Az igazi makói fokhagymával varázsol el a BOZSOGI Manufaktúra 

Az igazi makói fokhagymával varázsol el a BOZSOGI Manufaktúra 

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Az igazi makói fokhagymával varázsol el a BOZSOGI Manufaktúra 

Ha azt halljuk, hogy Makó, legtöbbünknek egyből a híres makói fokhagyma jut eszünkbe, nem véletlenül. Idehaza szerencsére jó néhány olyan település van, amely méltán híres bizonyos élelmiszerekről vagy egyéb kézműves termékekről, és ami igazi értéket képvisel, nagy örömünkre többségében fenn is tud maradni.

Pontosan ilyen a makói fokhagyma is, egész pontosan az, ahogyan a BOZSOGI Manufaktúra kínálja: 100%-ban valódi makói fokhagymából, gondos munkával, odafigyeléssel és törődéssel, hogy minél többen élvezhessük az igazi ízletes fokhagyma nagyszerű előnyeit. Inspiráló történetükről, a makói fokhagyma nagyszerű tulajdonságairól és jövőbeli terveikről a manufaktúra névadóját, Bozsogi Tibort kérdeztük.

Mikor és hogyan kezdtetek el foglalkozni a híres makói fokhagyma termesztésével?

Makón a 80-as évek végén nem lehetett ottlakóként elkerülni a fokhagymát: vagy termesztette az ember, vagy feldolgozta azt, vagy maga csinálta, vagy segített a családban felszedni, betakarítani, pucolni azt. Gyermekként korán az életünk részévé vált a „vörös tenger” – ahogyan mi a vöröshagyma földeket emlegettük – , amikor a nyaralásról beszéltünk. Úgy látjuk, hogy a mi korosztályunk talán az utolsó, aki megtanulhatta az idősebb generációktól a hagymatermesztés csínját-bínját. 

Fiatal felnőttként azonban mindannyian mással kezdtünk el foglalkozni, de a hagymakrém készítése mégis megmaradt, és a rengeteg pozitív visszajelzésnek köszönhetően a 2010-es évek végén komolyabban elkezdtük finomítani, tökéletesíteni a krémet, amelyhez a megművelt fokhagyma terület elegendő alapanyagot biztosított.

Mi hívta életre a manufaktúrátokat?

Ha csak egyszerűen és egy szóval szeretnénk erre válaszolni, akkor az igény. Azt tapasztaljuk, hogy manapság nincs olyan fokhagymakrém a piacon, amely valóban visszaadná az igazi, karakteres makói fokhagyma ízét. Számtalan vakteszttel tettük próbára és versenyeztettük meg fokhagymakrémünket, amelynek eredménye valamennyi esetben ugyanaz volt: más fokhagymakrém vagy „túl sós”, vagy „túl fűszeres”, vagy „nem fokhagyma ízű”. 

Tudjuk, ha valaki igényes és kitartó, akkor jó minőségű fokhagymához tud hozzájutni, esetleg, ha az ideje is engedi, egy hasonló krémet el tud készíteni, azonban mi úgy látjuk, hogy nagyon keveseknek adatik meg az, hogy Makón termelt, eredeti fokhagymához hozzá tudjon jutni és abból krémet tudjon készíteni. Mi ezt az űrt próbáljuk betölteni.

Fotó: BOZSOGI Manufaktúra

Mi az, amitől olyan egészséges a fokhagyma?

A fokhagyma évezredes gyógyászati felhasználása az ókori egyiptomi, antik időkre nyúlik vissza. A népi gyógyászat valódi csodának tartja, hiszen gyógyhatása felülmúlhatatlan.

Mindannyiunk számára ismeretes a fokhagymával kapcsolatos figyelmeztetés: „nappal gyógyszer, este méreg”. Rendszeres – elsősorban reggeli – fogyasztása elősegíti az egészséges életet. 

A fokhagyma egészségre gyakorolt előnyös hatásait valamennyien ismerjük, szüleinktől, nagyszüleinktől megtanultuk. Így tudjuk, hogy általános gyulladáscsökkentő, valamint antibakteriális és vírusellenes hatással rendelkezik, hatékony védelmet biztosít a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, javítja a vérkeringést, elősegíti az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást, a vér magas koleszterintartalmát és a vércukorszintet, továbbá védi az agysejteket a károsodástól, így az időskori demencia megelőzésében segíthet.

Milyen alapelvek szerint készülnek a termékeitek?

Sok esetben hallja az ember, hogy egy termék minősége mindig az alapanyagon múlik. Nos, ez nálunk 100%-ban így van. Ezért az első és legfontosabb a Makón termesztett, minőségi beltartalommal bíró fokhagyma. Ezt a magas minőséget tartottuk szem előtt, amikor a termékeink arculatát terveztük: nagy hangsúlyt fektettünk a megfelelő üveg kiválasztására, ahogyan azt tettük a lapka esetében is. Így egyértelműen a legfontosabb alapelvünk, ami mentén készítjük a termékeinket, az a kimagasló minőség.

Fotó: BOZSOGI Manufaktúra

Hogyan, milyen formában ajánljátok a fokhagymakrém fogyasztását?

Ez az a terület, ahol még sokat kell fejlődnünk. Amikor találkozik az ember a fokhagymakrémmel, hirtelen bele sem gondol, hogy milyen széleskörű felhasználásra ad lehetőséget: alapfűszerként ételek ízesítéséhez (nálunk nem készül tészta otthon BOZSOGI fokhagymakrém nélkül, de ezt tesszük a marhapörköltbe és brassói aprópecsenyébe is), családi, baráti grillezéseknél kihagyhatatlan a húsok ízesítéséhez, pirítósra vagy bundáskenyérre kenve, de például immunerősítés gyanánt mézzel, gyömbérrel is fogyasztható. Ötletekkel, receptekkel készülünk és szeretnénk útmutatót adni a felhasználáshoz.

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Mielőtt elkezdtük nagy nyilvánosság előtt forgalmazni a krémet, nagyon sok prototípus készült, több száz kóstolás előzte meg a végleges verziót. A piacra kerülés óta is számtalan visszajelzést kaptunk, de ha ki kellene ezzel kapcsolatban emelni valamit, akkor az nem az lenne, hogy mi volt a leginkább szívet melengető visszajelzés, hanem az, hogy igazi, negatív kritikát még nem kaptunk. Azaz, mióta élesben, megvásárlásra kínáljuk krémeinket, nem találkoztunk csalódott vásárlóval, kivétel nélkül minden egyes esetben csak elégedett visszajelzések érkeztek.

A témával kapcsolatban, azaz a visszajelzések terén talán egy érdekes tapasztalatot tudunk kiemelni. Említettük, hogy prémium minőségű terméket szerettünk volna piacra dobni, egy olyat, ami méltó a minőségi makói fokhagymához. Csak magas minőségű alapanyagokkal dolgozunk, és nagy figyelmet szentelünk a megjelenésre, dizájnra is. Ezek együttese viszont nem teszi lehetővé az alacsony árat. Itt jön elő az érdekes tapasztalat: azok, akik sohasem kóstolták még a termékünket, hajlamosak abból kiindulni, hogy otthon olcsóbban előállítják a fokhagymakrémet, mint mi. Azonban, ha megkóstolják és összehasonlítják az otthoni krémet a mi krémünkkel, attól kezdve már eszük ágában sincs bíbelődni annak elkészítésével, mert annak íze elmarad a BOZSOGI krém ízétől.

Fotó: BOZSOGI Manufaktúra

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Maradni fogunk a fokhagyma vonala mellett közvetlenül, de kicsit szeretnénk feldobni a hagyományos fokhagyma ízvilágát más, egyedi ízekkel. Rengeteg verziót kipróbáltunk már, szeretünk kísérletezni. Nagy meglepetés volt számunkra a fogyasztók pozitív visszajelzése: szinte minden egyes próbaíz elnyerte a kostolók tetszését, és csak az intenzitásokon kell még kicsit csiszolni. Terveink szerint ez év végén, jövő év elején elérhetőek lesznek az új ízek. Nagyon távoli tervek között szerepel külföldi piacokra való belépés, de ez még a jövő zenéje, első körben szeretnénk Magyarországon ismertté tenni a BOZSOGI fokhagymakrémet.

Nyitóotó: BOZSOGI Manufaktúra

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!