A 6 leggyakoribb kérdés a majomhimlőről – és az orvos válaszai

A 6 leggyakoribb kérdés a majomhimlőről – és az orvos válaszai

Címlap / Életmód / Egészség / A 6 leggyakoribb kérdés a majomhimlőről – és az orvos válaszai

Augusztus 3-án a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 6617 megerősített majomhimlő/orthopoxvírus esetet jelentett az Egyesült Államok összes államában, kivéve Montana és Wyoming államot. Nem sokkal később Kaliforniában, Illinoisban és New Yorkban is rendkívüli állapotot hirdettek ki a majomhimlő-járvány miatt. Az illinoisi kormányzó, J. B. Pritzker elmondta, hogy törekszik arra, hogy biztosítsa az állami szervek és az állam minden szintje közötti zökkenőmentes koordinációt, ezáltal növelve képességüket a betegség gyors megelőzésére és kezelésére.

A majomhimlő vírus nagyobb sebességgel terjed, mint amikor májusban az első amerikai eseteket jelentettek. Emiatt egyre többeknek vannak kérdései a betegséggel kapcsolatban. Dr. Katie Passaretti, epidemiológus, aki a fertőző betegségek specialistája az Atrium Health Charlotte-ban, megválaszolta a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Hogyan terjed a betegség?

Dr. Passaretti szerint a majomhimlő nem terjed olyan könnyen, mint a COVID vagy az influenza.

A megbetegedés „gyakran szoros, hosszan tartó érintkezést igényel a bőrelváltozásokkal, a szájüregváladékkal vagy a szennyezett ruházattal vagy ágyneművel” – mondja Dr. Passaretti. „Ez az oka annak, hogy jelenleg leginkább a fertőzött egyének háztartási és/vagy szexuális kapcsolatai során tapasztaljuk a fertőzést.

Mik a majomhimlő azon tünetei, amiket figyelnünk kell?

A majomhimlővel fertőzött egyének gyakran (bár nem mindig) lázat, hidegrázást, megduzzadt nyirokcsomókat tapasztalnak, vagy általában gyengének érzik magukat néhány nappal a kiütés kezdete előtt – mondja Dr. Passaretti. Ezért fontos odafigyelni ezekre a tünetekre. Ha tudod, hogy ki voltál téve a fertőzésveszélynek, és vannak ilyen korai tüneteid, figyelned kell a kiütéseket. Érdemes távol maradnod másoktól, amíg meg nem bizonyosodsz arról, hogy nem kaptad el a betegséget.

VioletaStoimenova/istockphoto.com

Kit fenyeget a fertőzés veszélye?

Dr. Passaretti szerint az egyik nagy tévhit az, hogy ez a fertőzés csak azokat a férfiakat érinti, akik más férfiakkal folytatnak szexuális kapcsolatot, vagy hogy csak szexuális érintkezés útján terjedhet a betegség. A szoros fizikai érintkezés (szexuális vagy egyéb) valóban növeli a terjedés kockázatát. Ez viszont nem jelenti, hogy kizárólag szexuális úton, vagy csak a nem heteroszexuális párok esetében terjedne a betegség.

Ha megkaptam a bárányhimlő elleni oltást, védett vagyok a majomhimlő ellen?

Nem, mondja Dr. Passaretti. A korábbi bárányhimlő vagy bárányhimlő/övsömör elleni vakcina nem nyújt védelmet a majomhimlő ellen.

Milyen vakcinák állnak rendelkezésre?

Dr. Passaretti szerint a jelenlegi majomhimlő-járvány megelőzésére és az expozíció utáni profilaxisra használt elsődleges vakcina a Jynneos vakcina. A Jynneos vakcina egy élő vírust tartalmaz (a himlő és a majomhimlő távoli, enyhébb rokona), amely nem képes az emberi sejtekben szaporodni, mondja.

Hogyan kaphatok majomhimlő elleni oltást?

Dr. Passaretti szerint a majomhimlő elleni védőoltás beadására jelenleg csak olyan azoknak a szakembereknek ajánlott, akik laboratóriumi körülmények között végzik a majomhimlő diagnosztizálására irányuló vizsgálatokat.

A nagyközönség számára – mivel jelenleg korlátozott a Jynneos vakcina kínálata – csak a legmagasabb kockázatnak kitetteknek ajánlott az oltás. „Egyelőre ez magában foglalja azokat, akik szoros fizikai kapcsolatban álltak az elmúlt 14 napban valakivel, akit aztán diagnosztizáltak a betegséggel, vagy más tényezők miatt nagy a fertőzésveszély az ő esetükben” – mondja Dr. Passaretti.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást