Sokan el sem tudják képzelni a reggeleket egy gőzölgő, finom kávé nélkül. Ugyanígy a vasárnapi, nagy családi ebédek után, vagy a barátokkal, kollégákkal beszélgetve is szívesen kevergetnek egy jó feketét kedvenc kávézójukban. Tény, hogy mindenki másként issza, másként főzi, másként ízesíti a kávéját. Egyesek kitartanak egyetlen típus mellett, mások szívesen kísérleteznek különböző ízekkel, aromákkal. Mit tehetünk és mire figyeljünk, ha igazán jó kávéra vágyunk?
2/8 A kávé otthoni tárolása
Óhatatlanul eljön azonban az a pillanat, amikor a megvásárolt kávénkat fel kell bontanunk. Ha nem csak az első főzéskor, hanem még néhány hétig szeretnénk valóban finom kávét főzni reggelente, akkor érdemes odafigyelni a kávé otthoni tárolására. A nyers kávé három évig, a pörkölt három hétig, a darált pedig három percig él – tartja a mondás.
Az egyik legismertebb módszer a légmentesen záródó, csatos üveg vagy fém doboz, de ezek nem védik tökéletesen a már felbontott kávénkat. Kaphatóak olyan tartódobozok is, amelyekből egy szelepen keresztül, a készlethez tartozó kézi pumpával lehet kiszivattyúzni a levegőt. Ez nem ideális megoldás, mert a vákuum a kávészemek által létrehozott szén-dioxidot is kiszippantja, márpedig annak fontos szerepe van az aroma kialakításában. Szerencsés, ha a megvásárolt kávé csomagolása visszazárható, baristák szerint ilyenkor érdemes kihasználni ezt a funkciót. A lényeg, hogy minél kevesebb oxigén maradjon a zacskókban a kávé mellett. Sokan lefagyasztják a kávét, bízva abban, hogy így az nem veszít az eredeti aromájából, szakértők egy része azonban nem támogatja ezt a módszert.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!