Ennyi idő múlva csökken az emlékeztető oltás hatása

Ennyi idő múlva csökken az emlékeztető oltás hatása

Címlap / Hírek / Ennyi idő múlva csökken az emlékeztető oltás hatása

A Covid-19 elleni védőoltás hatékonysága négy hónap után csökken, de még mindig védelmet nyújt – állapította meg egy tanulmány.

A Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinák emlékeztető dózisai biztonságosak, és magas szintű védelmet nyújtanak a súlyos lefolyású Covid-19 ellen. Még akkor is, ha ez a védelem idővel gyengülhet az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának tanulmányai szerint.

Az egyik tanulmány szerint az eredmények „megerősítik a további dózisok mérlegelésének fontosságát a védelem fenntartásához vagy javításához”. Ez aztán megakadályozhatja, hogy a Covid-19 fertőzés kórházi ellátást vagy sürgősségi kezelést igényeljen.

MarsBars/istockphoto.com

Szükség van az emlékeztető oltásokra

Ez a tanulmány, amelyet a CDC Morbidity and Mortality Weekly Reportjában tettek közzé, a Covid-19 kórházi kezelések és sürgősségi osztályok és sürgősségi ellátások elleni oltás hatékonyságát vizsgálta. Olyan felnőtteket követtek nyomon az Egyesült Államokban, akiket vagy két adaggal oltottak, vagy harmadik adag emlékeztető vakcinát is kaptak. Az adatok 241.204 sürgősségi osztályon vagy sürgősségi ellátásban történt látogatást és 93.408 kórházi kezelést dolgoztak fel 10 államban, augusztus 26. és január 22. között.

Az adatok azt mutatták, hogy a vakcina hatékonysága a sürgősségi osztályon történő látogatásokkal és kórházi kezelésekkel szemben magasabb volt a harmadik oltás után, de idővel ez a védelem csökkent.

Az Egyesült Államokban domináns Omicron-változat esetén a vakcina 87%-os hatékonysággal akadályozta meg a kórházi kezelést vagy sürgősségi ellátást. Az oltás 91%-ban nyújtott védelmet a kórházi kezelést igénylő fertőzéssel szemben a harmadik adag utáni két hónapban. Az adatok szerint a negyedik hónapra ez a védelem 66, illetve 78 százalékra esett vissza.

Két adag vakcina után, az Omicron változat elterjedésének idejében, a vakcina kórházi kezelések elleni hatékonysága az oltást követő két hónapban mért 71%-ról 54%-ra csökkent az oltást követő ötödik hónapra.

Mi a helyzet a Delta-variánssal?

Az adatok azt is mutatták, hogy a vakcina hatékonysága csökkent, miközben a Delta változat dominált. A három adagot kapók körében a Delta domináns időszaka alatt a vakcina kórházi kezelések elleni hatékonysága két hónapon belül 96%-ról 76%-ra csökkent. A kutatók azonban megjegyezték, hogy ez utóbbi becslés pontatlan lehet. Kevés adat állt rendelkezésükre azokról az emberekről, akik legalább négy hónapja kaptak emlékeztető oltást, amikor a Delta variáns dominált.

Összességében „ezek az eredmények alátámasztják a harmadik adag mRNS COVID-19 vakcina beadásának fontosságát. Így megelőzhetőek mind a COVID-19-hez kapcsolódó sürgősségi ellátások, mind pedig a COVID-19 kórházi kezelések a felnőttek körében” – írják az új tanulmányban.

A másik CDC-tanulmány a Covid-19 elleni emlékeztető oltásokkal kapcsolatos biztonsági adatokat elemezte. Ezeket szeptember és február között jelentették a szövetségi kormány vakcina mellékhatásokat bejelentő rendszerén keresztül. 

A tanulmány megállapította, hogy a koronavírus elleni vakcinák emlékeztető dózisai továbbra is biztonságosak. Azoknál, akik azonos típusú oltást kaptak, általában kevesebb reakciót váltottak ki az emlékeztető oltások.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!