés során minden kétséget kizáróan bizonyítani kell.

A koronavírus elleni védőoltás pedig már a gyakorlatban is bizonyít: Amerikában eddig 1 millió 200 ezer oltást adtak be, és mindössze 2 anafilaktikus reakció volt. Ez elenyészően kevés, főleg ha a koronavírusos fertőzés 2%-os halálozási arányához hasonlítom. Ha tehát valaki alacsony kockázati csoportba tartozik is, az oltás beadásával még kisebb lesz a vállalt kockázat. Csak nyertesen jöhet ki belőle.

Koronavírus elleni védőoltás
istockphoto

Gyakran hallani azt az ellenérvet is, hogy amíg más oltásokat tíz, húsz, harminc éve használnak, ez egy új oltóanyag, és nem tudhatjuk, milyen hosszú távú hatásai lehetnek.

Ez egy alaptalan félelem, már csak azért is, mert ugyan a koronavírus elleni oltás, maga az oltóanyag új, az elv, amire épül, nem az: ez az oltástípus az ebola járvány idején már bizonyított, teljesen biztonságos. Az mRNS nem módosítja a DNS-t, hanem a vírus fehérjéinek kapcsolódását akadályozza meg. Az oltás tehát biztonságos.

Ma reggel kapta meg a koronavírus elleni oltást, talán még korai ezt kérdezni, de tapasztalt már valamiféle mellékhatást? Hogy érzi most magát?

Az eddig tapasztalt egyetlen mellékhatás az, hogy hihetetlenül boldog vagyok. Hatalmas, csaknem egy éve tartó szorongás szűnt most meg. Óriási megkönnyebbülés ez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást