Egészség / Életmód

A lélek torzító tükre – Az evészavarok börtönében

A lélek torzító tükre – Az evészavarok börtönében

A The Children’s Society brit civil szervezet éves jelentése szerint egyre több a boldogtalan kamasz Nagy-Britanniában: a 10-15 éves brit lányok 34 százaléka nem elégedett a külsejével, és egyre gyakoribbak körükben a különböző evészavarok. Sajnos hazánkban is hasonlóan rossz a helyzet: a 15 év feletti magyar lakosság több mint egyharmada elhízott, és a becslések szerint 40-50 ezer között lehet anorexiás, illetve bulimiás betegek száma.

Komplex tényezők

Az evészavar komplex pszichoszomatikus betegség. A jellegzetes testi tünetekkel járó kór hátterében nagy szerepet tölthetnek be a lélek zavarai is.

A kór hátterében biológiai, pszichológiai, társadalmi-kulturális tényezők állnak, melyek szerepe a zavar kialakulásában változó mértékű lehet – tudjuk meg Skultéti-Szabó Katalin klinikai és szexuálpszichológustól.

Kép forrása: popsugar.com

Az evészavart régebben főképp a nyugati civilizáció, a női nem és a gazdagabb réteg betegségének tartották. Ez a gondolat abból is fakad, hogy a szegényebb földrészeken, például Afrikában, a napi megélhetési problémák lekötik a társadalom figyelmét, nem érnek rá ennyire a külsejükkel foglalkozni, és nincs rájuk akkora hatással a média és reklám, mivel nem is nagyon ér el hozzájuk.

Mára a fejlett világban a karcsúság világméretű divat lett, sőt egészen torz, groteszk testképek is kialakultak, mint például az élő Barbie-trend.

Különös vetélkedés zajlik a szomszédságunkban: ukrán és orosz hölgyek részvételével kialakult a „ki tud élő Barbie-vá válni” verseny. Az egyik résztvevő elmondta, édesanyja már születésétől fogva így neveli: Barbie-s ruhákba bújtatja, olyan ételekkel eteti, amiket Barbie is eszik stb. Az anyuka egy absztrakt, stilizált, plasztik figurát szeretne viszontlátni hús-vér lányában. Talán ez a példa jól ábrázolja a szülői felelősség mibenlétét ennél a betegségnél – hívja fel a figyelmet a szakember.

Az okokat keresve a szociokulturális elképzelések rizikótényezőt jelentenek, de nem szabad mindent a reklámokra, divatbemutatókra, szépségkirálynőkre, Barbie babákra fogni. Tény, hogy a kislányok körében népszerű Barbie baba a testképről kialakított torz képet erősíti, viszont a gyerekként „barbizó” nők többsége mégsem lesz később evészavaros.

Fontos a szülői háttér

Betegségre hajlamosító tényezők lehetnek a gyermekkori traumák, szexuális zaklatások, bántalmazások vagy a család túlzottan kontrolláló magatartása, ahol a serdülő önállósodási törekvései nehézségekbe ütköznek. Az evészavar tehát egy nagyon komplex, összetett betegség, amely a reális testkép és önértékelés hiányát, a szorongást vetíti a ki a beteg testének felszínére. Az anorexia nervosának nagyon magas a halálozási aránya, így nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire veszélyes és alattomos betegségről van szó – mondja Skultéti-Szabó Katalin.

Kép forrása: elitedaily.com

A kultúránkban a szexuális vonzerőt a vékony női test jelenti, ezért még mindig az evészavarok két klasszikus formája a leggyakoribb: a kóros soványsággal járó anorexia nervosa, valamint a túlevési rohamokkal és önhánytatással járó bulimia nervosa. Az anorexia 12-18 éves életkor között, a bulimia pedig néhány évvel később jelentkezik.

Ahhoz, hogy a kamaszok jobban elfogadják önmagukat, a szülői háttér a legfontosabb: akit a szülei elfogadnak olyannak, amilyen, az saját magát is el fogja fogadni. Beszélgessünk a tinédzser gyermekünkkel, ha beszél hozzánk, figyeljünk rá, és ne csináljunk semmi mást. Természetesen, itt is léteznek veszélyeztetett csoportok, elsősorban a lányok körében. Azok, akiknél a felmenők is szenvednek vagy szenvedtek hasonló problémáktól, nagyobb eséllyel lesznek evészavarosak – mondja a szakértő.

A kamaszokon kívül a jómódú, érzelmileg labilis, magas iskolai végzettségű felnőtt női lakosságot is érinti ez a probléma, amit nem szabad elbagatellizálni. Az evészavarban szenvedő nők aránya folyamatosan, évente 1-3%-kal nő, miközben a halálozás elképesztően magas, 8%.

– Fontos, hogy már iskolás korban, a nővé érés korai szakaszában odafigyeljünk a lányokra. Az önértékelés és önismeret növelését kell hangsúlyoznunk, irányítsuk erre a figyelmüket, illetve tudatosítsuk bennük a reális célok kitűzésének fontosságát – tanácsolja a pszichológus.

Új típusú betegségek a palettán

Mint Dr. Bai-Nagy Katalintól, a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet evészavar szakambulanciájának vezetőjétől megtudtuk, klinikai értelemben akkor beszélhetünk evészavarról, amikor a tünetek jelentős szenvedést okoznak, vagy a társas-szociális, munkahelyi életet befolyásolják.

Az evészavarok hagyományos három fő típusa – az anorexia nervosa, a bulimia nervosa, illetve az elhízás – mellett új típusú zavarok is megjelentek: a korábban inverz anorexiaként is nevezett izomdiszmorfia, mely a testépítők betegsége, akik az anorexiásokkal ellentétben a tükörben túl vékonynak látják magukat, valamint az orthorexia nervosa, avagy az egészségesétel-függőség. Egyszerű példát hozva az orthorexiára, az teljesen rendben van, ha az ember törekszik az egészséges életmódra, akkor van gond, ha mondjuk az illető nem megy el egy közös vacsorára a barátaival, mert tudja, hogy ott nem tudna megfelelő ételt enni, vagy ha el is megy, nem eszik semmit – magyarázza a szakember.

Kép forrása: authoritynutrition.com

Az anorexia nervosa 12-18, a bulimia nervosa 15-25 éves korban a leggyakoribb, főként a felső-középosztályban, bár az utóbbi időszakban ebben változások tapasztalhatóak.

Fokozott veszélynek kitett csoportok a diákok, leginkább az egyetemisták, illetve azok, akiknek a munkájában fontos szerepet tölt be a karcsúságideál – például a balerináknál vagy a modelleknél. Emellett azonban az elhízás is problémát jelent: ma Magyarországon a lakosság több mint 65%-a túlsúlyos, amivel Európában előkelő helyet foglalunk el – mondja a szakambulancia vezetője.

A család bevonása a kezelésbe

A szakambulancián kognitív viselkedésterápiás szemléletű kezelés zajlik, amely során minta étrendekkel, a normál étkezés mintázatának visszaállításával nyújtanak támpontot a kezdetekhez.

–  Ezzel párhuzamosan kerülhet sor a terápiák során a testről kialakított hamis kép javítására, mely együtt jár új készségek elsajátításával, mint az egészségesebb önérvényesítés, jobb konfliktuskezelés, helyes önértékelés kialakítása. A betegség leggyakrabban tinédzsereket, fiatal felnőtteket érint. Sokszor nagy szerepe van a család segítségének is a gyógyulásban, ilyen esetekben családterápiát is igyekszünk szervezni a felépülés felgyorsítása céljából – fogalmaz Dr. Bai-Nagy Katalin.

Aszakambulanciára telefonos egyeztetés alapján adnak előjegyzést, és bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást