Ezek a legjobb levendula fajták és így gondozd őket

Ezek a legjobb levendula fajták és így gondozd őket

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ezek a legjobb levendula fajták és így gondozd őket

A közönséges levendula

A levenduláknak két népszerű fajtája terjedt el hazánkban: a közönséges, vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) és az angol levendula. A közönséges levendula elterjedtebb, ugyanis nagyon értékes fajta, hiszen csak úgy roskadozik a nyíló virágoktól.

A méltán népszerű tihanyi levendulamezőn is a közönséges levendula bokrait nézhetik meg évről évre az ide érkezők, akik bőséges virághozamból válogathatják ki a legszebbeket. Az évelő, télálló növény akár 50-80 évig is elélhet, de 20-30 évig egész biztosan díszíti a környezetét. Maximális méretét úgy 4-5 év alatt éri el, ekkora már 60-80 centi magasra nő és ugyanilyen széles is lehet. 

Az angol levendula

Az angol levendula (Lavandula intermedia) kevésbé értékes illóolajjal rendelkezik, mert fanyarabb, mint a közönséges változat. Ennek ellenére általánosan ezt a levendulát használják fel az illóolajok gyártása során, hiszen előállítása olcsóbb és bőséges hozammal bír.

Kicsit speciálisabb talajigénye van, és több öntözést igényel, de hazánkban ez a fajta levendula is gond nélkül áttelel. Erőteljes növekedésű, gyorsan eléri a kifejlett méretet és 80-100 centiméter átmérőjű is lehet. 

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást