Így takaríthatod ki alaposan a matracot – mert hiába teszel rá tiszta ágyneműt

Így takaríthatod ki alaposan a matracot – mert hiába teszel rá tiszta ágyneműt

Címlap / Otthon / Háztartás / Így takaríthatod ki alaposan a matracot – mert hiába teszel rá tiszta ágyneműt

Ha a hálószobánk kitakarításáról van szó, a legtöbbünknek olyan feladatok jutnak eszébe, mint a porszívózás, a szellőztetés, a bútorok leporolása, na és persze az ágynemű kimosása. De gondoltál már valaha arra, hogy az ágyad matracát is fontos rendszeresen tisztítani? Még ha látszólag nem is kerül rá semmilyen szennyeződés, és az ágyneműt is rendszeresen cseréled, akkor is fontos, hogy időközönként kitakarítsd.

Egy matrac manapság nem olcsó mulatság, ezért természetes, ha te is azt szeretnéd, hogy minél tovább tartson. Ennek érdekében viszont tisztának is kell lennie. Ha foltok kerülnek rá, azokat a legtöbben eltávolítjuk, sőt talán ki is porszívózzuk, de a megfelelő ápolásnak a rendszeres szellőztetés is elengedhetetlen része. Ha mindezekre gondolsz, akkor van a legtöbb esély arra, hogy a matracod sokáig kitűnően helyt fog állni, tiszta matraccal pedig a komfortérzetedet is növelheted.

A kiszellőztetés kulcsfontosságú

A matrac kiszellőztetésére kulcsfontosságú lépés minden takarítás alkalmával, ugyanis segít meggátolni, hogy nedvesség halmozódjon fel rajta, és olyan kellemetlenségekkel szembesülj, mint a penész, a poratka és a különféle bosszantó szagok. A jó hír viszont az, hogy nem kell hosszadalmas folyamatra gondolnod. Egyszerűen húzz le minden ágytakarót, és pakolj le minden más is az ágyról, amikor felkelsz. Amíg a reggeli teendőidet végzed, addig hagyd szellőzni a matracot. Ha reggel jellemzően kapkodni szoktál, vagy kevés az időd, akkor nyugodtan hagyhatod, hogy a matrac egész nap is szellőzzön. 

Ezt a műveletet minden egyes alkalommal elvégezheted, amikor az ágyneműt lecseréled, de az sem árt, ha ennél akár gyakrabban is számolsz vele.

Akár egy nagyobb szellőztetéssel is érdemes összekötnöd, és ha éppen van egy kis időd, akkor az egész otthonodban kitárhatod az ajtókat és az ablakokat, hogy alaposan felfrissüljön a levegő. Időnként pedig az sem árt, ha a matracot az oldalára fordítva is tartod pár percig, hogy még jobban tudjon szellőzni. Ehhez persze ha tudsz, kérj segítséget, hogy megkönnyítsd a dolgodat. 

Ha szagtalanításra is szükség van

Néha egy egyszerű kiszellőztetés nem elegendő, hogy a matracod tiszta és friss legyen. Ezt a legkönnyebben úgy érzékelheted, ha kellemetlen, vagy legalábbis furcsa szagokat észlelsz rajta takarítás közben.

Ebben az esetben a jó hír az, hogy több egyszerű házi praktika közül is válogathatsz, hogy megszabadulj tőlük.

Nagyszerű szagtalanító például a szódabikarbóna, amiből csak egyenletesen kell szórnod a matrac felületére, néhány órán át rajta hagynod, majd óvatosan és alaposan kiporszívóznod.

Ha nemcsak szagtalanná, de illatossá is szeretnéd tenni a matracodat, akkor egy csészényi szódabikarbónához néhány csepp illóolajat (a levendula és az eukaliptusz illóolaj is nagyszerű választás lehet) érdemes keverned, majd rászitálnod a matracra. Ezután hagyd 2-3 óráig állni, majd óvatosan porszívózd ki belőle az egészet. Ha nincs otthon szódabikarbónád, vagy szeretnéd kikerülni a porszívózást, akkor az ecet is segíthet, hiszen szintén nagyszerű természetes szagsemlegesítő lehet.

Keverj össze egyenlő arányban ecetet és vizet, tedd egy spray-s palackba, és permetezz belőle egy keveset a matracra, majd hagyd megszáradni, mielőtt tiszta ágyneműt húznál fel. Közben iktass be egy szellőztetést is az ecet jellegzetes illata miatt. Igény szerint a keverékhez szintén adható néhány csepp illóolaj, így a semleges szag helyett illatos matracot kaphatsz. De bármelyik módszert is választod, annyi biztos, hogy megéri rászánnod az idődet, már csak azért is, mert egy tiszta matracon mindig jobb érzés lesz álomra hajtani a fejedet.

Tipp: Ha van lehetőséged, szerezz be egy gőztisztító gépet, amely alkalmas matracok tisztítására. A gőz mélyen behatol a matracba és elpusztítja az atkákat, baktériumokat. Fontos azonban, hogy a matrac teljesen kiszáradjon a gőztisztítás után, mielőtt újra használatba vennénk.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!