Előfordulás
A málna hazánkban őshonos félcserje, de Európa mérsékelt övi részein szinte mindenhol megél. Telepítéssel azonban próbálkoztak Grönlandon és Új-Zélandon is.
A málna egy viszonylag érzékeny növény, ezért sem a túl meleget, sem pedig a hideget nem viseli jól, éppen ezért ahogyan a mediterrán területeken egyre dél felé haladunk, a finomság úgy lesz egyre és egyre ritkább.
Gondozás
Ha a kertünkben málnát szeretnénk ültetni, akkor sokszor találkozhatunk azzal a megjegyzéssel, hogy ez egy igénytelen növény, melynek nincs szüksége szinte semmire. Nagyon jó lenne, ha így lenne, ahhoz azonban, hogy sok és szép termést kapjuk, bizony nem árt odafigyelni rá.
A málna gyökerei a felszínhez közel húzódnak, így rendszeres locsolást igényel, hogy ne száradjon ki túlságosan. Kapálása sem olyan egyszerű, hiszen ha nagy sebbel-lobbal nekiállunk, akkor könnyen tönkretehetjük a gyökereket is. Műtrágyázni azonban egyszerű, csak kiszórjuk a bokor körül, és finoman a földbe forgatjuk az anyagot.
Szépségipar
Hogy megéri-e ennyit „szenvedni” a málna gondozásával? Mindenképpen, hiszen amellett, hogy nagyon finom a gyümölcse, sok mindenre tudjuk használni is.
A szépségiparban is előszeretettel alkalmazott finomság jótékonyan hat a bőrre, mivel táplálja és nyugtatja azt. Az arc enyhe leégésénél is alkalmazhatjuk, de a bőr feszesítésében is szerepet játszhat.
Vitaminok
Ez az apró gyümölcs pukkadásig tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, kedvező savakkal, nyomelemekkel és antioxidánsokkal. 100 gramm málnában 25mg C vitamint találhatunk, de mellette még B1, B2 és A-provitaminnal is bőven rendelkezik.
Színanyagban gazdag, a gyümölcscukor szintje magas, emellett sok kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
Mire jó?
A málnát már az ókorban is, mint gyógynövényt tartották számon, így amellett, hogy édes ízével kényeztet, az egészségünkre is odafigyel. A megfázás egyik legkellemesebb gyógyszere a málnaszörp, de akkor is nagy hasznát vehetjük, ha magas a vérnyomásunk, vagy gondok vannak a vércukorszintünkkel. Sőt, a menstruációs görcsökkel is felveszi a harcot.
Emellett a leveléből készült főzet lázcsillapító és izzasztó hatású, a kismamáknál enyhíti a reggeli rosszullétet, később pedig megkönnyíti a szülést a kismedencei izmokra gyakorolt lazító hatása miatt.
Mit készítsünk belőle
Sok más gyümölccsel ellentétben a málna akkor sem veszíti el értékes anyagait, ha feldolgozzuk, bár az is igaz, hogy a nyers verzió azért többet tartalmaz belőlük. Ennek ellenére nyugodtan használhatjuk a gyümölcsöt lekvár vagy dzsem készítésére, mivel télen igencsak feldobja az étkezéseket. Igaz ez a málnaszörpre is, ami a gyerekek nagy kedvence.
De hogy ne csak a fiatalabb korosztályra gondoljunk, az esti borozásokhoz is használható, hiszen ezekből az apró, piros csemegékből kitűnő bor is készíthető.
Saláta?
Amikor a málnáról beszélünk a legtöbbünknek a gyümölcs jut eszébe, esetleg a cserje levele, melyet leforrázva használunk fel. Pedig ennél sokkal több rejlik ebben a növényben.
Ez a finomság ugyanis azon kevesek egyike, melynek minden része gond nélkül fogyasztható, így a friss hajtásokat akár egy ízletes salátához is fel tudjuk használni. Ráadásul a levelei nagyon szépek is, így biztosan nem fogunk bennük csalódni, amikor az asztalon hívogatóan kelletik magukat.