Még nálad is hagyomány, hogy minden évben összeraksz néhány finomságokkal teli mikuláscsomagot? Bár a december jellemzően nem a diétázás és cukros édességek mellőzésének ideje, év végén is megéri odafigyelned az egészségedre, például úgy, hogy a mikuláscsomagba is csempészel néhány alternatív meglepetést, például mangót. De hogy miért éppen azt?
A mikuláscsomagokba jellemzően a csokoládék és cukorkák mellé narancs vagy mandarin is kerül, ami teljesen rendben is van. A mangó azonban ilyen szempontból sokkal szokatlanabb gyümölcs, éppen ezért egyszerre lehet különleges és az egészséget is támogató meglepetés. A világ egyes részein a gyümölcsök királyának is nevezik, ami már önmagában jó ok lehet arra, hogy bevásárolj belőle, de számos olyan pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, amiről talán még nem is hallottál.
2/5 Kis mennyiségben segíthet megelőzni a cukorbetegséget
A friss mangó más friss gyümölcsökhöz képest viszonylag magas természetes cukortartalommal (csészénként 22 gramm) rendelkezik. Ezáltal jogosan gondolhatod, hogy aggodalomra ad okot azok számára, akik anyagcsere-betegségben, például cukorbetegségben szenvednek. Semmilyen bizonyíték nem utal azonban arra, hogy a friss mangó fogyasztása cukorbetegséghez vezethet, vagy hogy teljesen le kellene mondaniuk róla azoknak, akiknek figyelniük kell a cukorbevitelükre.
Mi több, egy tanulmány egyenesen azt állapította meg, hogy azok az emberek, akik 12 héten át minden nap 10 gramm liofilizált (fagyasztva szárított) mangót adtak az étrendjükhöz, jelentős vércukorszint-javulást tapasztaltak. Egy másik tanulmány szerint pedig a magas C-vitamin és karotinoid tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását, és mivel a mangó mindkét tápanyagot nagyobb mennyiségben tartalmazza, hasonló hatása lehet.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!