Stílus

A libabőr értelmetlen? 10 érdekes tény, amit nem tudtál az emberi testről

A libabőr értelmetlen? 10 érdekes tény, amit nem tudtál az emberi testről

1. Csak az embernek van álla

Mi vagyunk az „állatvilág” egyetlen tagja, ami állal rendelkezik. Ha most a cicádra vagy a kutyádra nézel és azt mondod, neki is van álla, tévedsz, nekik ugyanis nincs állcsontjuk. A tudósok nemrég álltak elő azzal az elmélettel, miszerint azért alakult így az állkapcsunk, mert elkezdtük főzni az ennivalót és már nem kellett olyan kemény falatokat rágnunk.  

2. Tévhit, hogy halál után tovább nő a hajunk és a körmünk

Tulajdonképpen csak annyi történik, hogy a bőrből kimegy minden nedvesség, aminek következtében „összefonnyad” a test. Ezért van, hogy optikailag úgy tűnik, hogy hosszabb lett a halott haja és a körme, holott valójában csak a teste ment össze. 

3. A libabőrösségnek semmi értelme

Mikor látod, hogy egy bundás állat felborzolja a szőrét mikor fenyegetést érez, az azért van, hogy nagyobbnak és fenyegetőbbnek tűnjön. Mindezt nálunk is az adrenalin okozza és ugyan az emberek mára elvesztették a testszőrzetüket, a libabőr emlékeztet minket erre az ősi jelenségre annak ellenére, hogy teljesen értelmetlen. 

4. A máj remekül újra tudja építeni magát

A máj olyan szerv, ami remekül képes regenerálódni, hiszen ha 25 százaléka megvan az eredeti májszövetnek, képes újra működőképessé válni. Akinek tehát májátültetésre van szüksége, annak gyakorlatilag alig van mája. 

5. Egy sima tüsszentéssel is eltörheted a bordád

Szerencsére ez a probléma csak az időseket érinti, mindenesetre 1885-ben egy amerikai orvosi lapban megjelent egy cikk egy 72 éves férfiról, aki nem is egy bordáját törte el mindössze annyival, hogy tüsszentett.

6. Az emberi bőr csíkos

Egész testünket behálózzák az úgynevezett Blaschko-csíkok, melyek sejtszintű növekedésünk nyomai a bőrön. A csíkok általában láthatatlanok, de vannak olyan bőrbetegségek, ahol a pigmentváltozás a celluláris vonalakat követi, így azok láthatóvá válnak.  

7. A bőr a legnagyobb szerv, ami meglepően nehéz is

Legnagyobb szervünk a bőr, ami egy átlagemberen nem kevesebb, mint két négyzetméternyi felszín és a tömege sem elhanyagolható, ugyanis testsúlyunk 15 százalékát teszi ki. 

8. A testünk világít, csak a szemünk nem érzékeli

Minden élőlény, ami emészt „világít” is, mert ez a folyamat fotonok létrejöttével jár, melyek fényt bocsátanak ki. Egy 2009-es kutatás egy speciális kamerával figyelte öt ember „biolumineszcenciáját”, amiből kiderült, hogy a felsőtest bocsájtja ki a legtöbb fényt, ami délután 4 óra körül a legerősebb.

9. Vannak emberek, akinek három veséje van

Ez még az anyaméhben eldől, ugyanis még magzati korban válik szét a szerv. Ezek az emberek ideális vesedonorok lehetnének, de egyrészt nagyon ritka ez a jelenség, másrészt a legtöbbször az illető nem is tud róla.

10. A petefészek kommunikál az aggyal

Egykor azt hitték, hogy a petefészek és a méh „alvó állapotban” van, amikor nincs rájuk szükség, de ma már tudjuk, hogy folyamatos kommunikációban állnak az aggyal. A hipotalamusz és a petefészek együtt dolgozik, hogy a hormonok – mint az ösztrogén vagy a progeszteron – megfelelő mértékben termelődjenek. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást