Május 4.: Szent Flórián napja

Május 4.: Szent Flórián napja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Május 4.: Szent Flórián napja

Szent Flóriánt világszerte a tűzoltók védőszentjének tartják. Ki volt ő, és miért tisztelik patrónusként?

Különleges képességek

Szent Flórián az egyik legismertebb középkori szent, akinek alakja a német nyelvterületek után Magyarországon is közismertté vált. Magas rangú katonatiszt fiaként született a mai Felső-Ausztria területén. A legenda szerint gyerekkora óta különleges képessége volt a tűzoltáshoz: imádságára kialudtak egy égő ház lángjai. Ifjúkorában a daliás termetű és határozott jellemű Flórián a római császár vezénylete alatt kezdett harcolni.
Gyorsan haladt a ranglétrán, hamarosan már egy erőd tartozott a felügyelete alá. Egy napon az erődben tűzvész keletkezett. Flóriánnak sikerült megfékeznie a tűz terjedését, így katonái megmenekültek a keserves kínhaláltól. Flórián különleges tettét emberfeletti képességének tulajdonították.

Önfeladás

A katonai évek alatt felvette a kereszténységet, és amikor letelt a szolgálat, távozott a hadseregből. Az ausztriai Mantemben telepedett le, egy birtokon, amelyet a császártól kapott.
A keresztényüldözés ideje alatt egyszer hírét vette, hogy negyven keresztény bajtársa fogságba esett. Azonnal a segítségükre indult. Állítólag mielőtt elérte volna a város határát, a keresztényüldöző katonáknál feladta magát, hogy a társait megmentse.

Mártírhalál

A fogságban vallatói megpróbálták erőszakkal rávenni, hogy tagadja meg a hitét, és térjen át a pogányságra. Megostorozták, majd halálra ítélték: az ítélet szerint kővel a nyakában kellett volna őt katonatársainak a folyóba taszítaniuk.

Felkísérték az Enns hídjára, de emberségük visszatartotta őket attól, hogy a vízbe taszítsák.
Egy ismeretlen katona odaugrott, és lelökte. Miközben nézte, ahogy lezuhan, megvakult. A holttest zuhanás közben fennakadt egy sziklán. Egy sas őrizte, amíg aztán egy özvegy asszony rátalált, kocsijára tette, magával vitte és eltemette. Sírja fölött templom épült. Ennek közelében, Linz mellett van ma a híres kegyhely, St. Florian.

A védőszent

Sokan imádkoztak hozzá a bajban, vagy a baj megelőzése érdekében. Neve érdekes módon összefonódott a vízzel is: tekintve, hogy mártírhalála a folyóhoz kapcsolódik, Szent Flórián védőszentje lett az árvizeknek is.
A tűzzel való kapcsolata folytán a pékek, a kéményseprők és a sörfőzők is a patrónusukká fogadták. Ma a tűzoltók védőszentjeként ismerik világszerte, és csak kevesen tudják róla, hogy személyét a valóságban is mekkora tisztelet övezte.

Magyarország

Hazánkban a 17. században kezdődött a kultusza. Ahol tűzvész volt, ott a tiszteletére utólag szobrot állítottak a templomokban és a köztereken. Katonaruhában, égő házzal ábrázolták, amint dézsából vizet önt a tűzre.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!