Életmód / Egészség / Lélek

Meditáció otthon, kezdőknek

A meditáció egy belső nyugalmi tudatállapot, végső célja a lelki béke elérése. Ha szeretnéd kipróbálni és elsajátítani a keleti bölcsesség egyik legnagyobb lélekgyakorlatát, ismerj meg többet a misztikus meditációról és érd el a teljes éberség állapotát!

Mi a meditáció?

A meditáció során az elmét egy mélyebb, békésebb helyre juttathatjuk. Úgy is értelmezhetjük, hogy a meditáció lelkünk karbantartását végzi, amikor az elme lecsendesedik, a stressz elrepül, minden világossá és tisztává válik.

A meditáció egy érdekes állapot a pihenés és a mély alvás közt, amikor az aktív szellemi erőfeszítést átveszi a pihenés. A gyakorlatban a jóga és meditáció támogatja egymást. A jóga gyakorlásával nő a koncentráló képesség és a pihenés érzése. A jógagyakorlatok tehát a sikeres meditáció ugródeszkái.

Az első követelmény a meditáció kapcsán a koncentrálás hatalma, amikor a tudat követlenül egyetlen témára összpontosul. A rendszeres meditáció megtanít átélni a jelen pillanatot, kikapcsolni minden negatív érzelmet és beengedni a jókat. Türelmet, megértést és gyakorlatot igényel. Fontos a testtartás, a tudatosság, a légzés és a mentális ellenőrzés. A következőkben megismertetünk az otthoni meditáció alapjaival.

A meditáció előnyei

Hogy miért érdemes elkezdeni a meditációt az első dolog, amit tisztáznod kell magadban. A meditáció mindenki számára ajánlott, különösen ha fokozott stressznek van kitéve. A meditáció megnyugtatja az idegrendszert, kiegyensúlyozza a jobb és a bal agyféltekét, megtanít perspektivikusan, tisztán látni, javítja a koncentrációt, a memóriát, céltudatosságot ad, felszabadítja a lelket, növeli a szellemi erőt.

Ha minden nap pár perc meditációt gyakorolsz, akkor hamarosan megérzed mennyire szükséged van erre a lelki pihenésre és kikapcsolódásra. A meditáció egyesíti az elmét és a testet. Csökkenti az anyagcserét, kiegyensúlyozza az oxigén-igény és a széndioxid termelés arányát. A vér laktát koncentrációja is csökken, ezzel egyidejűleg a szorongás és a feszültség is elillan. A szívverés lelassul, de változások állnak be az agyi hullámokban is, hisz egy félig ébrenléti, félig alvó állapotba zuhanunk.

A meditáció növeli a sejttermelést, csökkenti a lebomlást, tehát kifejezetten ajánlott 35 év felett gyakorolni, amikor az agysejtek kezdenek elhalni (tehát minimalizálja a szenilitást).
Kimutatták, hogy a meditáció csökkenti a vérnyomást és javítja a vércukorszintet. Az asztmás betegeken is segít, enyhíti az érzelmi reakciókat.

Mikor meditálj?

Gyakorlatilag a meditációt bármikor, éjjel-nappal végezhetjük, de próbáljuk megteremteni a következetességet – minden nap ugyanabban az időben és helyen végezzük. Hagyományosan reggel tartják, ilyenkor kevésbé valószínű, hogy a nap zaja megzavar, de a kora este is jó. Étkezés után várj legalább fél órát, így az emésztés nem zavarja meg a meditációt.

Egy átlagos meditáció időtartama napi öt-tíz perc, de ezt fokozatosan öt percekkel meghosszabbíthatjuk. A rövid rendszeres ülések jobbak, mint a ritka hosszú meditációk.

Ne meditálj, ha elfoglalt vagy, esetleg túlzott mennyiségű koffein/alkohol van szervezetedben, ami megzavarhat. Ha álmos vagy, esetleg étkezés után vagy, ne meditálj, mert könnyen elaludhatsz.
Ha depressziós érzések vannak benned, a meditáció túl nagy koncentrációt igényel, ettől pedig még rosszabbul érezheted magad.

Olvastad már?  Meditációs gyakorlatok, amelyek azonnal csökkentik a stresszt és a szorongást

Hol meditálj?

Célszerű otthonodban egy különleges helyet létrehozni ebből a célból. Legyen kényelmes és csendes, kellemes és meleg. Lehet egyszerűen a szoba sarkában.

Kapcsold ki az elektronikai berendezéseket, akár füldugót is használhatsz.  Segít ellazulni, ha közben látod a természetet.

Meditáló pozíciók: Ülő

A leggyakoribb meditáló testhelyzet. Általában a törökülésben végzik, vagy a jóga lótusz pozíciójában. Úgyis működik, ha egy széken ülsz és lábaidat keresztezed.

Nagyon fontos, hogy a gerinc egyenes legyen és hogy kényelmes legyen számodra a pozíció. Ha padlón ülsz, mindig legyen egy párna, vagy matrac alattad, hogy megemelt pozíciód legyen. Húzd a vállakat hátra, a nyakad egyenesítsd ki, az állat enyhén tartsd lefelé.

Meditáció pozíciók: Séta

Ez a meditáció mozgó típusa. Sétálj lassan és tudatosan, fókuszálj lépésedre. A cél, a távolság és az ütem mind mellékes.

A karjaid szabadon mozoghatnak, koordináld a levegőt lépéseid függvényében (például ha 3 lépést teszel, 3-szor lélegezz ki). Próbálj nyugodt környezetet kiválasztani a séta helyszínének.

Meditáció pozíciók: Álló

Gyakran ajánlott azoknak, akik nehéznek találják az ülést és a harcművészeknek, akik fizikai, szellemi és lelki erejüket építik. Álljunk enyhén terpeszbe tett lábakkal, a karokat engedjük lazán oldalra.

A gerinc maradjon egyenes, a mellkast nyissuk ki, a nyakat egyenesítsük ki, az áll legyen párhuzamos a padlóval.

Meditáció pozíciók: Fekvő

A klasszikus “holttest pózt” tartják a legjobb fekvő meditációs pozíciónak. Helyezd magad egy szimmetrikus és kényelmes helyzetbe, a lábak legyenek távolabb egymástól.

Ebben a pozícióban nehezebb ébren maradni, ezért a kezdők gyakran hajlamosak elaludni.

Meditáció fajták: Légzés számláló meditáció

Helyezd magad egy, az előbb említett kényelmes helyzet egyikébe, zárj ki mindent, ami zavaró. Végy lassú, mély lélegzetet. Majd kezdd el számolni minden kilégzésedet. Számolj egész négyig, majd kezdd újra az egyessel.

A cél az, hogy mindent kizárj, kiürítsd gondolataidat. Bármilyen zavaró gondolatod lenne, hessegesd el és koncentrálj csak a számlálásra.

Meditáció fajták: Mantra meditáció

A meditáció legelterjedtebb formája. Az alapja az, hogy egyetlen szót vagy mondatot kell ismételnünk újra és újra. A cél az, hogy tudatosítsuk magunkban azt, amit mondunk. Találj egy kényelmes pozíciót, csukd le a szemed, végy mély lélegzetet és kezdd el mondani a “mantrádat”.

Beszélhetsz hangosan, vagy magadban. Csak erre az egy dologra koncentrálj, semmi másra. Keress meg egy ritmust, amely számodra megfelel, és mondogasd e szerint. Végezd legalább 5 percig.

Meditáció fajták: Szemlélődő meditáció

Lényegében ez alatt a meditáció alatt egyetlen tárgyra kell koncentrálnunk, szavak nélkül. Válasszunk ki egy olyan tárgyat, amellyel úgy érezzük együtt tudnánk működni (általában egy természeti elem, mint a kagyló, kavics, ág) és nézzük addig, míg elkezdjük “érezni”.

Olvastad már?  5 trükk, amit az agyad észrevétlenül játszik veled - És sikerrel is jár

Kezeljük úgy, mintha egy új, izgalmas kontinenset fedeztünk volna fel a tárgyban. Amikor az elme elkalandozna, fordítsuk vissza azonnal a tárgyra. Jó,  ha azonos meditációs tárgyat választunk néhány hétig, mielőtt új objektumot választanánk.

Meditáció fajták: Gyertya meditáció

Egy égő gyertyán meditálni ősi gyakorlat, megnyugtató hatása van. Ülj egyenesen a földre vagy egy székre és helyezz el egy gyertyád magad elé, jól látható helyre. Tekintsd folyamatosan a gyertya lángját (2-3 percig). Amint kezdesz kapcsolatba kerülni vizuálisan a gyertyalánggal, engedd, hogy az elméd is fenntartsa a gyertya vizuális benyomását.

A kezdő meditálók alig néhány percig tudják koncentrálva figyelni a gyertya lángját, majd elkezdik homályosan látni. Ha ez történne, nyisd ki még jobban a szemed és fókuszálj újra a lángra. Lehet, hogy sokszor kell gyakorolnod, míg hosszabb ideig nem sikerül megtartani a gyertya vizuális benyomását.

Meditáció fajták: Ezer-szirmú lótusz meditáció

Ennek a meditáció típusnak a fő jelképe az ezer szirmú lótuszvirág. A virág belsejéhez ezernyi szirom kapcsolódik. A virág központja bármilyen szó, gondolat, tágy vagy esemény, amelyet Te választasz meg.

A szirmok jelképezik a központ és valami más közti kapcsolatot. Válaszd ki a témát, amin szeretnél meditálni, célszerű valamilyen pozitív érzést kiváltó dolgot/fogalmat választani, mint a “szeretet”, “béke”, “otthon” stb.

Miután kiválasztottad a középső szót, helyezd magad egy kényelmes meditáló pózba és kezdd el mondani azokat a szavakat, amelyek először eszedbe jutnak erről a gondolatról. Ne tartson ez tovább, mint 3-4 másodperc, majd térj vissza a központi gondolathoz.

Ez után újra mondd ki (szóban vagy gondolatban) az első szavakat, amelyek eszedbe jutnak ezzel kapcsolatban. Nem baj, ha a szavak cseppet sem relevánsak. Ez a meditáció típus meglepő betekintést nyújt saját magunkról.

A megvilágosodás (éberség)

Eltér az egyszerű koncentrációs gyakorlatoktól, bár irgényel némi koncetrációt is. Míg a koncentráció gyakorlatoknál exkluzív egyetlen objektumra/gondolatra fókuszálunk, a megvilágosodás esetében a tudatunkat és tapasztalatunkat is bevonjuk.

A testünk, elménk, érzelmeink, mentális állapotunk, felfogásunk, a hangok és látványok mind egyformán a részeseink. A megvilágosodás nemcsak azt feltételezi, hogy jellen pillanatban gondolkodunk, hanem azt is, hogy megértjük mi zajlik a gondolatok és történések mögött.

A megvilágosodás egy létállapot, amelyben az elme legyőzi a káprázatot. Egy éberség állapot, melyben figyelmes tudatossággal vagyunk a dolgok iránt. A keleti bölcsesség szerint a megvilágosodás hatalom, hisz az egyén világosan megért mindent, ami körülötte zajlik.