Maszkot viselsz esős időben? Ezért legyél nagyon óvatos

Maszkot viselsz esős időben? Ezért legyél nagyon óvatos

Címlap / Életmód / Egészség / Maszkot viselsz esős időben? Ezért legyél nagyon óvatos

2020 egyik legnagyobb vallásháborúja kétségtelenül a maszktagadók és a maszkpártiak között alakult ki. Annak ellenére, hogy minden egyes tudományos bizonyíték és minden szavahihető szakértő (akinek nincs anyagi haszna abból, ha a maszkviselést valaki hanyagolja) azt mondja: a maszk lényegesen le tudja csökkenteni a koronavírus-fertőzés esélyét. A maszk hordásával nem magunkat, hanem a többieket védjük, de érdemes tudni, hogy a levegőben cseppfertőzéssel terjengő vírusokat is kiszűri bizonyos szinten befelé is, nemcsak kifelé. Ezért kell tudnunk, hogy hogyan érdemes megfelelően viselni a maszkot, hogy a legnagyobb védelmet nyújtsa.

A helyes maszkviselés szabályai

Azt már valószínűleg mindenki tudja (ha nem is tartja be), hogy a maszkot úgy kell viselni, hogy az eltakarja a szájat és az orrot is, minél kevesebb helyet hagyva a nyál- és más váladékrészecskéknek a „szökésre”. Nemcsak erre kell azonban figyelni, főleg most, hogy beköszöntött az őszi idő. Szakértők figyelmeztetnek, hogy a párás maszknak nagyon kicsi a hatékonysága. Ha elég nedves a szövet, akkor majdnem olyan, mintha nem is hordana az ember semmit.

Tim Spector, a King’s College London genetikai epidemiológusa szerint fontos lenne, hogy mindenki tisztában legyen vele: a maszkokat rendszeresen cserélni kell a párás, nedves időjárásban.

Az átnedvesedett maszk ugyanis sem a viselőjét, sem a környezetében lévőket nem védi a fertőzéstől. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást